Leer zelf het allerlekkerste pizzadeeg maken met dit stap voor stap recept. Met maar een paar simpele ingrediënten zet je snel zelfgemaakte pizza's op tafel.

Pizzadeeg maken is echt heel makkelijk en zo veel lekkerder dan kant en klare pizzabodems uit de supermarkt.
Veel mensen denken onterecht dat gist deeg maken lastig is maar in dit recept leg ik je stap voor stap uit wat je moet doen.
Kinderen vinden het ook altijd erg leuk om te helpen bij het maken van pizza's. Laat ze bijvoorbeeld de ingrediënten voor dit pizzadeeg wegen en beleggen met hun favoriete toppings!
Met dit recept kan je ongeveer 3-4 pizza's van 30 cm maken maar je kan het ook heel makkelijk verdubbelen als je meer nodig hebt.
Natuurlijk maak je voor de allerlekkerste zelfgemaakte pizza's ook de saus helemaal zelf!
Direct naar
Ingrediënten
Bloem - tarwebloem werkt prima voor het maken van pizzadeeg. Ik gebruik vaak patentmeel omdat je door de gluten die er in zitten een iets zachtere korst krijgt.
Je kan de helft van de bloem ook vervangen door volkorenmeel.
Ik heb ook een recept voor glutenvrij pizzadeeg dat je met havermeel maakt als je liever helemaal geen tarwebloem eet.
Gist - in mijn recepten ga ik altijd uit van de zakjes instant gist die je in de supermarkt koopt.
Olijfolie - deze zou je ook kunnen vervangen door zonnebloemolie als je geen olijfolie in huis hebt.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Mijn tips voor het lekkerste pizzadeeg
- Het is ook super lekker om wat gedroogde kruiden door het deeg te kneden! Voeg bijvoorbeeld eens 1-2 theelepels rozemarijn of tijm aan de ingrediënten toe.
- Je kan dit recept makkelijk aanpassen als je meer of minder nodig hebt. Natuurlijk kan je ook het hele recept maken en de helft invriezen voor later!
- Dit pizzadeeg is ook lekker als je pizza's op de BBQ wilt bakken.
- Kneed lang genoeg. Voor een goed deeg moet je het minstens 10 minuten kneden zodat de gluten zich goed kunnen ontwikkelen. Je weet dat het klaar is als je het een beetje kan uitrekken en je er licht door ziet.
- Prik gaatjes in de bodem. Door gaatjes in je pizzabodem te prikken voor het bakken zorg je er voor dat er geen grote luchtbellen ontstaan.
- Gebruik genoeg zout. Zout zorgt niet alleen voor de smaak van de pizza's maar ook voor een beter deeg.
- Het duurt niet altijd een uur voor het deeg genoeg gerezen is. Je pizzadeeg is klaar voor gebruik als het ongeveer in volume verdubbelt is. Als het erg warm is kan dit een stuk sneller gaan dan in de winter!

De beste pizza toppings
- Pesto. Mijn favoriet is een combinatie van groene pesto, gele en rode cherry tomaatjes en dunne reepjes rode ui. Hier kan je eventueel ook in kleine blokjes gesneden gekruid kipfilet bij doen.
- Salami.
- Mozzarella. Andere kaas zoals Goudse kaas, blauwe kaas of geitenkaas zijn ook eeeerg lekker!
- Vis zoals zalm of tonijn.
- Groente zoals champignons, plakjes tomaat, asperge of dunne reepjes rode ui.
- Gegrilde paprika, courgette of aubergine doet het ook altijd erg goed.
Wat heb je nog meer nodig
- Een grote mengkom met een theedoek om de ingrediënten in de mengen en te laten rijzen.
- Om de pizza's te maken is het handig om een deegroller te hebben.
- Een weegschaal en een maatbeker om alle ingrediënten te wegen.
- Eventueel een pizzasteen om de pizza's op te bakken. Wist je dat je ook speciale pizzastenen hebt voor op de BBQ?
Bewaar tips
Ongebakken pizzadeeg kan je even in de koelkast bewaren. Door de kou werkt de gist minder snel waardoor het rijzen langzamer gaat. Haal het een uur van te voren uit de koelkast om op temperatuur te komen.
Pizzadeeg kan je ook heel goed invriezen. Verdeel het gerezen deeg in bolletjes en leg ze op een plaat in de vriezer. Zodra ze bevroren zijn doe je ze in een diepvrieszakje.
Laat die voor gebruik helemaal ontdooien en op kamertemperatuur komen.
Natuurlijk kan je de pizza's eerst beleggen met pizzasaus en je favoriete topping voor je ze na het voorbakken invriest. Wikkel de afgekoelde pizza's dan in vershoudfolie en bak ze bevroren af.
In de vriezer blijft pizzadeeg ongeveer 3 maanden goed.

Zelf pizzadeeg maken
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 1 zakje (7 gram) gist
- 1 theelepel zout
- 300 ml water
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel suiker
Bereidingswijze
- Doe de bloem samen met de gist, de suiker en het zout in een grote mengkom en roer het door elkaar.
- Voeg het warme water en de olijfolie toe en kneed het snel door. Voeg niet al het water in een keer toe omdat niet alle bloem evenveel water nodig heeft. Zo voorkom je dat je deeg te nat is.
- Keer de mengkom uit op een met bloem bestoven werkplek en kneed het in 10 minuten tot een zacht en soepel deeg.
- Smeer wat olie in de mengkom en laat het deeg hierin 45-60 minuten onder een vochtige theedoek rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 4 bolletjes.
- Rol de bolletjes uit en verdeel over elke pizza wat pizzasaus en je favoriete toppings.
- Bak de pizza's ongeveer 10-15 minuten op 220 °C.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 501Totale hoeveelheid vet: 4.8gVerzadigd vet: 0.7gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 0gCholesterol: 0mgNatrium: 585mgKoolhydraten: 99.1gVezels: 3.8gSuiker: 33.3gEitwit: 13.6g
Laat een reactie achter!