Zelf verse laurier drogen is makkelijk en leuk om te doen. Gedroogde laurier is een heerlijke smaakmaker voor soep, stoofschotels en desserts.

In de zomer heb je vaak een overvloed aan verse kruiden, maar helaas duurt dat vaak niet zo lang. Door je kruiden te drogen heb je het hele jaar genoeg in huis om al je gerechten op smaak te brengen.
Dat is niet alleen een stuk lekkerder, maar het is ook nog eens goed voor je portemonnee en dat kunnen we in deze dure tijd allemaal we gebruiken.
Verse kruiden in een pot zijn namelijk een stuk goedkoper dan gedroogde in de supermarkt en als je ze in de tuin zet trekken ze ook nog eens veel vlinders en bijen aan.
Wat is laurier
Laurier is een aromatisch kruid dat vooral wordt gebruikt bij met maken van stoofschotels en soep.
Deze plant groeit vooral goed in landen als Griekenland maar ook in een Nederlandse tuin doet hij het erg goed.
Let er voor je naar de winkel rent wel even op dat je de goede soort koopt. De enige laurier die geschikt is voor consumptie is de Laurus nobilis.
Welke blaadjes kan ik het beste gebruiken?
Als je zelf laurier gaat drogen is het belangrijk dat de blaadjes van goede kwaliteit gebruikt. Het is niet de bedoeling dat er rupsen of slakken aan geknabbeld hebben voor je ze plukt.
Het plukken kun je trouwens het beste in de ochtend doen nadat de dauw er af is. Dan hebben ze de meeste smaak maar zijn ze niet meer zo vochtig!
Hoe kun je het beste verse laurier drogen?
Het drogen van kruiden zoals laurier kun je op een paar manieren doen. Aan de lucht, in een oven, in een dehydrator en in de magnetron.
In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je dit het beste kunt doen zodat je het hele jaar door de lekkerste gerechten op tafel zet.
Drogen aan de lucht
Dit is mijn favoriete manier om laurierblaadjes te drogen. Je hebt er namelijk geen speciale apparatuur voor nodig!
Het enige dat je hoeft te doen is een bundeltje laurierblaadjes op een koele droge plek te hangen en laat de lucht de rest doen.
Ondanks dat je er het minst voor hoeft te doen duurt het laten droge aan de lucht wel het langst. Het kan namelijk wel twee weken duren voor de laurier helemaal droog is.
Het is ook belangrijk dat de ruimte waar je de blaadjes droogt goed geventileerd wordt en dat ze niet direct in de zon hangen.
In de oven
Als je een hete lucht oven hebt kun je de laurierblaadjes ook in de oven drogen.
Hiervoor leg je de blaadjes los van elkaar op een bakplaat en laat je ze op een lage temperatuur, ongeveer 50 graden, twee uur drogen.
Het is verstandig om ze af en toe even om te draaien om te voorkomen dat de bovenkant aanbrandt.
Verse laurier drogen in de magnetron
In de magnetron zijn je blaasjes in ongeveer zes minuten droog. Het is wel belangrijk dat je de laurier tussen twee velletjes keukenpapier legt om te voorkomen dat ze verbranden.
Het is even uitproberen wat voor jouw magnetron het beste werkt, maar ik zou beginnen om je magnetron op 600 watt in te stellen.
Waar kan ik het in gebruiken?
Ik noemde eerder al dat laurier vaak gebruikt wordt voor het op smaak brengen van soepen en stoofschotels. Een bekend voorbeeld hiervan is natuurlijk de oer-Hollandse hachee en draadjesvlees!
Ook in landen om ons heen worden deze aromatische blaadjes veel gebruikt. Ze zitten bijvoorbeeld ook in boeuf Bourguignon en coq au vin.
Het wordt trouwens niet alleen gebruikt in hartige recepten, maar ook drop en ijs. Hieronder is een lijstje met mijn favoriete recepten
- Hutspot
- Rode kool met appel wordt ook extra lekker als je deze smaakmaker toevoegt tijdens het koken. Dit geldt ook voor de rode kool stamppot.
- Linzensoep
- Als dessert is panna cotta met laurier ook erg lekker!
- Traditionele Uiensoep
- Goulash
- Lasagna en bolognesesaus
- Heldere soepen zoals kippensoep, groentesoep en zelfgemaakte bouillon
- Laurier wordt ook vaak gebruikt om Bechamelsaus extra smaak te geven
- Je kunt er thee van zetten
- Irish stew en cottage pie worden ook vaak op smaak gebracht met laurier.
Hoe kun je de gedroogde laurier het beste bewaren
Kruiden en specerijen blijven het langst goed als je ze op een koele, droge en donkere plek bewaard. Een keukenkastje of trapkast is hier perfect voor.
Het is ook belangrijk dat je de gedoogde laurierblaadjes luchtdicht verpakt. Ik gebruik hier het liefst kleine weckpotjes of oude lege kruidenpotjes voor.
Je kunt de kruidenpotjes online kopen, maar de xenos en action hebben ook vaak een ruime keuze uit potjes en zijn vaak een stuk goedkoper!
Schrijf wel even op de potjes qat er in zit. Laurierblaadjes herken je natuurlijk wel maar het verschil tussen andere kruiden is vaak lastiger te zien.
Meer artikelen over kruiden en specerijen

Laurier drogen
Zelf verse laurier drogen is makkelijk en leuk om te doen. Gedroogde laurier is een heerlijke smaakmaker voor soep, stoofschotels en desserts.
Materialen
- Verse laurierblaadjes
Gereedschappen
- Een touwtje, een oven of een magnetron
Bereidingswijze
Laurier drogen aan de lucht
- Spoel de laurierblaadjes af en dep ze goed droog.
- Bind ze aan een touwtje en hang ze op een koele, goed geventileerde ruimte. Het is belangrijk dat ze laurier niet direct in de zon hangt.
- Laat de laadjes hangen tot ze helemaal droog zijn. Dit kan tot 14 dagen duren.
Laurier drogen in een oven
- Leg de laurierblaadjes los van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Stel de oven in op 50 graden en laat de laurier ongeveer twee uur drogen.
Laurier drogen in de magnetron
- In de magnetron zijn je blaasjes in ongeveer zes minuten droog. Het is wel belangrijk dat je de laurier tussen twee velletjes keukenpapier legt om te voorkomen dat ze verbranden.
- Het is even uitproberen wat voor jouw magnetron het beste werkt, maar ik zou beginnen om je magnetron op 600 watt in te stellen.
Ida Feller zegt
Ik gebruik altijd verse laurierblad, t hele jaar door.
In t voorjaar plant flink terug snoeien, heb je t hele jaar mooie jonge blaadjes.
Verse laurierblad smaakt ook intensiever.