Zelf bramenjam maken

Zelf bramenjam maken is erg leuk en makkelijk om te doen. Dit recept is zeker geschikt voor beginners en alles wat je nodig hebt, is bramen, suiker en een paar lege potjes. Je maakt deze jam in ongeveer 15 minuten!

Bramenjam met verse bramen aan een plant en in een kom.

Het is zomer! En voor mij betekent dat bessen plukken in de tuin van mijn vader. Hij heeft een grote braam in zijn achtertuin staan en je eigen bramenjam maken is de perfecte manier om de overvloed aan bramen op te maken!

Zelf bramenjam maken is super eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is fruit, suiker, en soms een beetje pectine en citroensap.

Bramenjam is het allerlekkerst als je het met verse bramen maakt maar als je geen verse bramen kunt vinden, kan je natuurlijk ook bevroren bramen of andere bessen zoals aardbeien of aalbessen gebruiken.

Deze jam is erg lekker op brood, scones en bij pannenkoeken.

Direct naar

Ingrediënten

Verse bramen op een bramenstruik klaar om jam te maken.

Bramen - ik gebruik altijd verse bramen die net niet helemaal rijp zijn. Je kunt ook bevroren bramen gebruiken. Als je bramen heel rijp zijn bevatten ze iets minder pectine, maar als je speciale suiker voor jam gebruikt is dat geen probleem.

Geleisuiker - Ik gebruik meestal speciale geleisuiker als ik zelf jam maak. De pectine die aan deze suiker is toegevoegd zorgt ervoor dat je jam goed zal opstijven. Bij sommige fruitsoorten, zoals aardbeien en erg rijpe bramen, kan dit een probleem zijn en daarom raad ik het gebruik van deze suiker aan.

Er is ook speciale geleisuiker met extra pectine zodat je, maar de helft van de suiker hoeft te gebruiken! Je kunt natuurlijk ook gewone suiker gebruiken, maar dan duurt het wel wat langer. Gebruik dan voor elke 100 gram bramen 100 gram suiker en een beetje citroensap.

Mijn tips voor de lekkerste bramenjam

Stap voor stap bramenjam maken

Je begint natuurlijk met het steriliseren van de potjes. Je kunt dit doen door ze in een grote pan met kokend water te zetten en de potten en de deksels een paar minuten te laten koken. Haal ze voorzichtig uit het water, pas op ze zijn echt heet!, en zet ze omgekeerd op een schone handdoek om ze te laten drogen.

Tip: Er zijn speciale jam trechters met een bredere opening zodat het vullen van de potjes nog makkelijker is!

Bramenjam maken zonder pitjes

Er zitten best veel pitjes in bramen, maar niet iedereen houdt er van als die ook in de jam zitten. Je kunt natuurlijk de bramen puree door een zeef halen voor je de suiker in de pan doet.

Als de zaden niet zo erg vindt, maar het mogen er wel wat minder zijn, kun je ze er ook uitscheppen. De zaadjes komen tijdens het koken vaak bovendrijven en zo kun je ze er voorzichtig met een lepel of schuimspaan afscheppen.

Wat heb je allemaal nodig

  • Een grote pan met dikke bodem.
  • Een jamtrechter.
  • Jampotjes van ongeveer 300 ml.
  • Om de zaadjes uit de jam te halen heb je nog een zeef of een schuimspaan nodig.

Bewaar tips

Als je potjes steriel en goed afgesloten zijn kun je zelfgemaakte jam ongeveer een jaar bewaren. Na openen blijft deze bramenjam in de koelkast ongeveer een week goed

Recept

Bramenjam

Zelf bramenjam maken is erg leuk en makkelijk om te doen. Dit bramenjam recept is zeker geschikt voor beginners en alles wat je nodig hebt, is bramen, suiker en een paar lege potjes. Deze jam maak je in ongeveer 15 minuten.
Recept afdrukken
Zelfgemaakte bramenjam in een jampot en een afbeelding van verse bramen en hoe je ze schoonmaakt.
Voorbereidingstijd:5 minuten
Bereidingstijd:10 minuten
Additional Time:2 uur
Totale tijd:2 uur 15 minuten

Ingrediënten

  • 400 gram bramen
  • 400 gram geleisuiker

Instructies

  • Je begint natuurlijk met het steriliseren van de potjes. Je kunt dit doen door ze in een grote pan met kokend water te zetten en de potten EN de deksels een paar minuten te laten koken. Haal ze voorzichtig uit het water, pas op ze zijn echt heet! en zet ze omgekeerd op een schone handdoek om ze te laten drogen.
  • Was en droog de bramen en haal alle takjes en blaadjes er uit.
  • Doe de bramen in een grote pan met dikke bodem en breng ze aan de kook. Laat ze even pruttelen totdat ze zacht worden. Dit duurt maar een paar minuten.
  • Voeg de geleisuiker toe en breng het geheel weer aan de kook.
  • Laat de bramen met de suiker ongeveer 4 minuten koken. De exacte tijd staat achter op het pak.
  • Zet het vuur uit en giet de jam, eventueel met een speciale jam trechter, in de schone potjes.
  • Maak de bovenkant van de potjes schoon, draai de deksels er op en laat ze even op hun kop afkoelen.

Notities

Voor een bramenjam met minder suiker kun je speciale geleisuiker met extra pectine kopen.

Voedingswaarde

Portie: 1potje | Calorieën: 856kcal | Koolhydraten: 210g | Eiwitten: 3g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.03g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.1g | Natrium/Zout: 2mg | Kalium: 324mg | Vezels: 11g | Suiker: 201g | Vitamine A: 428IU | Vitamine C: 42mg | Calcium: 58mg | Ijzer: 1mg
Porties: 2 x 300 ml
calorieën: 856kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

4.89 from 17 votes (17 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept