Zelf pepernoten bakken is erg leuk om te doen en met dit makkelijke recept bak je er ongeveer 70. Kinderen vinden het ook erg leuk om te helpen met het bakken van deze kruidige koekjes.

Je kun natuurlijk geen Sinterklaas vieren zonder pepernoten, wie is er nu niet groot geworden met het eten en strooien van deze lekkere kleine koekjes?
Pepernoten of kruidnoten?
Ik denk dat iedereen het er inmiddels wel een keer over heeft gehad en toch komt de discussie elk jaar weer terug. Moeten we ze nu pepernoten of kruidnoten noemen?
Voorstanders van de kruidnoot vinden dat alleen de zachte taai taai achtige brokjes pepernoot genoemd mogen worden en de harde variant kruidnoot. Tegenstanders vinden juist dat het niets uit maakt.
Ik noem ze zelf altijd pepernoten en blijf dit ook doen maar ik zal even uitleggen waarom.
De term kruidnoot werd voor de jaren 70 van de vorige eeuw eigenlijk niet gebruikt. Volgens Oscar de Lange van de pepernotenfabriek werd het vooral gebruikt om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten.
In oude kookboeken word de naam pepernoot ook voor beide soorten gebruikt. Natuurlijk eerst alleen voor de taai taai achtige brokjes maar na de komst van de suiker werd de naam voor alle soorten gebruikt.
Het oudste recept dat ik kon vinden komt uit 1771 en werd gemaakt met suiker zoals we het nu nog steeds maken.

Eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit hoe ze genoemd worden als we allemaal maar weten wat er bedoelt word.
Pepernoten bakken met kinderen
Kinderen vinden het geweldig om te helpen met pepernoten bakken. Dit is niet alleen leuk om samen te doen het is ook erg goed voor kinderen om samen in de keuken te staan.
Het is bijvoorbeeld goed voor hun zelfvertrouwen en ze werken op een speelse manier aan hun fijne motoriek.
Omdat pepernoten zo makkelijk zijn om te maken is dit het perfecte recept om samen met je kinderen te maken. Je kunt ze de ingrediënten laten wegen, ze kunnen helpen bij het kneden van het deeg en bij het rollen van de pepernoten.
Natuurlijk houden we ze ver weg van hete ovens en scherpe messen ;-).
De allerbelangrijkste taak is natuurlijk ook voor de kids namelijk het proeven!
Ingrediënten

Bloem - voor dit recept gebruik ik tarwebloem maar je kunt de bloem ook vervangen door zelfrijzend bakmeel. Let er dan wel op dat je de pepernoten niet te dicht bij elkaar op de bakplaat legt omdat ze dan wel iets meer uitlopen.
Speculaaskruiden - dit kruidenmengsel zorgt voor de typische smaak. Je kunt kant-en-klare kruiden gebruiken maar je kunt de speculaaskruiden ook heel makkelijk zelf maken!
Deze kruidenmix kun je ook gebruiken voor het bakken van speculaas of in het deeg van een oud Hollandse appeltaart.
Suiker - pepernoten bakken doe je met donkere basterdsuiker. Deze suiker heeft een lichte karamelsmaak en geeft het deeg de mooie donkere kleur.
Boter - ik gebruik altijd ongezouten boter in mijn recepten. Heb je alleen gezouten boter in huis laat dan het zout weg.
Hoe maak je pepernoten

Doe alle ingrediënten in een grote mengkom en kneed ze snel door elkaar. Als het deeg te droog is voeg je nog een klein beetje melk toe.
Wikkel het deeg in wat vershoudfolie en leg het minstens een uur in de koelkast. Zo kunnen alle smaken zich goed ontwikkelen.

Verwarm de oven voor op 175˚C.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot je dunne slangetjes van ongeveer 2 cm hebt.

Snij de slangetjes in stukjes van 1 cm en rol hier kleine balletjes ter grootte van een hazelnoot of kleine knikker van.
Leg de pepernoten op een bakplaat met een vel bakpapier en bak de pepernoten in het midden van de oven in ongeveer 15-20 minuten gaar en lichtbruin.
Haal de pepernoten uit de oven en laat ze goed afkoelen.
Tip: Rol van het deeg slierten van ongeveer 2 cm dik en snij die in kleine stukjes. Hier kan je makkelijk pepernoten van maken!
Lactosevrij of vegan?
Soms moet je een recept een beetje aanpassen omdat je rekening moet houden met een dieet. Als je een paar dingen aanpast kan je met dit recept makkelijk vegan of lactosevrije kruidnoten bakken.
- Boter - in plaats van roomboter kan je natuurlijk margarine of plantaardige boter gebruiken.
- Melk - vervang de melk door een plantaardige melk of water.
- Bloem - bloem kan je makkelijk vervangen door bijvoorbeeld havermeel of glutenvrije bloem soorten.
Variaties
- Maak gevulde pepernoten door de balletjes uit te rollen en er een klein beetje amandelspijs op te leggen voor je het deeg dicht vouwt.
- Haal de pepernoten door wat gesmolten chocolade voor chocolade pepernoten!
Wat heb je nog meer nodig
Voor het maken van pepernoten heb je het volgende gereedschap nodig:
- Een grote mengkom voor het kneden van de ingrediënten.
- Een weegschaal voor het afwegen van alle ingrediënten. Ik gebruik het liefste een digitale weegschaal.
Pepernoten bewaren
Pepernoten blijven na het bakken een paar dagen goed. Zorg er wel voor dat ze in een luchtdicht bakje of een koektrommel zitten. Na een paar dagen worden kunnen ze wel wat zachter worden.
Zijn je pepernoten toch zacht geworden of heb je ze over? Ze zijn ook super lekker in speculaas truffels of speculaas tiramisu! Dit recept wordt gemaakt zonder eieren of alcohol dus perfect voor kinderen.
Vriezer: Je kunt pepernoten of het ongebakken deeg ook heel goed invriezen. In de vriezer blijft het ongeveer drie maanden goed.
Tip!
Laat het deeg minstens 1 uur in de koelkast rusten. Het is nog beter om het deeg 1-2 dagen in de koelkast te laten liggen. Zo kunnen de smaken zich nog beter ontwikkelen
Meer makkelijke Sinterklaas recepten
Recept

Pepernoten
De lekkerste pepernoten bak je natuurlijk helemaal zelf. Met dit pepernoten recept bak je er ongeveer 70! Dit deeg wordt ook vaak gebruikt voor het maken van speculaas.
Ingrediënten
- 240 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 140 gram koude boter, in blokjes gesneden
- 120 gram donkere basterdsuiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- Een beetje zout
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten in een grote kom en kneed ze snel door elkaar.
- Vorm er een bal van en leg het deeg in wat vershoudfolie minstens 1 uur in de koelkast. Het is nog beter om het deeg 1-2 dagen in de koelkast te laten rusten, zo kunnen de specerijen goed hun smaak afgeven.
- Verwarm de oven voor op 175 ˚C.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot je dunne slangetjes van ongeveer 2 cm hebt.
- Snij het slangetje in stukjes van 1 cm en rol hier kleine balletjes van.
- Leg de pepernoten op een bakplaat met een vel bakpapier en bak de pepernoten in het midden van de oven in ongeveer 15-20 minuten gaar.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 70 Opdien grootte: 7Hoeveelheid per portie: Calorieën: 334Totale hoeveelheid vet: 16.6gVerzadigd vet: 10.3gCholesterol: 43mgNatrium: 121mgKoolhydraten: 43.3gVezels: 1gSuiker: 16.7gEitwit: 3.7g
Laat een reactie achter!