Zelf gecondenseerde melk maken is niet moeilijk, maar het kost wel wat tijd. Gecondenseerde melk word vaak gebruikt bij het maken van fudge of als basis bij het maken van ijs.

Het maken van gecondenseerde melk is makkelijker dan je zou denken! Net als karamelsaus of balsamico dressing zijn dit een leuk basis ingrediënt om eens zelf te maken.
Direct naar
Geschiedenis van gecondenseerde melk
Het drinken van melk was in het verleden niet altijd even veilig. Doordat melk zonder koeling snel bederft en er vaak producten als talk aan toe werden gevoegd werden veel mensen er in die tijd ziek van.
De Amerikaan Gail Borden vond dat dat niet langer zo door kon gaan. In 1863 ontwikkelde hij daarom een manier waarmee hij door het water uit de melk te laten verdampen en er suiker aan toe te voegen melk lang houdbaar kon maken.
Het patent voor deze machine vroeg hij aan in 1856 en al snel opende hij twee fabrieken. Het werd pas echt een succes toen het Amerikaanse leger in 1861 gecondenseerde melk mee gaf aan de soldaten.
Ingrediënten

De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je gecondenseerde melk
- Doe de melk en de suiker in een pan met een dikke bodem.
- Verwarm de melk met de suiker en blijf roeren tot de suiker is opgelost.
- Breng de melk aan de kook en laat het zachtjes pruttelen tot het dikker wordt en een zacht gele kleur krijgt. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
- Giet de gecondenseerde melk in een glazen pot en laat het afkoelen.
- Doe de deksel erop en bewaar de melk ongeveer 3 maanden in de koelkast.
Wat heb je nog meer nodig
- Een pan met een dikke bodem of een pan met een vuurvaste kom om au bain-marie gecondenseerde melk te maken. De laatste manier is iets makkelijker om dat je dan minder kans hebt dat de melk aanbrand.
Bewaren in de koelkast
In een luchtdicht bakje kun je de gecondenseerde melk een paar maanden in de koelkast bewaren.

Gecondenseerde melk
Zelf gecondenseerde melk maken is niet moeilijk maar het kost wel wat tijd. Gecondenseerde melk word vaak gebruikt bij het maken van fudge of als basis bij het maken van ijs.
Ingrediënten
- 500 ml melk
- 160 gram suiker
Bereidingswijze
- Doe de melk en de suiker in een pan met een dikke bodem.
- Verwarm de melk met de suiker en blijf roeren tot de suiker is opgelost.
- Breng de melk aan de kook en laat het zachtjes pruttelen tot het dikker wordt en een zacht gele kleur krijgt. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
- Giet de gecondenseerde melk in een glazen pot en laat het afkoelen.
- Doe de deksel erop en bewaar de melk ongeveer 3 maanden in de koelkast.
Opmerkingen
- Tijdens het afkoelen word de gecondenseerde melk nog wat dikker
Laat een reactie achter!