Ga terug
+ servings

Speculaas appeltaart

Speculaas appeltaart is de perfecte taart voor pakjesavond! Door wat speculaaskruiden aan het deeg en de appels toe te voegen krijgt de taart een heerlijke kruidige smaak die perfect past hij de herfst.
Recept afdrukken
Appeltaart van speculaasdeeg op een grijze achtergrond.
Voorbereidingstijd:20 minuten
Bereidingstijd:1 uur
Totale tijd:1 uur 20 minuten

Benodigdheden

  • 1 Beslagkom
  • 1 bakkwast

Ingrediënten

Voor het speculaas deeg

  • 390 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 280 gram donkere basterdsuiker
  • 3 eetlepels speculaaskruiden
  • ¼ theelepel zout
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 2-3 eetlepels melk

Voor de appel vulling

  • 800 gram appels
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel bloem
  • 2 eetlepels paneermeel *optioneel

Instructies

Hoe maak je het speculaasdeeg

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een ruime mengkom en kneed het snel tot een stevig deeg, Als het deeg te droog is, kun je eventueel nog wat melk toevoegen.
  • Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het minstens twee uur in de koelkast. Hoe langer je het deeg laat rusten, hoe lekkerder het wordt!

Het maken van de speculaas appeltaart

  • Verwarm de oven voor op 170C.
  • Vet een springvorm in en bestrooi hem met een beetje bloem. Klop het overtollige bloem er uit en zet de springvorm aan de kant.
  • Schil de appelen en snij ze in kleine blokjes.
  • Roer er de speculaaskruiden en eventueel een beetje bloem door en zet ze apart.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het even snel door.
  • Verdeel het in drieën en rol twee delen uit tot een dunne lap van ongeveer een halve centimeter dik.
  • Leg de deeglap in de ingevette springvorm en druk het lichtjes aan.
  • Doe de appels in de vorm, maak sliertjes van het overgebleven deeg en leg ze in ruit patroon op de appels.
  • Druk de randen aan en bestrijk de bovenkant met een beetje melk of een losgeklopt ei.
  • Zet de speculaas appeltaart in het midden van de oven en bak hem in 55-60 minuten gaar.
  • Laat de taart afkoelen voor je de buitenrand er af haalt en de taart aansnijdt.

Notities

  1. Vervang de bloem en bakpoeder door zelfrijzend bakmeel.
  2. Maak je speculaas appeltaart vega door de boter en melk te vervangen door een plantaardige variant.
  3. Kneed het deeg niet te lang dan wordt het deeg erg taai en droog.
  4. Leg het deeg minstens twee uur in de koelkast. Hierdoor ontwikkelen de smaken zich beter en krijgt je deeg een waanzinnig mooie kleur.

Voedingswaarde

Calorieën: 435kcal | Koolhydraten: 69g | Eiwitten: 4g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvetten: 1g | Cholesterol: 43mg | Natrium/Zout: 153mg | Kalium: 172mg | Vezels: 3g | Suiker: 36g | Vitamine A: 544IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 44mg | Ijzer: 2mg
Porties: 10 porties
calorieën: 435kcal
Auteur: Maayke