Maak op een schoon aanrecht een bergje van de bloem en maak er een kuil in.
Doe hier de eieren en het zout in en roer vanuit het midden voorzichtig steeds meer bloem door de eieren.
Als het meeste bloem gemend is, kneed je het deeg ongeveer 10 minuten met je handen tot je een stevig pastadeeg hebt wat terug veert als je er voorzichtig op drukt. Het is normaal als dat op het begin wat moeizaam gaat en het deeg te droog lijkt.
Als je deeg genoeg gekneed is wikkel je het in vershoudfolie en laat je het op kamertemperatuur 30-60 minuten rusten voor je verder gaat. Het verwerken van het deeg gaat het makkelijkst als je het in kleinere stukken verdeelt. Bewaar het pastadeeg dat je niet gebruikt in folie of onder een schone theedoek.
Met een pastamachine
Verdeel het deeg in vier stukken en rol het eerste stuk wat platter zodat het makkelijker door de pastamachine gaat.
Zet de machine op de dikste stand en haal het deeg er ongeveer 3 keer door.Om te voorkomen dat je deeg aan de machine plak is het slim om elke keer een beetje bloem op je deeg te strooien.
Herhaal de vorige stap op een steeds kleinere setting tot je deeg de gewenste dikte heeft. Verwerk het overgebleven deeg op dezelfde manier of vries het in.
Pasta maken zonder machine
Verdeel het deeg in 4-6 stukken en rol elk stuk net zo lang uit tot het de gewenste dikte heeft. Draai het deeg wel af en toe om om te voorkomen dat het aan je aanrecht blijft plakken.
Het vormen van de pasta
Na het maken van je deeg snij of vorm je het in de gewenste pastasoort. Het makkelijkste is om zelf tagliatelle te maken.
Strooi wat bloem over het uitgerolde deeg en vouw het een paar keer op. Snij er met een scherp mes reepjes van een halve centimeter van en schut het even uit.
Bewaar het op een rekje als je de rest van het deeg verwerkt om te voorkomen dat het aan elkaar plakt.
Verse pasta koken
Zet voor elke 100 gram pasta ongeveer 1 liter water op het vuur. Verse pasta hoef je niet zo lang te koken als gedroogde pasta.
Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook en voeg wat zout toe. Doe de pasta in het kokende water en laat het ongeveer 2 minuten koken voor je het afgiet.
Als je de pasta even hebt laten drogen voor je het gebruikt kan de kooktijd een minuut langer zijn.