Zelf bramenjam maken is erg leuk en makkelijk om te doen. Dit recept is zeker geschikt voor beginners en alles wat je nodig hebt is bramen, suiker en een paar lege potjes. Je maakt deze jam in ongeveer 15 minuten!

Het is zomer! En voor mij betekent dat bessen plukken in de tuin van mijn vader. Hij heeft een grote braam in zijn achtertuin staan en je eigen bramenjam maken is de perfecte manier om de overvloed aan bramen op te maken!
Zelf bramenjam maken is super eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is fruit, suiker, en soms een beetje pectine en citroensap.
Bramenjam is het allerlekkerst als je het met verse bramen maakt maar als je geen verse bramen kunt vinden, kan je natuurlijk ook bevroren bramen of andere bessen zoals aardbeien of aalbessen gebruiken.
Deze jam is erg lekker op brood, scones en bij pannenkoeken.
Direct naar
Ingrediënten

Bramen - ik gebruik altijd verse bramen die net niet helemaal rijp zijn. Je kan ook bevroren bramen gebruiken.
Als je bramen heel rijp zijn bevatten ze iets minder pectine maar als je speciale suiker voor jam gebruikt is dat geen probleem.
Geleisuiker - Ik gebruik meestal speciale geleisuiker als ik zelf jam maak. De pectine die aan deze suiker is toegevoegd zorgt ervoor dat je jam goed zal opstijven. Bij sommige fruitsoorten, zoals aardbeien en erg rijpe bramen, kan dit een probleem zijn en daarom raad ik het gebruik van deze suiker aan.
Er is ook speciale geleisuiker met extra pectine zodat je maar de helft van de suiker hoeft te gebruiken!
Je kan natuurlijk ook gewone suiker gebruiken maar dan duurt het wel wat langer. Gebruik dan voor elke 100 gram bramen 100 gram suiker en een beetje citroensap.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Bereiding

Je begint natuurlijk met het steriliseren van de potjes. Je kunt dit doen door ze in een grote pan met kokend water te zetten en de potten en de deksels een paar minuten te laten koken.
Haal ze voorzichtig uit het water, pas op ze zijn echt heet!, en zet ze omgekeerd op een schone handdoek om ze te laten drogen.
Was en droog de bramen en haal alle takjes en blaadjes er uit. Doe de bramen in een grote pan met dikke bodem en breng ze aan de kook.
Laat ze even pruttelen tot dat ze zacht worden. Dit duurt maar een paar minuten.
Voeg de geleisuiker toe en breng het geheel weer aan de kook. Laat de bramen met de suiker ongeveer 4 minuten koken. De exacte tijd staat achter op het pak.
Zet het vuur uit en giet de jam, eventueel met een speciale jam trechter, in de schone potjes. Maak de bovenkant van de potjes schoon, draai de deksels er op en laat ze even op hun kop afkoelen.
Tip: Er zijn speciale jam trechters met een bredere opening zodat het vullen van de potjes nog makkelijker is!
Bramenjam maken zonder pitjes
Er zitten best veel pitjes in bramen maar niet iedereen houdt er van als die ook in de jam zitten. Je kan natuurlijk de bramen puree door een zeef halen voor je de suiker in de pan doet.
Als de zaden niet zo erg vind maar het mogen er wel wat minder zijn kan je ze er ook uitscheppen. De zaadjes komen tijdens het koken vaak boven drijven en zo kan je ze er voorzichtig met een lepel of schuimspaan afscheppen.
Wat heb je allemaal nodig
- Een grote pan met dikke bodem.
- Een jamtrechter.
- Jampotjes van ongeveer 300 ml.
- Om de zaadjes uit de jam te halen heb je nog een zeef of een schuimspaan nodig.
Bewaar tips
Als je potjes steriel en goed afgesloten zijn kan je zelfgemaakte jam ongeveer een jaar bewaren.
Na openen blijft deze bramenjam in de koelkast ongeveer een week goed
Recept

Bramenjam
Zelf bramenjam maken is erg leuk en makkelijk om te doen. Dit bramenjam recept is zeker geschikt voor beginners en alles wat je nodig hebt is bramen, suiker en een paar lege potjes. Deze jam maak je in ongeveer 15 minuten.
Ingrediënten
- 400 gram bramen
- 400 gram geleisuiker
Bereidingswijze
- Je begint natuurlijk met het steriliseren van de potjes. Je kunt dit doen door ze in een grote pan met kokend water te zetten en de potten EN de deksels een paar minuten te laten koken. Haal ze voorzichtig uit het water, pas op ze zijn echt heet! en zet ze omgekeerd op een schone handdoek om ze te laten drogen.
- Was en droog de bramen en haal alle takjes en blaadjes er uit.
- Doe de bramen in een grote pan met dikke bodem en breng ze aan de kook. Laat ze even pruttelen tot dat ze zacht worden. Dit duurt maar een paar minuten.
- Voeg de geleisuiker toe en breng het geheel weer aan de kook.
- Laat de bramen met de suiker ongeveer 4 minuten koken. De exacte tijd staat achter op het pak.
- Zet het vuur uit en giet de jam, eventueel met een speciale jam trechter, in de schone potjes.
- Maak de bovenkant van de potjes schoon, draai de deksels er op en laat ze even op hun kop afkoelen.
Opmerkingen
Voor een bramenjam met minder suiker kan je speciale geleisuiker met extra pectine kopen.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 2 Opdien grootte: 1 potjeHoeveelheid per portie: Calorieën: 836Totale hoeveelheid vet: 1gCholesterol: 0mgNatrium: 2mgKoolhydraten: 219.2gVezels: 10.6gSuiker: 209.8gEitwit: 2.8g
Laat een reactie achter!