Deze makkelijke pruimen crumble is het ideale dessert voor de feestdagen. Het is namelijk niet alleen erg lekker, maar je kunt dit recept ook heel goed een paar dagen van tevoren maken!

Het leuke aan dit recept is dat je het in tegenstelling tot een traditionele crumble niet in de oven maakt maar op het fornuis! Ideaal voor de Kerst dus wanneer de oven toch al overuren maakt.
Het kan trouwens wel!
Doe de pruimen dan in een ovenschaal en verdeel er de kruimels over. Zet de schaal dan in het midden van de oven en bak het geheel op 180 C tot de kruimels mooi goudbruin zijn.
Ingredienten
Pruimen - voor het beste resultaat is het natuurlijk belangrijk dat je pruimen goed rijp zijn. Dit kun je controleren door er even op te drukken.
Geeft het vruchtvlees mee dan zijn ze rijp, zijn je pruimen nog vrij hard dan kun je beter nog een paar dagen wachten.
Deze crumble is trouwens niet alleen erg lekker met pruimen! Maak dit recept ook eens met appel, peer of perzik!
Suiker - in dit recept gaat een beetje bruine suiker. Dit is niet alleen voor de smaak, maar helpt ook bij het karameliseren van de pruimen en het lekker knapperig maken van de crumble topping.
Natuurlijk kun je ook gewoon kristalsuiker gebruiken, maar de bruine basterd suiker geeft de pruimen crumble wel een extra diepe karamel smaak.
Boter - boter geeft het nagerecht een lekker romige smaak en zorgt voor stevigheid van de crumble.
Als je liever vegan of lactosevrij eet kun je de boter ook vervangen door een plantaardige variant zoals margarine.
Kaneel - kaneel geeft het gerecht een lekkere warme smaak waardoor dit recept perfect is voor het najaar en de feestdagen!
Benodigdheden
Om deze pruimen crumble te maken heb je een ruime koekenpan, een weegschaal en een bord nodig.
Om de crumble te serveren kun je leuke schaaltjes of schoteltjes gebruiken.
Bewaar tips
Pruimen crumble kun je ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Ik raad wel aan om de kruimel topping los van de gekarameliseerde pruimen te bewaren.
Invriezen kan ook! In een diepvrieszakje of bakje kun je het in de vriezer ongeveer zes maanden bewaren.
Je kunt de pruimen koud eten, maar opwarmen in een pannetje kan ook! De kruimels kun je beter even in de oven leggen of warm ze op in een droge koekenpan.
Meer lekkere nagerechten
Recept
Makkelijke pruimen crumble
Deze makkelijke pruimen crumble is het ideale dessert voor de feestdagen. Het is namelijk niet alleen erg lekker, maar je kunt dit recept ook heel goed een paar dagen van tevoren maken!
Ingrediënten
Voor de crumble topping
- 150 gram bloem
- 80 gram bruine basterdsuiker
- 1 theelepel kaneel
- Een snufje zout
- 100 gram boter
Voor de pruimen
- 8 pruimen
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 theelepel kaneel
- 30 gram boter
Bereidingswijze
- Doe de ingrediënten voor de crumble topping in een mengkom en wrijf het tussen je vingers tot je een kruimelig geheel hebt. Hoe fijn je de kruimels maakt is aan jou.
- Verwarm een koekenpan en bak hierin de crumble topping ongeveer 4-5 minuten tot het een mooie goudbruine kleur krijgt.
- Schep de kruimels op een bord en laat ze afkoelen.
- Verwarm ondertussen boter in de koekenpan en voeg zodra het gesmolten is de pruimen toe.
- Bak deze tot ze wat zachter worden en voeg dan de rest van de ingrediënten toe.
- Meng alles door elkaar en bak de pruimen nog een paar minuten op laag vuur tot ze zacht zijn en de suiker is gekarameliseerd. Dit kan ongeveer 5-8 minuten duren. Let er wel op dat de suiker niet verbrand!
- Verdeel de warme pruimen over schaaltjes en schep er wat van de crumble topping over.
- Serveer er eventueel nog wat ijs bij om het helemaal af te maken.
Laat een reactie achter!