Appeltaart

Ik ben gek op appeltaart en daarin ben ik niet alleen. In Nederland en ook in veel andere landen is dit de meest geliefde taart. De meeste families hebben wel een eigen recept en in Amerika hebben ze de appeltaart zelfs (onofficieel) tot nationaal symbool uitgeroepen. Ik vind het daarom ook het perfecte recept om het begin van mijn blog mee te vieren!

Recepten voor appeltaart komen we in Nederland al sinds de middeleeuwen in kookboeken tegen. Een van de eerste recepten komt uit 1514 en staat in het boek een notabel boecxken van cokereyen. Dit is niet het oudste recept. Het oudst bekende recept voor appeltaart is in Engeland in 1381 geschreven. In dit 14e eeuwse recept werden naast appels ook nog Vijgen, peren en specerijen toegevoegd. De moderne appeltaart zoals in mijn recept is anders dan de meeste recepten in oude kookboeken. De meeste recepten geven aan dat je de appels moet bakken of zelfs tot moes moet koken voor ze de oven in gaan. Ook hadden veel van de eerste appeltaarten geen bodem maar alleen een dichte korst boven op de appels die voor het eten verwijderd werd.

In Amerika zijn ze ook gek op appeltaart. De uitdrukking ‘As American as apple pie’ is er natuurlijk niet voor niets. In de 17 eeuw namen de eerste Europeanen Appelbomen mee naar Amerika om zo hun geliefde taart ook daar te kunnen bakken. In Frankrijk ontstond er in de 19e eeuw nog een ander soort appeltaart. De tarte tatin. Deze taart maak je door eerst de appels (of andere vruchten) en daarna pas de korst in de bakvorm te doen. Recepten waar de appels ongebakken in de bodem gaan kwam ik pas voor het eerst tegen in kookboeken van vlak voor de tweede wereld oorlog. Deze recepten worden nu nog steeds het meest gebruikt.

Het was je misschien al opgevallen maar in dit recept voor appeltaart kom je geen krenten of rozijnen tegen. De reden hiervoor is dat ik dat echt niet lekker vind. Mocht jij hier nou wel gek op zijn voeg dan samen met de suiker ongeveer 60 gram krenten aan de appels toe. In veel oude recepten voegen ze ook citroenrasp, nootmuskaat of gember toe. Dat vind ik zelf ook erg lekker.

Oja! Door dat ik tijdens het maken van deze taart de appels met de suiker even apart had gezet tot ik klaar was met de boden waren de appels al wat van hun vocht verloren en was de bodem van de taart perfect! (no soggy bottom!) Wil je dit proberen, wacht dan met het toevoegen van de kaneel tot je de appels ook echt in de bodem kan doen anders verlies je smaak.

De appeltaart word aangesneden
Print

Appeltaart

Nutrition per portion

Ingredients
  • 300g bloem
  • 200g boter
  • 140g suiker
  • 1 ei (hou 1/3 achter om de taart mee te bestrijken)
  • 1/2 thl zout
  • -----------Voor de vulling-----------
  • 5 fris zure appels (ik gebruik het liefst elstars)
  • 2 thl kaneel
  • 30g suiker
Method
  1. Verwarm de oven voor op 170℃.
  2. Vet de springvorm in en bestuif de vorm met wat bloem.
  3. Doe de bloem, suiker, zout, het ei en de boter in een kom en kneed dit tot een soepel deeg.
  4. Leg het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast.
  5. Neem 2/3 van het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkplek uit tot een lap die groot genoeg is voor je springvorm.
  6. Schil de appels en snijdt ze in blokjes
  7. Meng de suiker en kaneel door de appels.
  8. Schep de appels in de springvorm.
  9. Rol het resterende deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en snij hier reepjes uit.
  10. Leg de reepjes op de appels en bestrijk de taart met 1/3 van het losgeklopte ei.
  11. Bak de taart 60 minuten in het midden van de oven tot hij mooi goudbruin is.
  12. Laat de taart even afkoelen voor je hem aansnijdt.

Heb je iets gemaakt van mijn blog? Ik vind het leuk om jullie creaties te zien! Deel ze op Instagram #nutmegandvinegar en tag me @nutmegandvinegar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *