How to basics: Gecondenseerde melk

How to basics: gecondenseerde melk

Geïnspireerd door alle YouTube video’s waarin ze laten zien hoe makkelijk het is om zelf basis ingrediënten te maken dook ik laatst de archieven in. Gelukkig zijn er veel boeken te vinden over het maken van bijvoorbeeld vanille extract, gecondenseerde melk of boter. Gecondenseerde melk wordt vaak gebruikt in recepten voor fudge, tablet en natuurlijk no churn icecream! Aangezien de zomer nu echt begonnen is leek het mij een goed idee om met gecondenseerde melk te beginnen.

Het drinken van melk was in het verleden niet altijd even veilig. Doordat melk zonder koeling snel bederft en er vaak dingen als talk aan toe werden gevoegd werden veel mensen er in die tijd ziek van. De Amerikaan Gail Borden vond dat dat niet langer zo door kon gaan. In 1863 ontwikkelde hij daarom een manier waarmee hij door het water uit de melk te laten verdampen en er suiker aan toe te voegen melk lang houdbaar kon maken. Het patent voor deze machine vroeg hij aan in 1856 en al snel opende hij twee fabrieken. Het werd pas echt een succes toen het Amerikaanse leger in 1861 gecondenseerde melk mee gaf aan de soldaten.

In Europa werd pas in 1866 begonnen met het produceren van gecondenseerde melk. De broers George en Charles Page opende in Zwitserland hun eerste fabriek in de hoop dat het ook in Europa een groot succes zou worden. Nog dat zelfde jaar opende ook Henri Nestlé een fabriek waar hij ook babyvoeding produceerde. In 1905 fuseerde deze merken en ontstond het merk dat we nu nog als Nestlé kennen. Net als toen is gecondenseerde melk nu nog steeds erg populair in tropische gebieden.

Ik had niet verwacht dat het zo makkelijk zou zijn om gecondenseerde melk te maken. Met dit recept maakte ik ongeveer 200-250 ml. Omdat het zoveel suiker bevat kan je dit, afgesloten en in de koelkast, heel goed een paar maanden bewaren. Je kan er natuurlijk ook net als ik meteen fudge mee maken!

Print

Gecondenseerde melk

Nutrition per portion

Ingredients
  • 500 ml melk
  • 160g suiker
Method
  1. Doe de melk en de suiker in een pan met een dikke bodem.
  2. Verwarm de melk met de suiker en blijf roeren tot de suiker is opgelost.
  3. Breng de melk aan de kook en laat het zachtjes pruttelen tot het dikker wordt en een zacht gele kleur krijgt. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  4. Giet de gecondenseerde melk in een glazen pot en laat het afkoelen.
  5. Doe de deksel erop en bewaar de melk ongeveer 3 maanden in de koelkast.
  De gecondenseerde melk wordt dikker als hij afkoelt!

Heb je iets gemaakt van mijn blog? Ik vind het leuk om jullie creaties te zien! Deel ze op Instagram #nutmegandvinegar en tag me @nutmegvinegar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *