Pizzasaus is een saus op basis van tomaten en Italiaanse kruiden die perfect is voor op een pizza. Dit basisrecept maak je met een paar basis ingrediënten.

Voor een goede pizza is de saus net zo belangrijk als het deeg. Niemand wil een flauwe waterige saus op zijn pizza maar dat is niet altijd even makkelijk.
Het grootste verschil tussen pizzasaus en pastasaus is de hoeveelheid water dat in de saus zit. Spaghettisaus heeft bijvoorbeeld veel water omdat je daar tomatenblokjes voor gebruikt en minder lang op het vuur staat.
Dat betekend natuurlijk niet dat je pizzasaus alleen voor pizza's kunt gebruiken! Dit recept is ook super lekker voor gehaktballetjes in tomatensaus of natuurlijk over een bord pasta met wat kaas!
Voor mij bestaat de perfecte saus uit niet te veel ingrediënten. Door een simpele saus te gebruiken komen je toppings veel beter tot hun recht en dat is toch wel waar een pizza om draait toch?
Je kan deze saus natuurlijk meteen gebruiken maar wist je dat de smaak nog beter wordt als je hem een dag van te voren maakt?
Voor de allerlekkerste pizza's maak je natuurlijk ook het deeg helemaal zelf.
Direct naar
Ingrediënten
Tomaten - ik gebruik meestal gezeefde tomaten of tomatenblokjes uit blik als ik zelf pizzasaus maak maar je kan deze ook vervangen door 400 gram in blokjes gesneden verse (gepelde) tomaten.
Kruiden - voor deze pizzasaus gebruik ik tijm, oregano en basilicum. Dit zijn klassieke Italiaanse kruiden. Je kan natuurlijk ook kant en klare Italiaanse kruiden gebruiken.
Suiker - tomaten kunnen soms erg zuur zijn. Een beetje suiker kan dan helpen om de saus iets milder te maken.
Door de uien langzaam een beetje te karamelliseren worden ze zoeter en hoef je minder suiker toe te voegen dan wanneer je deze stap overslaat.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Bereidingswijze
Je maakt deze saus door gezeefde tomaten, ui, knoflook, Italiaanse kruiden zachtjes te laten pruttelen. Ik gebruik altijd gedroogde kruiden. Deze zijn net iets sterker van smaak en kunnen goed tegen het langer koken.
Hoeveel saus maak je met dit recept
Je maakt met dit recept ongeveer 500 ml saus dit is genoeg voor 3-4 pizza's. Als je minder nodig hebt kan je het recept natuurlijk halveren of je kan de overgebleven pizzasaus invriezen.
Tip: verdeel de saus na het afkoelen in porties voor je het invriest! Zo heb je altijd de perfecte hoeveelheid saus.
Wat heb je nog meer nodig
- Ik kan het me niet voorstellen maar als niet al je pizzasaus op gaat is het handig om een grote glazen pot te hebben om de saus in te bewaren.
- Een ruime pan om de saus in te maken.
- Snijplank met een scherp mesje.
Bewaar tips
Koelkast: deze saus kan je ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.
Vriezer: je kan deze pizzasaus ook heel goed invriezen. Laat de saus helemaal afkoelen voor je hem invriest. Zo blijft de saus ongeveer 3 maanden goed.
Ontdooien: haal de bevroren saus de avond van te voren uit de vriezer en laat hem in de koelkast langzaam ontdooien. Je hoeft hem niet eerst op te warmen voor je de saus gebruikt.
Recept
Zelf pizzasaus maken
Ingrediënten
- 1 pak gezeefde tomaten, 500 ml
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 1 theelepels suiker
- 1 eetlepel olijfolie
- Peper
- Zout
- ½ theelepel chilivlokken *optioneel
Bereidingswijze
- Snij de ui en de teentjes knoflook zeer fijn.
- verwarm de olijfolie in een pan en bak hierin op laag vuur de ui ze zacht zijn en licht gekarameliseerd. Dit duurt ongeveer 7-10 minuten.
- Voeg de knoflook, de kruiden en de suiker toe en bak deze kort mee tot ook de knoflook zacht is.
- Doe de gezeefde tomaten er bij en laat het geheel een paar minuten zachtjes pruttelen tot de saus goed warm is en alle ingrediënten gemend zijn.
- Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel nog een beetje suiker toe.
Opmerkingen
- De suiker is optioneel. Zeker als je de uien langzaam laat karamelliseren is het niet altijd nodig.
Laat een reactie achter!