De lekkerste appeltaart maak je natuurlijk zelf. Dit recept voor klassieke appeltaart maak je met maar een paar simpele ingrediënten.

Appeltaart is over de hele wereld erg geliefd. Het is dan ook niet zo gek dat er tijdens het verkopen van een huis vaak wordt aangeraden om een appeltaart te bakken voor een bezichtiging!
Natuurlijk serveer je deze taart met slagroom, ijs of een zelfgemaakte warme vanillesaus!
De geschiedenis van appeltaart
Recepten voor appeltaart komen we in Nederland al sinds de middeleeuwen in kookboeken tegen. Een van de eerste recepten komt uit 1514 en staat in het boek 'een notabel boecxken van cokereyen', maar dit is niet het oudste recept.
Het oudst bekende recept voor appeltaart is in Engeland in 1381 geschreven. In dit 14e-eeuwse recept werden naast appels ook nog vijgen, peren en specerijen toegevoegd.
De moderne appeltaart zoals in mijn recept is anders dan de meeste recepten in oude kookboeken. De meeste oude recepten willen dat je de appels bakt of zelfs tot moes kookt voor ze de oven in gaan.
Ook hadden veel van de eerste appeltaarten geen bodem maar alleen een dichte korst boven op de appels die voor het eten verwijderd werd.
Recepten waar de appels ongebakken in de bodem gaan zoals dit recept kwam ik pas voor het eerst tegen in kookboeken van vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Deze recepten worden nu nog steeds het meest gebruikt.
Appeltaart in de rest van de wereld
Appeltaart is naar Noord-Amerika gebracht door Europese kolonisten. Toen de eerste kolonisten in de 17e eeuw in Noord-Amerika aankwamen, brachten ze wat appelzaadjes mee.
Omdat de appelboom niet inheems is in Noord-Amerika hoopten ze door zaden en stekken mee te brengen hun geliefde ingrediënten mee te kunnen nemen.
Het eerste Amerikaanse recept werd in 1796 gepubliceerd door Amelia Simmons in haar kookboek "American cookery" en het bevatte twee recepten voor deze taart. De recepten in dat kookboek geven wel de ingrediënten, maar niet hoe je de taart moet maken.
Al snel na de komst van de kolonisten werd appeltaart een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse keuken. Uit zinnen als for mom and apple pie en as American as apple pie blijkt dan ook hoe geliefd deze taart is!
In Frankrijk ontstond er in de 19e eeuw nog een ander soort appeltaart. De tarte tatin. Deze taart maak je door eerst de appels (of andere vruchten) en daarna pas de korst in de bakvorm te doen.

Welke appels voor appeltaart?
Voor het maken van oma's appeltaart kun je het beste friszure appels zoals Jonagold en Goudrenetten.
Deze appels houden beter hun vorm en verliezen wat minder vocht wat natuurlijk helpt om een zachte bodem te voorkomen!
Ik gebruik zelf het liefst Elstars als ik een appeltaart maak of Granny Smith.
Ingrediënten
Het was je misschien al opgevallen, maar in dit recept voor appeltaart kom je geen krenten of rozijnen tegen. De reden hiervoor is dat ik dat echt niet lekker vind.
Mocht jij hier nu wel gek op zijn voeg dan samen met de suiker ongeveer 60 gram krenten aan de appels toe. In veel oude recepten voegen ze ook citroenrasp, nootmuskaat of gember toe. Dat vind ik zelf ook erg lekker.

Appels - ik gebruik het liefst een zoet zure appel bij het maken van appeltaart bijvoorbeeld een Elstar.
Bloem - gewone witte bloem is prima, maar je kunt eigenlijk elke soort wel gebruiken. Let er wel op dat elke graan soort het vocht anders opneemt en dat je dus meer of minder nodig kan hebben.
Heb je geen gewone bloem in huis dan kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken.
Suiker - ik gebruik gewone kristalsuiker, maar je kunt bijvoorbeeld ook basterdsuiker gebruiken!
Boter - gebruik ongezouten boter want je voegt later nog zout toe. Heb je alleen boter met zout?
Geen probleem laat dan gewoon het zout weg. Je kunt deze taart natuurlijk ook met plantaardige boter of margarine maken.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je appeltaart
Zorg er voor dat de boter koud is voor je aan het deeg begint.
Het deeg

- Doe de bloem, zout, suiker, ⅔ van het ei en de boter in een kom en kneed dit tot een soepel deeg.
- Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
- Neem ⅔ van het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkplek uit tot een ronde lap van ongeveer ½ cm dik.
- Doe de deeglap in de springvorm en druk deze licht aan. Zet de springvorm even aan de kant.
De appeltaart vulling

- Schil de appels en snijd ze in blokjes.
- Meng de suiker en kaneel door de appels en schep ze in de springvorm.
- Rol het resterende deeg uit en snij hier reepjes uit.
- Leg de reepjes op de appel, druk de randen aan en bestrijk de taart met ⅓ van het ei.
- Bak de taart in het midden van de oven 60 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is.
- Laat de taart even afkoelen voor je hem aansnijdt.
Tip: Om er voor te zorgen dat er minder vocht in de appels zit kun je de appels samen met de suiker ook even apart zetten. De suiker zorgt ervoor dat het sap uit de appels komt wat dan dus niet meer in je taartbodem lekt.
Op deze manier verliezen de appels vaak wel wat meer smaak dus is het soms nodig om wat meer kaneel toe te voegen.
Mijn tip voor het bakken van de lekkerste appeltaart
Strooi wat paneermeel of custardpoeder over de bodem van de appeltaart om een zachte bodem te voorkomen.
Voeg wat nootjes of gedroogde vruchten toe aan de appelvulling!
Serveer de appeltaart met wat slagroom of vanille-ijs voor een echte klassieker.
Smeer wat jam op de taart als hij nog warm is voor extra glans.
Lactose intolerant of vegan?
Niet iedereen wil of kan zuivel gebruiken voor het maken van appeltaart het resultaat wordt misschien iets anders, maar met deze tips kun je toch genieten van een heerlijke oud-Hollandse appeltaart!
- Boter - in plaats van boter kun je natuurlijk een plantaardige boter of margarine gebruiken.
- Melk - je kunt de melk vervangen door plantaardige melk.
- Ei - het ei om te bestrijken kun je vervangen door een beetje plantaardige melk om het toch een mooie bruine kleur te geven.
Natuurlijk zijn er meer ingrediënten die je zou kunnen vervangen bij bepaalde diëten denk bijvoorbeeld aan glutenvrije bloem zoals havermeel of suiker vervangers, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Variaties
- Voeg eens wat Sinterklaas kruiden toe aan het deeg!
- Voeg 60 gram rozijnen toe aan de appels.
- Noten zijn ook erg lekker in een appeltaart vulling.
Ik heb ook een recept voor een no bake appeltaart!
Benodigdheden
Je kunt geen appeltaart bakken zonder...
- Springvorm van 22 cm.
- Kwast om het ei of de melk over het deeg te strijken.
- Grote mengkom om het deeg in te kneden.
- Kom en een mesje om de appel vulling te maken.
Bewaar tips
Appeltaart hoeft niet in de koelkast en kun je 2-3 dagen bewaren. Je kunt de taart wel in de koelkast zetten, maar daar wordt de appeltaart vaak wel wat zachter van.
Een appeltaart kun je ook goed invriezen. Laat de taart goed afkoelen en wikkel hem in vershoudfolie. Zo kun je de taart zo'n 6 maanden in de vriezer bewaren.
Meer lekkere taart recepten

Appeltaart
De lekkerste appeltaart maak je natuurlijk zelf. Dit recept voor klassieke appeltaart maak je met maar een paar simpele ingrediënten.
Ingrediënten
Voor het deeg
- 300 gram bloem
- 200 gram boter
- 140 gram suiker
- 1 ei (hou ⅓ van het ei achter om de taart mee te bestrijken)
- ½ theelepel zout
Voor de vulling
- 5 fris zure appels, ik gebruik het liefst elstars
- 2 theelepel kaneel
- 30 gram suiker
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 170℃.
- Vet de springvorm in en bestuif met wat bloem.
Voor het deeg
- Doe de bloem, zout, suiker, ⅔ van het ei en de boter in een kom en kneed dit tot een soepel deeg.
- Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
- Neem ⅔ van het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkplek uit tot een ronde lap van ongeveer ½ cm dik.
- Doe de deeglap in de springvorm en druk deze licht aan. Zet de springvorm even aan de kant.
Voor de vulling
- Schil de appels en snijd ze in blokjes.
- Meng de suiker en kaneel door de appels en schep ze in de springvorm.
Het in elkaar zetten van de appeltaart
- Rol het resterende deeg uit en snij hier reepjes uit.
- Leg de reepjes op de appel, druk de randen aan en bestrijk de taart met ⅓ van het ei.
- Bak de taart in het midden van de oven 60 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is.
- Laat de taart even afkoelen voor je hem aansnijdt.
Opmerkingen
Serveer warm of koud met wat slagroom of vanille ijs.
Veel mensen roeren ook een handjevol rozijnen door de appeltaartvulling.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 10Hoeveelheid per portie: Calorieën: 389Totale hoeveelheid vet: 17.2gVerzadigd vet: 10.5gCholesterol: 59mgNatrium: 239mgKoolhydraten: 57.7gVezels: 3.8gSuiker: 30.7gEitwit: 4.1g
Kim Numan Meerhof zegt
Wat een heerlijk recept! Bedankt nutmeg and vinegar!
Maayke zegt
Dank je! Ik ben blij dat de taart goed gelukt is.