Verwarm de oven voor op 170C.
Vet een springvorm in en bestrooi hem met een beetje bloem. Klop het overtollige bloem er uit en zet de springvorm aan de kant.
Schil de appelen en snij ze in kleine blokjes.
Roer er de speculaaskruiden en eventueel een beetje bloem door en zet ze apart.
Haal het deeg uit de koelkast en kneed het even snel door.
Verdeel het in drieën en rol twee delen uit tot een dunne lap van ongeveer een halve centimeter dik.
Leg de deeglap in de ingevette springvorm en druk het lichtjes aan.
Doe de appels in de vorm, maak sliertjes van het overgebleven deeg en leg ze in ruit patroon op de appels.
Druk de randen aan en bestrijk de bovenkant met een beetje melk of een losgeklopt ei.
Zet de speculaas appeltaart in het midden van de oven en bak hem in 55-60 minuten gaar.
Laat de taart afkoelen voor je de buitenrand er af haalt en de taart aansnijdt.