Zelf boter maken

Zelf boter maken van slagroom, hoe doe je dat eigenlijk? In deze post leg ik je stap voor stap hoe je met maar 1 ingrediënt en een potje in minder dan 15 minuten zelf de allerlekkerste roomboter maakt.

Zelfgemaakte roomboter in een schaal met sterke schaduwen
Direct naar

Roomboter is in de meeste huishoudens een onmisbaar ingrediënt bij het bakken van taart en cake, maar het blijft ook ongekend populair voor onder broodbeleg. Ik gebruik deze boter ook om zelf kruidenboter of Italiaanse kruidenboter te maken.

Zelf boter maken is helemaal niet moeilijken en vaak een stuk lekkerder dan een pakje uit de supermarkt. Je hebt er alleen wat slagroom en eventueel een beetje zout nodig en binnen een kwartier heb je romige zelfgemaakte roomboter.

Wist je trouwens dat veel mensen onbewust al een boter hebben gemaakt? Als je na het bakken van een taart de slagroom te lang klopt, begint het te schiften. Klop je nog iets langer dan krijg je vanzelf boter!

Hoe maak je boter van slagroom

Een collage met de drie stappen hoe je boter maakt.

Methode 1; met een garde of keukenmachine

De snelste manier om boter te maken is door de slagroom in de kom van een keukenmachine te gieten en die te laten draaien tot het vet en de melkdeeltjes gaan schiften. Ik maak het liever met de hand. Niet omdat het eindproduct er beter van wordt, maar omdat het bijna net zo snel is en je niet ook nog eens een keukenmachine hoeft schoon te maken.

Welke methode je ook kiest, het is altijd belangrijk om de boter na het karnen goed schoon te wassen. Dit doe je om te voorkomen dat het bederft. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat hoe schoner je boter is, hoe langer je het kunt bewaren. Hoe je dat het beste kunt doen leg ik onderaan deze post verder uit.

Methode 2; schudden!

Als je geen mixer of garde bij de hand hebt kun je dit recept ook met een grote glazen (weck)pot maken. Zorg dat de pot iets meer dan de helft gevuld is met de slagroom en schudt de pot tot er boter ontstaat.

Dit duurt wel iets langer dan wanneer je een mixer gebruikt. Daarna volg je gewoon de stappen voor het wassen en het bewaren zoals in het recept staat.

Veelgestelde vragen

Kun je ook van melk boter maken?

Ja en nee. Als je rauwe melk gebruikt, kun je daar de room vanaf scheppen en daar boter van maken. Helaas lukt dit niet met gepasteuriseerde melk. Ik raad daarom aan om slagroom te gebruiken bij het maken van roomboter.

Hoeveel slagroom heb je nodig voor 1 kg boter?

Om 1 kg boter te maken heb je ongeveer 2.5 liter slagroom nodig.

Kan ik deze boter gebruiken in bakrecepten?

Jazeker! Let er wel op dat je er geen zout aan toevoegt als je het in een bakrecept gaat gebruiken.

Is het echt nodig om er een zuur zoals karnemelk aan toe te voegen?

Nee. Voor het maken van boter heb je in principe alleen slagroom en eventueel wat zout of kruiden nodig.

Hoe bewaar je zelfgemaakte boter?

Ik maak meestal een grote voorraad als ik boter maak. Dat doe ik niet omdat het lastig is, maar omdat ik er snel doorheen ga. Om de boter een langere tijd te bewaren is het belangrijk om te weten hoe je dit het beste kunt doen.

Omdat er soms wat melkdeeltjes in de boter achterblijven is het een goed idee om zelfgemaakte boter in de koelkast te bewaren. Doe dit afgedekt in wat folie of bijvoorbeeld in een botervloot. Op deze manier blijft het zeker een week goed.

Als ik echt veel over heb, vries ik het in. Zo weet ik zeker dat het ongeveer 6 maanden goed blijft. Wikkel het wel goed in vershoudfolie of doe het in een diepvrieszakje. Het is een goed idee om het in porties in te vriezen!

Haal de boter de avond voor gebruik uit de vriezer en laat het op een schaaltje in de koelkast ontdooien.

Recept

Zelf boter maken

Zelf boter maken is helemaal niet moeilijken zo veel lekkerder dan een pakje uit de supermarkt. Je hebt er alleen wat slagroom en eventueel een beetje zout nodig en binnen een kwartier heb je romige zelfgemaakte boter.
Recept afdrukken
Zelfgemaakte boter in een glazen schaal.
Bereidingstijd:10 minuten
Totale tijd:10 minuten

Benodigdheden

  • 1 mengkom
  • 1 garde
  • 1 pot met goedsluitend dekseltje

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom

Instructies

  • Doe de slagroom in een grote mengkom of in een keukenmachine. Zorg er voor dat de slagroom koud is, dit zorgt er voor dat je het beter en sneller kan opkloppen.
  • Met een handmixer of garde klop je net zo lang tot de room gaat schiften en er kleine vlokjes boter ontstaan. Dit duurt tussen de 8 en 10 minuten, maar het kan ook iets langer duren, dit hangt af van de manier en snelheid waarmee je de slagroom opklopt.
  • Als je de boter in een keukenmachine maakt zet je hem hoog en laat je hem zo lang draaien tot er boter ontstaat.
  • Zeef de inhoud van de kom in een schone mengkom en laat het goed uitlekken. De karnemelk die overblijft, kun je in de koelkast of vriezer bewaren om op te drinken of om te verwerken in andere recepten. Als je het in de vriezer wilt bewaren is het een goed idee om het in ijsblokjes zakken te doen, zodat je makkelijk een kleine hoeveelheid kan ontdooien om in bakrecepten te verwerken.
  • Doe wat koud water in de derde kom en doe hier de vlokjes boter in. Druk de boter samen en herhaal dit tot er geen melkdeeltjes meer in het water zitten. Je moet het water een of twee keer vervangen tot het water helder blijft en de boter helemaal schoon is.
  • Voeg eventueel wat zout of kruiden toe en doe de boter in een bakje of wikkel het in vershoudfolie.

Boter maken door te schudden

  • Doe de koude slagroom in een pot. Zorg ervoor dat je de pot maar ⅓ vol doet want de slagroom zet nog uit!
  • Plaats het deksel op de pot en schud de room flink heen en weer tot de slagroom begint te schiften.
  • Haal de boter uit de pot en spoel het in koud water schoon.

Voedingswaarde

Calorieën: 203kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwitten: 2g | Vet: 22g | Verzadigd vet: 14g | Meervoudig onverzadigd vet: 6g | Transvetten: 1g | Cholesterol: 67mg | Natrium/Zout: 16mg | Suiker: 2g
Porties: 200 gram
calorieën: 203kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

4.97 from 27 votes (27 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




11 reacties

  1. Mijn liter volvette slagroom wil niet schiften. Ik ben al meer dan een uur aan het mixen. Ik heb nu de helft eruit gehaald maar dat helpt niet. Wat kan ik doen?
    Alvast dank voor je reactie

    1. Wat vervelend! Ik hoop dat het inmiddels gelukt is. Bij mij lukt het eigenlijk altijd maar soms duurt het wel wat langer. Was de slagroom goed koud? Soms lukt het minder goed als de slagroom te warm is.

    2. Tip: Als je room gebruikt uit de supermarkt, kijk dan of er geen emulgator aan toegevoegd is. Ik had verse room van de Lidl, en die wilde gewoon niet schiften. Toen kwam ik erachter dat er een emulgator aan toegevoegd was als ingrediënt

  2. Net boter gemaakt met je recept, super simpel en erg leuk voor de kinderen om te zien hoe het van room, slagroom naar boter gaat volgende keer ga ik kruidenboter proberen!

  3. Mijn zelfgemaakte roomboter begint na een dag zuur ruiken. Ik doe hem niet in de koelkast anders is ie niet te smeren. Ook is zelfgemaakte boter vanzelf wat harder dan uit supermarkt. Ik maakt het uit opgevangen slagroom van rauwe melk.
    Wat kan ik doen? Mijn kids vinden het stinken en ik ook eigenlijk en smaak is ook al dan anders.

    1. Hoi Alena. Ik heb helaas geen ervaring met boter maken van ongepasteuriseerde verse slagroom. Heb je de boter goed gewassen in koud water om er voor te zorgen dat alle karnemelk er uit is?

      Als ik boter heb gemaakt bewaar ik het altijd in de koelkast en haal ik het er voor gebruik even uit om het zachter te laten worden.