Appeltaart

Appeltaart met een gesneden punt

Ik ben gek op appeltaart en daarin ben ik niet alleen. In Nederland en ook in veel andere landen is dit de meest geliefde taart. De meeste families hebben wel een eigen recept en in Amerika hebben ze de appeltaart zelfs (onofficieel) tot nationaal symbool uitgeroepen. Ik vind het daarom ook het perfecte recept om het begin van mijn blog mee te vieren!

Recepten voor appeltaart komen we in Nederland al sinds de middeleeuwen in kookboeken tegen. Een van de eerste recepten komt uit 1514 en staat in het boek een notabel boecxken van cokereyen. Dit is niet het oudste recept. Het oudst bekende recept voor appeltaart is in Engeland in 1381 geschreven. In dit 14e eeuwse recept werden naast appels ook nog Vijgen, peren en specerijen toegevoegd.

De moderne appeltaart zoals in mijn recept is anders dan de meeste recepten in oude kookboeken. De meeste recepten geven aan dat je de appels moet bakken of zelfs tot moes moet koken voor ze de oven in gaan. Ook hadden veel van de eerste appeltaarten geen bodem maar alleen een dichte korst boven op de appels die voor het eten verwijderd werd.

In Amerika zijn ze ook gek op appeltaart. De uitdrukking ‘As American as apple pie’ is er natuurlijk niet voor niets. In de 17 eeuw namen de eerste Europeanen Appelbomen mee naar Amerika om zo hun geliefde taart ook daar te kunnen bakken.

In Frankrijk ontstond er in de 19e eeuw nog een ander soort appeltaart. De tarte tatin. Deze taart maak je door eerst de appels (of andere vruchten) en daarna pas de korst in de bakvorm te doen.

Recepten waar de appels ongebakken in de bodem gaan kwam ik pas voor het eerst tegen in kookboeken van vlak voor de tweede wereld oorlog. Deze recepten worden nu nog steeds het meest gebruikt.

Het was je misschien al opgevallen maar in dit recept voor appeltaart kom je geen krenten of rozijnen tegen. De reden hiervoor is dat ik dat echt niet lekker vind. Mocht jij hier nou wel gek op zijn voeg dan samen met de suiker ongeveer 60 gram krenten aan de appels toe. In veel oude recepten voegen ze ook citroenrasp, nootmuskaat of gember toe. Dat vind ik zelf ook erg lekker.

Oja! Door dat ik tijdens het maken van deze taart de appels met de suiker even apart had gezet tot ik klaar was met de boden waren de appels al wat van hun vocht verloren en was de bodem van de taart perfect! (no soggy bottom!) Wil je dit proberen, wacht dan met het toevoegen van de kaneel tot je de appels ook echt in de bodem kan doen anders verlies je smaak.

De appeltaart word aangesneden
Moet ik appeltaart in de koelkast bewaren?

Niet perse. Als je de appeltaart dezelfde dag of de dag erna gaat eten kan je hem het beste afgedekt op kamertemperatuur bewaren. Als je de taart lang wil bewaren kan je hem 2-3 dagen in de koelkast bewaren. De bodem kan dan wel wat zachter worden!

Kan ik appeltaart invriezen?

Jazeker! Laat de taart dan helemaal afkoelen en wikkel de taart in huishoudfolie. Je kan de taart dan 6 maanden bewaren.

Welke appels zijn het beste voor appeltaart?

Ik gebruik altijd elstars maar de goudrenet of jonagold worden ook veel gebruikt in appeltaarten.

Heb je tips om er een vegan appeltaart van te maken?

Ja hoor. Je zou de boter kunnen vervangen door cocosolie of plantaardige margarine. Het ei zou je kunnen weglaten en wat plantaardige melk door het deeg kneden.

Hoe voorkom ik dat de bodem van de appeltaart nat blijft?

Je kan wat paneermeel, maizena of custard poeder op de bodem van de appeltaart kunnen strooien of dit door de appels roeren voor je ze in de vorm doet.

Deze taart recepten zijn ook super lekker!

No bake triple chocolate cheesecake

no bake vanilleroom taartjes

Appeltaart met een gesneden punt

Appeltaart

Yield: 10
Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 1 hour
Additional Time: 30 minutes
Total Time: 1 hour 45 minutes

Ingredients

Voor het deeg

  • 300g bloem
  • 200g boter
  • 140g suiker
  • 1 ei (hou 1/3 van het ei achter om de taart mee te bestrijken)
  • 1/2 tl zout

Voor de vulling

  • 5 fris zure appels, ik gebruik het liefst elstars
  • 2 tl kaneel
  • 30g suiker

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 170℃.
  2. Vet de springvorm in en bestuif met wat bloem.


Voor het deeg

  1. Doe de bloem, suiker, 2/3 van het ei en de boter in een kom en kneed dit tot een soepel deeg.
  2. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
  3. Neem 2/3 van het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkplek uit tot een ronde lap van ongeveer 1/2 cm dik.
  4. Doe de deeglap in de springvorm en druk deze licht aan. Zet de springvorm even aan de kant.


Voor de vulling

  1. Schil de appels en snijdt ze in blokjes.
  2. Meng de suiker en kaneel door de appels en schep ze in de springvorm.


Het in elkaar zetten van de appeltaart

  1. Rol het resterende deeg uit en snij hier reepjes uit.
  2. Leg de reepjes op de appel, druk de randen aan en bestrijk de taart met 1/3 van het ei.
  3. Bak de taart in het midden van de oven 60 mimnuten tot hij mooi goudbruin en gaar is.
  4. Laat de taart even afkoelen voor je hem aansnijdt.

Notes

Serveer warm of koud met wat slagroom of vanille ijs.

Veel mensen doen ook een handje vol rozijnen door de appelvulling.

Heb je iets gemaakt van mijn blog? Ik vind het leuk om jullie creaties te zien! Deel ze op Instagram #nutmegandvinegar en tag me @nutmegandvinegar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *