Zelf kruidenboter maken is super makkelijk! Het staat binnen 10 minuten op tafel en is erg lekker op stokbrood of bij een stuk vlees.

Kruidenboter is niet weg te denken bij een BBQ of tijdens het gourmetten en zelfgemaakt, met verse kruiden, is natuurlijk het aller lekkerst!
Met dit basis recept kun je eindeloos variëren.
Naast kruidenboter is het ook erg leuk om eens een andere variant te maken zoals bijvoorbeeld honingboter of speculaasboter.
Wil je echt uitpakken, dan kun je natuurlijk ook de boter helemaal zelf maken. Dat is zeker niet moeilijk, maar kost wel wat meer tijd.
Ingrediënten

Boter - in dit recept gebruik ik ongezouten roomboter, maar je kunt natuurlijk ook plantaardige boter of margarine gebruiken.
Grasboter is ook erg lekker om zelf kruidenboter mee te maken.
Verse kruiden - meestal worden er verse kruiden gebruikt bij het maken van kruidenboter, maar mocht je die niet hebben kun je natuurlijk ook gedroogde kruiden gebruiken.
Gedroogde kruiden zijn wel sterker van smaak dus gebruik dan ongeveer de helft.
Citroensap - dit geeft de boter een frisse smaak. Je kunt dit ook weglaten als je wilt, dan wordt de kruidenboter wel wat milder.
Hoe maak je kruidenboter
Doe de boter in een mengkom en roer het even los. Zo zorg je voor een luchtige, romige kruidenboter.
Was de kruiden en snij ze fijn. Pers de knoflook uit of snij de knoflook in hele kleine stukjes.
Voeg de kruiden, het citroensap, de knoflook en het zout toe en roer alles goed door elkaar tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Doe de boter in leuke schaaltjes of wikkel het in vershoudfolie en rol het op.
Zet het nog even in de koelkast om weer wat harder te worden of serveer meteen.
Tip: Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Dit maakt het een stuk makkelijker om de kruiden er door te mengen!
Welke kruiden voor kruidenboter
In een basis recept voor kruidenboter zit vaak alleen peterselie en wat bieslook, maar er zijn natuurlijk veel meer lekkere combinaties.
- Basilicum - voor een Italiaans tintje voeg je natuurlijk wat fijngesneden basilicum en zongedroogde tomaat toe!
- Dille - dit frisse kruid doet het erg goed bij vis of tijdens een BBQ.
- Tijm - tijm geeft de boter een volle kruidige smaak die ik vooral tijdens het gourmetten of bij het kerstdiner erg lekker vind.
- Gedroogde kruiden - natuurlijk kun je ook zelf kruidenboter maken met gedroogde kruiden. Gebruik dan 1 eetlepel peterselie en 3 theelepels bieslook.
- Zongedroogde tomaten - met wat zongedroogde tomaten geef je de boter een Italiaans tintje. Kijk dus zeker even bij mijn recept voor Italiaanse kruidenboter!
Lactose vrij
Voor een vegan of lactosevrije kruidenboter kun je de roomboter natuurlijk vervangen door margarine of een plantaardige boter.
Wat heb je nog meer nodig
Om dit recept te maken heb je een mengkom en garde om alles in te mengen en wat leuke schaaltjes om de boter in te serveren.
Hoe bewaar je kruidenboter
Koelkast: Kruidenboter blijft in de koelkast een paar weken goed. Kijk goed naar de datum die op de verpakking staat natuurlijk!
Vriezer: Je kunt deze boter ook heel goed invriezen. Het is dan wel handig om het in porties in te vriezen en na het ontdooien nog even goed door te roeren.
Meer lekkere sausjes voor tijdens de BBQ

Kruidenboter
Zelf kruidenboter maken met gedroogde kruiden is super makkelijk. Het staat binnen 10 minuten op tafel en is erg lekker op stofbrood of bij een stuk vlees.
Ingrediënten
- 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel citroensap
- 10 takjes peterselie
- 6 sprietjes bieslook
- ½ theelepel zout
Bereidingswijze
- Doe de boter in een mengkom en roer het even los.
- Pers de knoflook uit en snij de kruiden fijn.
- Voeg de kruiden, het citroensap, de knoflook en het zout toe en roer alles goed door elkaar.
- Doe de boter in leuke schaaltjes of wikkel het in vershoudfolie en rol het op.
- Zet het nog even in de koelkast om weer wat harder te worden.
Opmerkingen
- Zorg ervoor dat de boter die je gebruikt op kamertemperatuur is voor je begint.
- Was en droog de verse kruiden goed voor je begint.
- Gedroogde kruiden zijn sterker van smaak. Gebruik hier dus iets minder van.
De voedingswaardes zijn natuurlijk voor het hele schaaltje!
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 25Hoeveelheid per portie: Calorieën: 1806Totale hoeveelheid vet: 203gVerzadigd vet: 128gCholesterol: 538mgNatrium: 2609mgKoolhydraten: 3gVezels: 0.3gSuiker: 0.6gEitwit: 3g
Laat een reactie achter!