Ouderwetse rijstepap is een romig ontbijt van rijst met kaneel en bruine suiker. Deze klassieker maak je met maar ingrediënten en zet je binnen 20 minuten op tafel.

Tip! Rijstepap of rijstebrij is niet alleen lekker als ontbijt maar ook als toetje!
Ingrediënten
Rijst - voor deze rijstepap gebruik je dessert rijst of risottorijst.
Deze rijstsoorten hebben een ronde korrel en nemen veel vocht op zodat je pap extra romig wordt.
Melk - deze pap wordt het allerlekkerste als je volle melk gebruikt. Natuurlijk kun je ook halfvolle of magere melk gebruiken.
Maak je je ontbijt liever helemaal vegan? Vervang de melk dan door een plantaardige variant zoals havermelk, kokosmelk of amandelmelk
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onder aan deze post!
Hoe maak je rijstepap
Doe de melk samen met de vanille, suiker en kaneel in een steelpan en breng het aan de kook.
Zet zodra de melk kookt het vuur laag en kook de rijst in ongeveer 15-20 minuten gaar. Blijf wel af en toe roeren want de rijst brand snel aan!
Als je rijstepap te dik is geworden kun je nog een beetje melk toevoegen.
Verdeel het over de schaaltjes en strooi er eventueel wat bruine basterdsuiker over.
Dit ontbijt is misschien niet heel gezond, maar wel erg lekker! Wil je het recept toch wat gezonder maken? Vervang de suiker dan door honing of stevia.
Benodigdheden
Een steelpan en een pollepel voor het koken van de rijst. Let er op dat de pan groot genoeg is om te voorkomen dat de melk overkookt.
Leuke kommen om de rijstepap in te serveren.
Een maatbeker en een weegschaal.
Bewaar tips
Rijstepap kun je in de koelkast ongeveer 2 dagen bewaren.
Warm het op in een steelpan of in de magnetron en voeg eventueel nog wat extra melk toe als de pap te dik is geworden.
Meer ontbijt recepten
Recept
Rijstepap
Ouderwetse rijstepap is een romig ontbijt van rijst met kaneel en bruine suiker. Deze klassieker maak je met maar ingrediënten en zet je binnen 20 minuten op tafel.
Ingrediënten
- 100 gram dessert of risottorijst
- 500 ml melk
- 2 eetlepels suiker
- 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille extract
- Een beetje zout
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten in een ruime steelpan met een dikke bodem en breng het al roerend aan de kook.
- Zet zodra de melk kookt het vuur helemaal laag en laat de rijst zachtjes gaar koken. Blijf wel roeren want de melk brand snel aan!
- Verdeel de rijstepap over de schaaltjes en strooi er wat bruine basterdsuiker of stroop over.
Laat een reactie achter!