Muhammara is een dip gemaakt van geroosterde puntpaprika en walnoten. Dit Oosterse recept serveer je met pita bij een mezze en is ook erg lekker op brood.

Deze spread wordt ook vaak geserveerd als onderdeel van een mezze. Een mezze kan een simpele maaltijd zijn, maar het kan ook net als een rijsttafel bestaan uit een rijke verzameling gerechtjes die tijdens speciale gelegenheden worden geserveerd.
Direct naar
Ingrediënten
- Geroosterde paprika - dit kun je natuurlijk kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar het is ook heel makkelijk om zelf geroosterde paprika's te maken.
- Walnoten - deze geven structuur aan de dip.
- Granaatappelmelasse - granaatappelmelasse is een vrij onbekend ingrediënt. Je kunt deze onder andere kopen de Albert Heijn en online bij Pit&Pit. Als je het niet kan vinden of liever niet gebruikt kun je het eventueel vervangen door balsamicoazijn.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je muhammara
Paprika's grillen
- Snij de paprika's doormidden en verwijder de zaadlijsten. Smeer ze in met wat olie en leg ze met de buitenkant naar boven een bakplaat.
- Schuif de bakplaat helemaal boven in de oven en rooster ze onder een op 200 graden voorverwarmde gril tot het vel zwart begint te zien.
- Verwijder het vel. Dit gaat een stuk makkelijker wanneer je de paprika's even onder een vochtige theedoek laat afkoelen.
De muhammara
- Doe de geroosterde paprika's samen alle andere ingrediënten in een keukenmachine en meng alles tot je muhammara de gewenste dikte heeft.

Wat is muhammara
Muhammara is een heerlijke dip uit het Midden-Oosten en komt waarschijnlijk uit Syrië en Libanon. Net als hummus en baba ganoush vaak gegeten met brood zoals pita.
Benodigdheden
- Om alles te mengen is het handig om een keukenmachine te hebben.
- Een oven of grillpan om de paprika's te roosteren.
Muhammara bewaren
Koelkast: in de koelkast blijft muhammara ongeveer een week goed.
Vriezer: je kunt het ook goed invriezen. Verdeel de muhammara over diepvriesbakjes of zakjes, zo kun je de dip ongeveer 6 maanden bewaren.
Meer dips en dressings
Recept
Muhammara
Ingrediënten
- 3 puntpaprikas. geroosterd*
- 50 gram walnoten
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel granaatappelmelasse
- 1,5 eetlepel citroensap
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1-2 theelepels cayennepeper
- 2-3 eetlepels olijfolie
Benodigdheden
- 1 staafmixer met hakmolentje
Bereidingswijze
Paprika's grillen
- Snij de paprika's doormidden en verwijder de zaadlijsten. Smeer ze in met wat olie en leg ze met de buitenkant naar boven een bakplaat.
- Schuif de bakplaat helemaal boven in de oven en rooster ze onder een op 200 graden voorverwarmde gril tot het vel zwart begint te zien.
- Verwijder het vel. Dit gaat een stuk makkelijker wanneer je de paprika's even onder een vochtige theedoek laat afkoelen.
De muhammara
- Doe de geroosterde paprika's samen alle andere ingrediënten in een keukenmachine of hakmolentje en meng alles tot je muhammara de gewenste dikte heeft.
Laat een reactie achter!