Vanillesaus is een makkelijke saus voor bij apfelstrudel, taart en ijs. Je maakt deze romige saus in minder dan tien minuten!

Ingrediënten
Vanille - vanillesaus is het lekkerst als je hem met een vanillestokje maakt. Voor dit recept heb je niet een heel stokje nodig en het is vrij prijzig dus je zou ook een theelepel vanille extract kunnen gebruiken.
Het stokje gooi je na gebruik natuurlijk niet weg!! Wist je dat je die kunt gebruiken om zelf vanillesuiker of vanille extract te maken?
Eieren - de eidooiers zorgen er voor dat je saus dikker wordt. Ze geven ook mooie gele kleur en een volle smaak aan de vanillesaus.
Niet iedereen vind het prettig om rauwe eieren te gebruiken. Je kunt voor dit recept dan ook heel goed gepasteuriseerde eieren gebruiken.
De eiwitten hebben we niet nosig maar gooi ze niet weg! Maak er bijvoorbeeld schuimpjes van of verwerk ze in een lekkere witte chocolademousse.
Je kunt ze ook invriezen om ze later te gebruiken.
Slagroom - deze saus is lekker romig omdat je hem maakt met slagroom. Liever zonder slagroom? Je kunt de room ook vervangen door melk.
Hoe maak je de perfecte vanillesaus
Doe de slagroom samen met het vanillestokje in een steelpannen en breng het aan de kook. Splits ondertussen de eieren en doe de eidooiers samen met de suiker, het zout in een hitte bestendige kom.
Meng het goed door elkaar en giet zodra de slagroom bijna kookt al roerend de hete melk bij de eieren. Het is belangrijk dat je blijft roeren anders stollen de eidooiers.
Giet de room terug in de pan en verwarm het al roerend tot de saus de gewenste dikte heeft. Hou er rekening mee dat de vanillesaus tijdens het afkoelen nog wat dikker wordt dus stop op tijd met verwarmen.
Om er zeker van te zijn dat er geen klontjes in zitten en om de resten van het vanillestokje te verwijderen kun je de saus het beste even door een zeefje gieten.
Ja hoor. Vervang de eieren dan door 1 eetlepel maizena en volg verder alle stappen.
Waar serveer je het bij?
We kennen allemaal vanillesaus voor apfelstrudel of appeltaart, maar dat is natuurlijk niet het enige waar deze warme saus lekker bij is!
- Over een tulband of boerencake.
- Serveer het eens bij een warme broodpudding of ijs.
- Pannenkoeken en poffertjes passen ook erg goed bij de vanillesmaak!
- Als je wat vanillesaus over hebt kun je het ook gebruiken als basis voor bavarois.
Benodigdheden
Om vanillesaus te maken heb je een steelpan, een garde, een maatbeker en een leuk schaaltje nodig.
Bewaar tips
Zelfgemaakte vanillesaus kun je ongeveer vijf dagen in de koelkast bewaren. Om te voorkomen dat er een vel op komt kun je een stukje vershoudfolie po de saus leggen.
Helaas is dit recept minder geschikt om in te vriezen.
Opwarmen gaat het beste in een steelpan op het fornuis. Blijf wel roeren en verwarm het niet te lang om te voorkomen dat de eidooiers alsnog gaan stollen.
Mocht je saus wat te dik zijn geworden kun je een beetje slagroom er door roeren.
Meer zoete sauzen en spreads
Recept
Vanillesaus
Vanillesaus is een makkelijke saus voor bij apfelstrudel, taart en ijs. Je maakt deze romige saus in minder dan tien minuten!
Ingrediënten
- 500 ml melk
- 3 eidooiers
- 40 gram suiker
- ½ vanillestokje
- Een snufje zout
Bereidingswijze
- Doe de slagroom samen met het halve vanillestokje in een steelpan en breng het langzaam aan de kook.
- Roer ondertussen de eidooiers samen met de suiker en de zout los.
- Giet al roerend beetje bij beetje de hete slagroom er bij en giet zodra alles is gemengd het geheel terug in de pan.
- Zet het vuur laag en verwarm het vanillemengsel tot de saus de gewenste dikte heeft. LET OP! Laat de vanillesaus niet koken want dan loop je het risico dat de eieren gaan stollen.
Laat een reactie achter!