Zwitserse room is een heerlijke vulling voor taarten en desserts dat je maakt met banketbakkersroom en slagroom. Voor dit klassieke Franse recept is makkelijk om te maken en je hebt er maar een paar simpele ingrediënten voor nodig.

Deze luchtige room maak je door de banketbakkersroom door opgeklopte slagroom te scheppen. Door de slagroom maak je het geheel wat luchtiger wat erg lekker is als vervanger van de gele room in een oliebol!
Het is niet alleen lekker als vulling, voor taart of cake, maar ik eet het ook graag bij verse appeltaart of in ijs.
Ingrediënten
Eieren - eieren zorgen ervoor dat de room dikker wordt. Omdat je de eieren tot 63 graden verhit hoef je niet bang te zijn voor een eventuele salmonella besmetting.
Neem je liever helemaal geen risico? Je kunt ook gepasteuriseerde eieren of custardpoeder gebruiken voor dit recept.
Vanille-extract - vanille-extract is een makkelijke manier om een heerlijke vanillesmaak aan je gerecht te geven.
Je kunt dit ook vervangen door het merg van .een vanillestokje of een eetlepel vanillesuiker.
Wist je dat je zowel de vanillesuiker als het vanille-extract ook makkelijk zelf kunt maken?
Bloem - de bloem zorgt ervoor dat de eieren tijdens het maken van de banketbakkersroom minder snel stollen. Het zorgt er ook voor dat de room wat dikker wordt.
Voor een glutenvrije Zwitserse room kun je de bloem ook vervangen door wat maizena.
Bereidingswijze
Je begint met het maken van de banketbakkersroom. Omdat dat helemaal moet afkoelen voor je verder kunt gaan raad ik aan om die de dag van tevoren al te maken.
Verwarm de melk in een steelpan en roer in een hittebestendige kom de eieren, suiker en bloem goed door elkaar tot je een egale massa hebt.
Giet al roerend de warme melk er bij en als alle melk is opgenomen giet je het terug in de pan. Verhit de banketbakkersroom tot je de gewenste dikte hebt, dit kan ongeveer 10 minuten duren.
Doe de room in een ondiepe schaal en bedek het meteen met vershoudfolie om te voorkomen dat er een vel op komt. Zet de schaal apart en laat het helemaal afkoelen.

Zwitserse room maken
Als de banketbakkersroom is afgekoeld kun je de slagroom opkloppen. Roer de gele room nog even glad en schep het voorzichtig door de slagroom.
Verwerk het meteen of bewaar het goed afgedekt in de koelkast.
Tip: als je de room wilt gebruiken voor het decoreren van bijvoorbeeld cupcakes kun je ook een beetje gelatine door de room roeren. Op die manier weet je zeker dat het mooi zijn vorm houdt.
Waar gebruik je Zwitserse room voor?
Ik vind het zelf lekker genoeg om als toetje te eten, maar je kunt er zo veel meer mee! Gebruik het ook eens op de volgende manieren.
- Als vulling voor eclairs en soesjes.
- Op taart en cupcakes.
- In plaats van banketbakkersroom in een oliebol.
- Het is ook reg lekker bij een grote punt appeltaart.
- Als basis voor fruittaartjes.
- In een trifle of Eton mess.
Klassieke Zwitserse room wordt met gele room gemaakt, maar wil je een keer iets anders op tafel zetten vervang de gele room dan eens door bijvoorbeeld advocaat of chocolade-banketbakkersroom.
Benodigdheden
- Een steelpan met dikke bodem om de banketbakkersroom in te maken.
- Een zeef, handmixer en pollepel.
- Om de banketbakkersroom af te laten koelen is het handig om een ondiepe schaal en wat vershoudfolie bij de hand te hebben.
- Een mengkom.
Zwitserse room bewaren
De banketbakkersroom kun je gerust een paar dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Ik raad alleen aan om de Zwitserse room pas de dag zelf te maken omdat je slagroom anders teveel lucht verliest.
Dit recept is helaas niet geschikt om in te vriezen.

Meer makkelijke taartvullingen

Zwitserse room
Zwitserse room is een heerlijke vulling voor taarten en desserts dat je maakt met banketbakkersroom en slagroom. Voor dit klassieke Franse recept is makkelijk om te maken en je hebt er maar een paar simpele ingrediënten voor nodig.
Ingrediënten
Voor de banketbakkersroom
- 500 ml melk
- 90 gram suiker
- 3 eidooiers
- 1 heel ei
- 2 eetlepels bloem
- 1 eetlepel vanillesuiker
Overig
- 250 ml slagroom
Bereidingswijze
De banketbakkersroom
- Verwarm de melk tot er aan de rand belletjes verschijnen en zet het vuur uit.
- Roer ondertussen de eieren, de bloem, de suiker en de vanillesuiker in een hittebestendige kom goed door elkaar.
- Giet al roerend de hete melk bij de eieren en giet het mengsel weer terug in de pan.
- Blijf goed roeren en verhit de room op een laag vuur tot het de gewenste dikte heeft dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Het is belangrijk dat je flink blijft roeren anders stolt het ei.
- Giet de room door een zeef in een ondiepe schaal en bedek het direct met vershoudfolie om een vel te voorkomen.
- Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen voor je verder gaat.
De Zwitserse room
- Klop de slagroom stijf en roer de afgekoelde banketbakkersroom even los.
- Schep de banketbakkersroom voorzichtig door de opgeklopte slagroom.
- Verwerk de room meteen of zet het afgedekt in de koelkast voor later.
Opmerkingen
De voedingswaarden zijn natuurlijk voor het hele schaaltje!
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 1764Totale hoeveelheid vet: 122gVerzadigd vet: 71gCholesterol: 1183mgNatrium: 426mgKoolhydraten: 137gVezels: 0.5gSuiker: 115gEitwit: 37.4g
Laat een reactie achter!