Gazpacho is een koude Spaanse tomatensoep. Deze frisse soep is in de zomer erg lekker als lichte lunch of als voorgerecht bij het avondeten.

Deze soep is ideaal voor een warme zomerse dag. Niet alleen omdat het een koude soep is, maar gazpacho maken is ook nog eens erg snel gedaan.
Je maakt deze soep namelijk in minder dan 10 minuten. Toch liever wat anders?? Kijk dan eens bij mijn andere zomerse recepten voor meer inspiratie.
Ingrediënten
Tomaten - omdat dit de basis is van deze Spaanse tomatensoep is het belangrijk dat je tomaten goed rijp zijn.
Voor een extra gladde soep kun je de tomaten ontvellen. Dit is helemaal niet moeilijk en is maar een paar minuten extra werk.
Paprika - Ik vind het altijd lekker om er gegrilde paprika in te doen, maar dat hoeft niet. Traditionele gazpacho bevat namelijk gewoon rode paprika.
Komkommer - de komkommer geeft een milde frisse smaak aan je soep. Ik schil hem wel altijd, maar dat hoeft niet per se.
Olijfolie - het lekkerst is het om voor deze soep extra vierge olijfolie te gebruiken. Die heeft meer smaak dan 'gewone' olijfolie.
Brood - het brood zorgt ervoor dat je gazpacho wat dikker wordt.
Hoe maak je gazpacho
Om gazpacho te maken heb je niet zoveel nodig. Het makkelijkst is het om alle ingrediënten in een blender of keukenmachine te doen en net zolang mixen tot je een gladde soep hebt.
Heb je geen blender?? Een staafmixer werkt net zo goed. Roer de soep dan af en toe door om er zeker van te zijn dat je alle groente fijn hebt gemalen.
Breng de soep na het mixen nog even op smaak met wat zout en peper en laat het in de koelkast helemaal koud worden voor je het serveert.
Benodigdheden
- Een blender of keukenmachine is het handigst als je dit recept maakt maar een staafmixer kan ook.
- Scherp mesje en een snijplank.
- Leuke kommen om de gazpacho in te serveren. Het is ook leuk om het in een glas zoals een waterglas of een wijnglas te doen.
Bewaar tips
In de koelkast blijft gazpacho ongeveer 3 dagen goed. Wil je het langer bewaren dan raad ik het je aan om het in te vriezen.
Verdeel de soep in porties over diepvrieszakjes. Op deze manier kun je het ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Meer Spaanse recepten

Gazpacho
Gazpacho is een koude Spaanse tomatensoep. Deze frisse soep is in de zomer erg lekker als lichte lunch of als voorgerecht bij het avondeten.
Ingrediënten
- 500 gram tomaten
- 1 geroosterde paprika
- ½ rode ui
- 1 teentje knoflook
- ½ komkommer
- 70 ml olijfolie
- 1 eetlepel azijn
- ½ theelepel komijn
- ¼ theelepel zwarte peper
- ½ theelepel zout
Bereidingswijze
- Snij de groente in grove stukken en doe ze in een blender of keukenmachine.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix alles net zo lang tot je een gladde soep hebt.
- Breng de gazpacho op smaak met wat peper en zout en laat de soep in de koelkast nog even helemaal koud worden.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 2Totale hoeveelheid vet: 0gVerzadigd vet: 0gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 0gCholesterol: 0mgNatrium: 0mgKoolhydraten: 0gVezels: 0gSuiker: 0gEitwit: 0g
Toch liever een warme soep? Kijk dan eens bij mijn tomatensoep recept!
Laat een reactie achter!