Boerenkool stamppot is een makkelijk eenpansgerecht dat binnen een half uur op tafel staat. Deze winterse stamppot serveer je natuurlijk met jus en een rookworst.

Nat herfst weer vraagt natuurlijk om dit oer-Hollandse gerecht. Meestal wordt het geserveer met rookworst, maar gebakken spekjes of karbonades en zelfgemaakte jus is ook erg lekker!
Dit eenpansgerecht is niet alleen erg gezond het is ook nog eens makkelijk en snel klaar. Perfect dus voor een drukke doordeweekse dag.
Ingrediënten
Boerenkool - verse boerenkool is natuurlijk het allerlekkerst, maar je kunt er ook bevroren boerenkool voor gebruiken. Kijk dan wel even op de verpakking voor de juiste kooktijd.
Aardappelen - voor stamppot kun je het beste kruimige aardappelen gebruiken. Deze soort geeft een heerlijke zachte puree en dat maakt je gerecht zo veel lekkerder.
Er zijn ook speciale aardappelen voor stamppot te koop. Deze zijn iets groter en zo weet je zeker dat je de goede soort te pakken hebt.
Boter - om je stamppot extra smeuïg te maken kun je een klontje boter toevoegen. Let er even op dat het ongezouten boter is of laat het zout uit het recept weg.
Voor een vega boerenkool stamppot kun je de boter en de melk natuurlijk door een plantaardige variant vervangen!
Benodigdheden
- Een grote pan om de aardappelen om de boerenkool in te koken.
- Een aardappelstamper.
Bewaar tips
Boerenkool stamppot kun je in de koelkast ongeveer 3 dagen bewaren. Opwarmen gaat het beste op het fornuis in een pan of in de magnetron.
Als de aardappelen een beetje droog zijn geworden kun je een beetje water of melk toevoegen.
De rookworst kun je get beste vlak van tevoren maken.
Ik raad het af om dit gerecht in te vriezen. Hierdoor veranderd de structuur en wordt het een stuk minder lekker.
Meer makkelijke stamppot recepten

Boerenkool stamppot
Boerenkool stamppot is een makkelijk eenpansgerecht dat binnen een half uur op tafel staat. Deze winterse stamppot serveer je natuurlijk met jus en een rookworst.
Ingrediënten
- 800 gram aardappelen
- 300 gram boerenkool
- 30 gram boter
- Een scheutje melk
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Schil en was de aardappelen en snij ze in gelijke blokjes.
- Doe de aardappelen samen met een laagje water en de boerenkool in een ruime pan en breng het aan de kook.
- Laat de groente in ongeveer 25 minuten gaar koken. Je weet dat de aardappelen gaar zijn als je er makkelijk in kunt prikken.
- Giet het af en doe de boter en de melk er bij.
- Pureer het geheel met een aardappelstamper tot je de gewenste structuur hebt en breng de boerenkool stamppot op smaak met wat peper en zout.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 229Totale hoeveelheid vet: 6gVerzadigd vet: 4gCholesterol: 16mgNatrium: 88mgKoolhydraten: 39gVezels: 6gSuiker: 2gEitwit: 6g
Laat een reactie achter!