Ga terug
+ servings

Coq au vin

Coq au vin is een klassiek gerecht uit de Franse keuken. Je maakt deze heerlijke kip stoofschotel met rode wijn, kippenbouten en bouillon.
Recept afdrukken
een pan vol klassieke coq au vin met rode wijn
Voorbereidingstijd:30 minuten
Bereidingstijd:1 uur 30 minuten
Totale tijd:2 uur

Ingrediënten

  • 8 kippendijen of 4 kippenbouten
  • 1 grote ui
  • 250 gram champignons
  • 2-3 winterpenen
  • 125 gram spekblokjes
  • 3 knoflook teentjes
  • 500 ml rode wijn
  • 500 ml kippenbouillon
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel tomatenpuree

Instructies

  • Bak de spekblokjes uit in een droge braadpan en haal ze uit de pan.
  • Maak ondertussen de wortel, champignons en de ui schoon en snij ze in blokjes.
  • Doe de boter bij het overgebleven vet en bak hierin de kip rondom even aan. Haal de kip na een paar minuten uit de pan en hou ze even apart. Als je pan niet groot genoeg is dat alle kip netjes op de bodem past kun je dit het beste in twee keer doen.
  • Zet de pan weer op een middelhoog vuur en fruit de uitjes en de knoflook in het overgebleven vet tot ze glazig worden.
  • Doe de wortel en de champignons er bij en bak deze even mee.
  • Voeg de bloem toe en doe na twee minuten garen de wijn, bouillon, tomatenpuree, tijm, het laurierblaadje en wat peper en zout toe en breng het geheel aan de kook.
  • Doe de kip en de spekblokjes er bij en draai het vuur laag.
  • Laat de kip zonder deksel ongeveer 60 minuten zachtjes pruttelen. Blijf af en toe roeren om te voorkomen dat de bodem aanbrand.
  • Als je de saus na een uur pruttelen nog wat te dun vind kun je het nog even laten pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft of een beetje maizena toevoegen.

Voedingswaarde

Calorieën: 620kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwitten: 33g | Vet: 36g | Verzadigd vet: 13g | Cholesterol: 134mg | Natrium/Zout: 1149mg | Vezels: 2g | Suiker: 5g
Porties: 4 personen
calorieën: 620kcal
Auteur: Maayke