Zelf zelfrijzend bakmeel maken doe je makelijk zelf met bloem en een beetje bakpoeder. Perfect voor al je cake, muffin en koek recepten.

Ik gebruik het niet genoeg om altijd een pak op voorraad te hebben. Daarom maak ik het meestal zelf als een recept er om vraagt.
Zo voorkom ik dat ik een deel moet weggooien. Ook is het in het buitenland vaak lastig te vinden of wordt het helemaal niet verkocht.
Direct naar
Hoe maak je zelfrijzend bakmeel?
Ik durf het bijna geen recept te noemen omdat het zo eenvoudig is maar om zelfrijzend bakmeel te maken voeg je 1 zakje of 15 gram bakpoeder aan 500 gram bloem toe.
Doe de bloem en het bakpoeder in een mengsel en roer het goed door elkaar. Je kunt het eventueel door een zeef halen om alle klontjes uit het bakpoeder te halen.
Welk meel of bloem kan ik het beste gebruiken?
In principe kun je elke bloem of meelsoort gebruiken. Voor koekjes maak ik het het liefste met Zeeuwse bloem of tarwebloem maar je zou ook volkoren meel, glutenvrije bloem of havermeel kunnen gebruiken.
Mijn favoriete zelfrijzend bakmeel recepten
Zelfrijzend bakmeel kun je gebruiken voor elk recept waar bloem en een beetje bakpoeder in moet.
- Pannenkoeken. Het hoeft niet maar je kunt pannenkoeken bakken van zelfrijzend bakmeel. Niet alleen Hollandse pannenkoeken maar ook American pancake en mijn chocolade pannenkoeken kun je hier mee maken.
- Cake. Je kunt het ook gebruiken om zelf een boerencake of vegan cake te bakken. Voeg voor een marmercake of chocoladecake wat cacaopoeder toe of roer voor een extra luchtige cake wat yoghurt door het beslag.
- Muffins en cupcakes. Net als voor voor cake is het ook heel geschikt voor muffins, scones en cupcakes.
- Brood. Sommige brood recepten maak je niet met gist maar met bakpoeder. Voor die recepten is dit recept perfect.
- Koekjes. Koekjes zoals chocolate chip cookies, havermoutkoekjes, pepernoten en snickerdoodles bevatten ook bakpoeder. In deze koekjes kun je de bloem en het bakpoeder dus ook door zelfrijzend bakmeel vervangen.
Benodigdheden
- Een kom en een lepel of garde. Het is ook handig om een zeefje bij de hand te houden om eventuele klontjes uit het bakpoeder te halen.
- Weegschaal om de bloem af te wegen. Om de goede verhouding bloem en bakpoeder te krijgen is het belangrijk om de ingrediënten te wegen. Dit gaat het beste met een digitale keukenweegschaal.
- Lege weckpot. Zelfrijzend bakmeel blijft het langst goed als je het luchtdicht en donker bewaard. Grote glazen weckpotten zijn perfect hiervoor.
Bewaar tips
Zelfrijzend bakmeel blijft ongeveer een jaar goed als je het op een koele droge plek bewaard. Ik bewaar het graag ik een weckpot of lege jampot als ik niet zo veel heb zodat ik zeker weet dat er geen vocht bij komt.
Het is wel belangrijk om te weten dat na verloop van tijd het bakpoeder minder goed zal werken. Dit geld trouwens ook voor een kant-en-klaar pak uit de supermarkt.
Meer basis ingrediënten om zelf te maken

Zelfrijzend bakmeel maken
Zelf zelfrijzend bakmeel maken doe je makelijk zelf met bloem en een beetje bakpoeder. Perfect voor al je cake, muffin en koek recepten.
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder van 15 gram
Bereidingswijze
Doe de bloem en het bakpoeder in een mengsel en roer het goed door elkaar. Je kunt het eventueel door een zeef halen om alle klontjes uit het bakpoeder te halen.
Laat een reactie achter!