Dit recept voor rode kool stamppot is een makkelijke Hollandse stamppot met rode kool en appel. Serveer met een gehaktbal, draadjesvlees of hachee voor een complete maaltijd.

Van alle stamppotten is die met rode kool denk ik een van de minst bekende. Zonde eigenlijk want hij is erg lekker. Deze winterse stamppot heeft net als hutspot een milde zoete smaak waardoor kinderen hen ook vaak erg lekker vinden. Perfect dus voor een drukke doordeweekse dag!
Ingrediënten
Rode kool - je kunt rode kool vers, voorgesneden, uit de vriezer of een pot gebruiken. Ik vind persoonlijk verse kool het lekkerst. Bij de bereidingswijze staan tips over het koken van de kool.
Aardappelen - voor het maken van stamppot gebruik ik altijd kruimige aardappelen. Deze nemen meer vocht op en de zetmeel deeltjes vallen sneller uit elkaar wat voor een zachte puree zorgt.
In de meeste supermarkten kun je ook speciale stamppotaardappelen kopen. Zo weet je zeker dat je de goede hebt.
Appel - omdat de kool al qat Oever is vind ik het lekker om een fris zoete appel zoals de Elastar te gebruiken.
Azijn - een beetje azijn of citroensap zorgt niet alleen voor een frisse smaak maar het geeft ook een mooie paarse kleur aan het gerecht.

Hoe maak je stamppot rode kool
Je begint met als wanneer je rode kool kookt met het schoonmaken en fijn snijden van de kool. Verwijder hiervoor de buitenste bladeren en snij het harde binnenste stuk er uit. Als je rode kool uit de vriezer of voorgesneden uit de koeling gebruikt kun je die stap overslaan.
Schil de appelen en snij ze in kleine blokjes. Doe de kool met de appelen en een beetje water in een pan en breng het aan de kook. Voeg de kaneel en het azijn toe en laat het zachtjes ongeveer 10-15 minuten pruttelen tot de kool gaar is.
Je kunt de kooktijd van de kool ook iets verkorten als je wilt dat het een beetje knapperig blijft.
Schil en was ondertussen de aardappelen en snijdt ze in gelijke stukken. Doe ze in een klein laagje in een pan en kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en stamp ze met een pureestamper fijn. Doe de rode kool samen met de boter en de rest van de ingrediënten er bij en stamp dit er nog even goed door.
Als je rode kool stamppot wat droog is, kun je eventueel nog wat extra boter of een scheutje melk toevoegen.
Breng op smaak met wat peper en zout en serveer stamppot rode kool met hachee, een gehaktbal of een rookworst voor een complete avondmaaltijd. Natuurlijk vergeet je de zelfgemaakte jus niet!

Bewaar tips
Rode kool stamppot kun je in de koelkast ongeveer 3 dagen bewaren. Ik raad het af om een stamppot in te vriezen omdat ze er meestal niet lekkerder op worden.
Opwarmen gaat het makkelijkst in een pan op het fornuis of in de magnetron.
Meer stamppot recepten

Rode kool stamppot
Dit recept voor rode kool stamppot is een makkelijke Hollandse stamppot met rode kool en appel. Serveer met een gehaktbal of hachee voor een complete maaltijd.
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappelen
- 600 gram rode kool
- 2 appels
- 1 ui
- 30 gram boter + een beetje om de ui in te fruiten
- 1 eetlepel azijn
- 1 laurierblaadje
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
Bereidingswijze
- Maak de rode kool schoon en snij de kool in kleine reepjes. Als je voorgesneden kool gebruikt kun je deze stap overslaan.
- Schil de appel en snij ze in kleine blokjes.
- Snipper de ui.
- Schil en was de aardappelen en snij ze in gelijke blokjes.
- Doe de aardappelen samen met wat water in een pan en breng het aan de kook. Zet zodra het water kookt het vuur lager en kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
- Verhit ondertussen wat boter in een pan en fruit hierin de ui en de appel tot de ui glazig wordt.
- Voeg de peper, kaneel, azijn, suiker, rode kool en water toe en laat de kool zachtjes al roerend 15 minuten pruttelen. Voor wat zachtere kool kun je het een paar minuten langer laten pruttelen.
- Giet de aardappelen af, doe de rode kool en de boter er bij.
- Stamp met een aardappelstamper, de aardappelen fijn en breng op smaak met wat zout.
Opmerkingen
Als de rode kool stamppot wat droog is, kun je er een beetje melk aan toevoegen.
Kelly zegt
Vraagje, hoeveel suiker en water gebruik je? Ik zie dat nergens in de ingrediëntenlijst terug, terwijl het wel word benoemd in het recept.
Maayke zegt
Hoi Kelly! De hoeveelheden staan onderaan de post in de receptkaart.