Ga terug
+ servings

Oma's erwtensoep

Oma's erwtensoep of snert is een van de meest bekende gerechten uit de Hollandse keuken. Deze voedzame soep is makkelijk om te maken en zit boordevol verse groente.
Recept afdrukken
Snert met rookworst op een grijze achtergrond.
Voorbereidingstijd:14 minuten
Bereidingstijd:1 uur 45 minuten
Totale tijd:1 uur 59 minuten

Benodigdheden

  • 1 soeppan 6 liter
  • 1 maatbeker
  • 1 zeef

Ingrediënten

  • 500 gram spliterwten
  • 2 liter water
  • 4 bouillonblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 speklapjes
  • 3 hele kruidnagels
  • 2 kruimige aardappelen in blokjes
  • 1 grote winterpeen in blokjes
  • 2 uien in grove stukken
  • 2 preien in halve ringen
  • 1 knolselderij in blokjes
  • 1 grote rookworst
  • peper
  • zout

Instructies

  • Was de spliterwten en snij de groente in blokjes.
  • Doe het water samen met de groente, de spliterwten, de bouillonblokjes, de laurier, de speklapjes en de kruidnagelen in een grote pan en breng het aan de kook.
  • Zet zodra het water kookt het vuur wat lager en laat de soep onder af en toe roeren zachtjes pruttelen tot de erwten uit elkaar vallen en de groentes gaar zijn. Dit duurt een tot twee uur, dus begin op tijd met koken!
  • Snijdt als de spliterwten gaar zijn de rookworst in plakjes en doe dit eventueel ook met de spekblokjes.
  • Doe het vlees in de pan en laat het nog even pruttelen tot de worst warm is.
  • Breng de snert op smaak met wat peper en zout en voeg als het nodig is nog een beetje water toe.

Notities

Traditionele snert serveer je natuurlijk met wat roggebrood!

Voedingswaarde

Calorieën: 317kcal | Koolhydraten: 61g | Eiwitten: 18g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.3g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.3g | Transvetten: 0.001g | Cholesterol: 0.3mg | Natrium/Zout: 117mg | Kalium: 1165mg | Vezels: 19g | Suiker: 9g | Vitamine A: 488IU | Vitamine C: 15mg | Calcium: 106mg | Ijzer: 4mg
Porties: 8 porties
calorieën: 317kcal
Auteur: Maayke