Zelfgemaakte dadel scones zijn perfect tijdens het ontbijt, brunch of als lunch. Met maar zes ingrediënten zet je binnen 25 minuten heerlijke zelfgemaakte scones op tafel!

Ik ben gek op het maken van scones. Niet alleen omdat ze erg lekker zijn, maar je hoeft er ook niet echt je best op te doen.
Ideaal dus als je een beginnende thuiskok bent of wanneer je snel iets lekkers als ontbijt wilt maken. Ze zijn namelijk al in minder dan 25 minuten klaar!
Wat ik ook zo leuk vind aan scones is dat je er zoveel kanten mee op kunt! Ze zijn niet alleen lekker met zoete ingrediënten zoals dadels of honing, maar hartige scones zijn ook heerlijk.
Het perfecte recept voor een brunch
Scones zijn ook zeer geschikt om te maken wanneer er veel mensen komen eten tijdens bijvoorbeeld een brunch of Paasontbijt. Je kunt ze zelfs een dag van tevoren maken en voor serveren even opwarmen!
Natuurlijk serveer je er dan wat jam en clotted cream bij of een beetje zelfgemaakte lemon curd!
Ingrediënten
Bloem - voor dit recept heb je gewone tarwebloem nodig. Om ze iets gezonder te maken kun je de helft van bloem vervangen door volkorenmeel.
Suiker - ik gebruik meestal fijne kristalsuiker als ik deze dadel scones maak. Door de fijne structuur wordt de suiker goed door het deeg opgenomen.
Wil je de smaak van de dadels extra accentueren dan is lichte basterdsuiker ook erg lekker!
Bakpoeder - om de scones lekker luchtig te krijgen voeg je een theelepel bakpoeder toe.
Heb je geen bakpoeder in huis maar heb je wel zin in scones? Je kunt het bakpoeder en de bloem ook vervangen door zelfrijzend bakmeel.
Melk - voor de lekkerste scones kun je het beste volle melk gebruiken. Volle melk bevat meer vet waardoor je scones extra zacht worden.
Je kunt natuurlijk ook magere of halfvolle melk gebruiken.
Dadels - in dit recept gaan medjoul dadels. Deze dadels zijn heerlijk zoet en lekker groot dus het is wel belangrijk om ze in kleinere stukjes te snijden.
Mijn tips voor de beste scones
Kneed het deeg niet te lang. Door het deeg te lang te kneden worden je scones erg taai en compact, daarom is het belangrijk om op tijd te stoppen.
Het is de bedoeling dat je deeg er een beetje grof uitziet.
Gebruik koude ingrediënten. Door koude ingrediënten te gebruiken voor het maken van dit recept krijgen je scones je juiste structuur omdat de boter pas gaat smelten als je buitenkant al een beetje droger is.
Hierdoor vormen er een soort laagjes binnen in je scones wat ze heerlijk luchtig maakt.
Voeg genoeg dadels toe. Dit spreekt eigenlijk voor zich, maar zorg dat er genoeg dadels in elke scone zitten.
Variaties
Andere vruchten. Dit recept kun je natuurlijk ook maken met andere zachte gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen, cranberry's of rozijnen.
Voeg nootjes toe. Fijngehakte nootjes zoals walnoten passen erg goed bij de dadels.
Chocolade. Een handje chocolade stukjes is erg lekker in deze scones! Omdat de dadels al erg zoet zijn raad ik aan om pure of melk chocolade te gebruiken.
Maak ze vega. Je ziet steeds vaker dat klassieke gerechten vega worden gemaakt en met deze dadel scones gaat dat heel makkelijk!
Vervang de boter door margarine of plantaardige boter en de melk door kokos of amandelmelk.
Voeg wat kruiden toe. De milde karamelsmaak van de dadels is natuurlijk niet alleen lekker in de zomer, maar doet het ook altijd goed in herfst baksels!
Voeg rond de feestdagen bijvoorbeeld eens wat kaneel, speculaaskruiden of pumpkin spice aan het deeg toe.
Glutenvrij zijn ze ook erg lekker! Net als mijn glutenvrije scones met bramen kun je deze ook heel makkelijk zonder gluten maken. Vervang de bloem door havermeel of je favoriete glutenvrije bloem.
Benodigdheden
Om zelf scones met dadels te maken heb je een mengkom, een maatbeker, een weegschaal, bakpapier of een siliconen bakmatbak matje en een kwastje nodig.
Bewaar tips
Zelfgebakken scones kun je zeker vijf dagen op kamertemperatuur bewaren. Verpak ze wel in wat vershoudfolie om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Scones zijn ook heel geschikt om in te vriezen. In de vriezer kun je ze zeker zes maanden bewaren.
Haal ze dadel scones ruim van tevoren uit de vriezer en laat ze op kamertemperatuur ontdooien.
Je kunt ze eventueel nog even opwarmen in een voorverwarmde oven of magnetron.
Meer lekkere recepten voor scones
Recept
Dadel scones
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 40 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- ¼ theelepel zout
- 110 gram boter
- 7 grote dadels
Bereidingswijze
- Verwarm je oven voor op 200 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
- Doe alle grote ingrediënten in een mengkom en roer ze even door elkaar.
- Voeg de boter toe en wrijf het met koude vingers in de bloem tot het er uitziet als grove broodkruimels.
- Snij de dadels in kleine stukjes en doe ze samen met de melk bij het bloemmengsel.
- Kneed het snel tot een grof deeg en verplaats het deeg naar de bakplaat.
- Vorm het deeg tot een schijf van ongeveer 3 cm dik en snij het in zes stukken.
- Bestrijk de scones met een beetje melk en bak ze in het midden van de oven tot ze mooi goudbruin zijn.
Nathalie zegt
Heerlijk! Echt een aanrader!!
Kim zegt
Super lekker recept!