Saté ajam of kipsaté maken voor de BBQ of grill is snel gedaan en super lekker. Serveer het met zelfgemaakte satésaus, gegrilde courgette en stokbrood voor een zomerse maaltijd.

Kipsaté is een van de populairste recepten voor de BBQ. Natuurlijk serveer je het met zelfgemaakte satésaus en stokbrood, maar groente spiesjes of gegrilde courgette zijn er ook erg lekker bij.
Ingrediënten
Kip - ik gebruik altijd kipfilet omdat je dat makkelijk in blokjes kunt snijden, maar kippendijflet kan ook.
Ketjap - de marinade voor deze saté ajam is op basis van ketjap. Hierdoor krijgt je vlees een mooie bruine kleur en de typische saté smaak.
Suiker - de donkere basterdsuiker in dit recept kun je ook vervangen door honing of een ander soort suiker. De smaak wordt dan wel iets anders, maar zeker niet minder lekker.
Specerijen - dit is een basis recept die je makkelijk naar smaak kunt aanpassen. Voor een extra pittige saté ajam voeg je een theelepel sambal of een halve theelepel chili vlokken aan de kipsaté marinade toe.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je kipsaté

Pers de knoflook uit, snipper de ui fijn en rasp de gember. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een ruime kom.
Snij de kipfilet in blokjes van ongeveer 2 cm en doe ze in de kom bij de marinade. Laat de kip minimaal 1 uur marineren. Leg ondertussen de satéstokjes in een schaal met water.

Haal de kipblokjes uit de marinade en prik ze op de satéstokjes. Als je dit vooraf doet, kun je ze het beste op een bord leggen en afdekken met vershoudfolie.
Verhit de BBQ of grillpan en bak de kipsaté een paar minuten aan elke kant tot de kip gaar is.
Benodigdheden
- Satéstokjes.
- Een scherp mes met een snijplank om de kip te snijden.
- Knoflookpers.
- Vershoudfolie en een ruime kom voor de marinade.

Bewaar tips
Kipsaté kun je ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Als je het langer wilt bewaren raad ik je aan het vlees in te vriezen.
Het rauwe vlees kun je in de marinade ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Haal het een paar uur voor je het vlees op de stokjes wilt prikken uit de vriezer en laat het langzaam ontdooien in de koelkast.
Meer BBQ recepten

Sate ajam (kipsate)
Saté ajam of kipsaté maken voor de BBQ of grill is snel gedaan en super lekker. Serveer het met zelfgemaakte satésaus, gegrilde courgette en stokbrood voor een zomerse maaltijd.
Ingrediënten
- 500 gram kipfilet
- 3 teentjes knoflook
- 6 eetlepels ketjap
- 1 ui
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel komijn
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel zwarte peper
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel laos
- 1 eetlepel citroensap
Bereidingswijze
- Pers de knoflook uit, snipper de ui fijn en rasp de gember. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een ruime kom.
- Snij de kipfilet in blokjes van ongeveer 2 cm en doe ze in de kom bij de marinade. Laat de kip minimaal 1 uur marineren. Leg ondertussen de satéstokjes in een schaal met water.
- Haal de kipblokjes uit de marinade en prik ze op de satéstokjes. Als je dit vooraf doet, kun je ze het beste op een bord leggen en afdekken met vershoudfolie.
- Verhit de BBQ of grillpan en bak de kipsaté een paar minuten aan elke kant tot de kip gaar is.
Laat een reactie achter!