2literzonnebloemolie *dit hangt af van de grootte van je pan
Het aardbeien glazuur
100grampoedersuiker
2eetlepelsaardbeienjam
1eetlepelmelk
Sprinkels of anijshagel *optioneel
Instructies
Doe de bloem, het gist, de suiker en het zout in een mengkom en roer het goed door elkaar.
Voeg de melk, en en de gesmolten boter toe en meng dit tot een soepel deeg.
kneed het deeg nog ongeveer 5 minuten door tot je een zacht en soepel deeg hebt. Het blijft een beetje plakkerig dat is normaal.
leg het deeg in een ingevette mengkom en laat het afgedekt met een theedoek ongeveer een uur rijzen tot het verdubbeld is.
Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm en steek er met een ronde uitsteker van ongeveer 5 cm of een glas voorzichtig donuts uit. steek uit het midden met een appelboor of kleine uitsteker cab ongeveer 2 cm uit. Deze rondjes kn je weer bij het overgebleven deeg doen of maak mini donut holes door ze te frituren!
leg de donuts op bakpapier en laat ze afgedekt nog een half uur rijzen.
Verhit de olie tot 180 c
laat de donuts voorzichtig in de hete olie zakken en bak ze aan beide kanten ongeveer 3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Let op! Bak er niet teveel tegelijk.
haal ze met een schuimspaan uit de frituurpan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
De aardbeien glazuur
Roer in een kommetje de poedersuiker met de jam en een een beetje water goed door elkaar tot je een dik glazuur hebt. Als je glazuur te dun is kan je een beetje poedersuiker toevoegen. Is je glazuur te dun? Roer er dan een paar druppels water door.
Dip de afgekoelde donuts in het glazuur en laat ze goed hard worden.