Ga terug
+ servings

Apple cumble met blauwe bessen

Apple crumble is super als dessert en deze variant met blauwe bessen is niet alleen erg lekker, maar heeft ook een waanzinnige paarse kleur. De kruimel topping maak je met maar een paar ingrediënten en in minder dan 50 minuten staat er een heerlijk toetje op tafel.
Recept afdrukken
Apple crumble met blauwe bessen in een schaal.
Voorbereidingstijd:10 minuten
Bereidingstijd:40 minuten
Totale tijd:50 minuten

Benodigdheden

  • 1 mengkom
  • 1 ovenschaal

Ingrediënten

Voor de crumble topping

  • 125 gram bloem
  • 60 gram havervlokken
  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • ¼ theelepel zout
  • 110 gram boter

Voor de fruit vulling

  • 4 grote appels
  • 300 gram blauwe bessen
  • 1 eetlepel citroensap optioneel
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 theelepels kaneel
  • ¼ theelepel zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 C.

De crumble topping

  • Doe de droge ingrediënten voor de topping in een mengkom en roer ze goed door elkaar.
  • Voeg de boter toe en wrijf het met je vingers door de bloem tot er grove kruimels ontstaan en zet het even apart. Voor de knapperigste topping is het belangrijk dat je de kruimels niet te klein maakt.

De vruchten vulling

  • Maak de appels en blauwe bessen schoon en snij de appels in stukjes.
  • Doe het fruit in de ovenschaal en roer het citroensap erdoor.
  • Voeg de bloem, kaneel en het zout toe en meng het goed tot al het fruit een laagje bloem heeft.
  • Verdeel de kruimels over het fruit.
  • Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de apple crumble met blauwe bessen tot de kruimels goudbruin zijn en het fruit bubbelt.

Notities

  • Ben je net als ik gek op de kruimel topping?? Verdubbel dan de ingrediënten!
  • Je kunt de crumble ook vega maken door het zuivel te vervangen door een plantaardige variant of kokosolie.
  • In plaats van suiker kun je ook honing of een andere zoetstof gebruiken.
  • Natuurlijk is ander (seizoens)fruit net zo lekker! Denk bijvoorbeeld eens aan aardbeien, perzik of bramen. Het is wel belangrijk omdat niet alleen zacht fruit te gebruiken maar een mix van zacht en wat steviger fruit.

Voedingswaarde

Calorieën: 340kcal | Koolhydraten: 47g | Eiwitten: 4g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvetten: 1g | Cholesterol: 39mg | Natrium/Zout: 156mg | Kalium: 128mg | Vezels: 3g | Suiker: 21g | Vitamine A: 487IU | Vitamine C: 5mg | Calcium: 36mg | Ijzer: 2mg
Porties: 6 porties
calorieën: 340kcal
Auteur: Maayke