Gemberkoekjes met verse gember

Deze makkelijke gemberkoekjes maak je met basterdsuiker en verse gember. Het leuke aan deze kruidige koekjes is dat je ze zonder ei maakt en ze al in 20 minuten klaar zijn.

Een gemberkoekje op een vel bakpapier.

Ik ben gek op kruidige koekjes, maar ik had nog nooit gemberkoekjes gebakken. Vreemd eigenlijk, want andere koeken zoals speculaas staan regelmatig in mijn oven. Dit recept maakte ik op verzoek van mijn vader en ze zijn zo lekker dat ik ze jullie niet wil onthouden.

Naast specerijen als kaneel, kruidnagel en peper voeg ik ook wat verse gember toe. Dit geeft niet alleen een extra gember smaak maar maakt de koekjes ook een klein beetje pittig. Als je net als mijn vader echt gek bent op de smaak van gember dan is het ook erg lekker om fijngesneden stamgember aan het deeg toe te voegen.

De koekjes lopen tijdens het bakken trouwens niet veel uit dus je kunt als het goed is al het deeg tegelijk afbakken. Mocht je toch wat over houden dan kun je dat een paar dagen in de koelkast bewaren of vries het deeg in! Onderaan deze post ga ik daar wat meer op in.

De binnenkant van een gemberkoekje.

Hoe bak je de lekkerste gemberkoekjes?

Deze koekjes zijn net als chocolate chip cookies en brookies wat zachter van binnen met een knapperige buitenkant. Dit komt door de verhouding suiker en keukenstroop, maar ook omdat je ze voor het bakken even door de fijne suiker rolt. Dit hoeft trouwens niet maar het maakt de gemberkoekjes wel extra lekker! Je kunt ze trouwens ook door de kaneelsuiker rollen.

Omdat ze lekker zacht maar zeker niet taai moeten zijn is het ook belangrijk dat je het deeg niet te lang kneedt. Hierdoor ontstaan er namelijk te veel gluten waar je droge taaie koekjes door krijgt. Stop dus met kneden als alle ingrediënten net gemengd zijn.

Wees trouwens niet te zuinig met de specerijen! Gemberkoekjes zijn vrij zoet en daardoor is het belangrijk om gul te zijn met de specerijen om ze lekker kruidig te maken.

Bewaar tips

Verse gemberkoekjes kun je ongeveer vijf dagen bewaren. Zorg er wel voor dat je ze goed luchtdicht verpakt om te voorkomen dat de koekjes uitdrogen. Dit kan bijvoorbeeld in een diepvrieszakje of in een koektrommel.

Ze zijn ook zeer geschikt om in te vriezen. In de vriezer blijven de koekjes ongeveer zes maanden goed. Het rauwe deeg kun je ook een paar maanden in de vriezer bewaren. Laat het voor gebruik dan helemaal in de koelkast ontdooien en kneed het voor het bakken nog even snel door.

Recept

Gemberkoekjes

Deze makkelijke gemberkoekjes maak je met basterdsuiker en verse gember. Het leuke aan deze kruidige koekjes is dat je ze zonder ei maakt en ze al in 20 minuten klaar zijn.
Recept afdrukken
Gemberkoekjes op bakpapier.
Voorbereidingstijd:10 minuten
Bereidingstijd:10 minuten
Totale tijd:20 minuten

Benodigdheden

  • 1 Beslagkom

Ingrediënten

  • 110 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram bruine suiker
  • 70 gram keukenstroop
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 eetlepels melk
  • 1 ½ eetlepel verse gember geraspt
  • 200 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel kardemom
  • ¼ theelepel kruidnagel
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • Een snufje zout
  • 50 gram fijne kristalsuiker om de koekjes in te rollen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Klop de boter met de suiker in een mengkom tot een luchtig en romig mengsel.
  • Voeg de verse gember, melk, vanille-extract en siroop toe en roer even goed door.
  • Voeg de droge ingrediënten toe (behalve de kristalsuiker) en meng met een lepel of spatel tot alles net gecombineerd is. Het is belangrijk om het deeg niet te lang te mengen, want dan worden je koekjes taai.
  • Schep met een eetlepel kleine balletjes deeg uit je mengkom en rol ze in kristalsuiker. Ik gebruik ongeveer 1 eetlepel deeg per koekje.
  • Leg de balletjes op de bakplaat en bak ze ongeveer 10-12 minuten in het midden van de oven tot ze een mooie goudbruine kleur hebben.
  • Laat ze ongeveer 5 minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze volledig laat afkoelen op een rekje.

Notities

Je kunt in plaats van verse gember ook fijngesneden gekonfijte gember gebruiken.

Voedingswaarde

Calorieën: 118kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwitten: 1g | Vet: 5g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudig onverzadigd vet: 0.2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvetten: 0.2g | Cholesterol: 13mg | Natrium/Zout: 48mg | Kalium: 22mg | Vezels: 0.3g | Suiker: 5g | Vitamine A: 156IU | Vitamine C: 0.01mg | Calcium: 10mg | Ijzer: 1mg
Porties: 18 gemberkoekjes
calorieën: 118kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

5 from 5 votes (2 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




21 reacties

  1. Yes! Heel veel dank voor dit recept. Gemberkoekjes uit de supermarkt zijn altijd keihard. Ik ga ze binnenkort proberen te maken. Wat is jouw voorkeur: vers of gekonfijt?

    1. Ik gebruik zelf het liefst gekonfijte gember maar dat is meer omdat ik niet altijd verse gember in huis heb. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

  2. Dit lijkt mij een leuke (en lekkere) activiteit voor in de voorjaarsvakantie. Zou het koekrecept ook makkelijk te veganizen zijn met plantaardige boter en plantbased melk, denk je? Ik kan het in ieder geval eens proberen.

  3. Wat een goede tips om lekkere kruidige koekjes zelf te maken. Mijn dochter bakt graag lekkere koekjes en taart. Dit recept ga ik haar toesturen.

  4. Ik ben zeer benieuwd naar deze koekjes. Ik drink graag wel eens een gemberbier, maar gemberthee kan me dan weer niet bekoren!

    1. 5 sterren
      Wat een heerlijk recept! Ik ben dol op gember maar heb volgens mij nog nooit gemberkoekjes gegeten. Hoog tijd om hier snel verandering in te brengen.

  5. Ze zien er erg lekker uit. Ik ben vegan en ik ga ze eens proberen om vegan te maken. Kun je de stoop en suiker ook vervangen door agavesiroop en kokosbloesemsuiker?

  6. 5 sterren
    Ze zien er echt heerlijk uit deze gemberkoekjes! Fijn ook dat ze zo snel klaar zijn. Zo wil ik nog steeds eens zelf kokosmakronen maken.