Ranch dressing is een Amerikaanse dressing gemaakt met zure room, mayonaise en verse kruiden. Dit recept wordt vaak gegeten als groente dip of over een salade.

Deze Amerikaanse dressing is in Nederland nog niet zo heel bekend en dat is eigenlijk best jammer. De milde, frisse smaak van de zure room en de kruiden passen namelijk bij ontzettend veel groentes en salades.
Ingrediënten
Zure room - zure room is een dikke aangezuurde room met ongeveer 10% vet. Omdat er niet zoveel vet in zit is dit een gezondere keuze dan bijvoorbeeld crème fraîche.
Mayonaise - de basis van een ranch dressing is mayonaise. Halvanaise of een vegetarische mayonaise kunnen ook.
Karnemelk - om de dressing iets dunner te maken voeg ik een klein beetje karnemelk toe. Je zou ook gewone melk kunnen gebruiken of laat het helemaal weg voor een iets dikkere saus.
Je hoeft niet speciaal naar de supermarkt als je geen karnemelk in huis hebt want je kunt vrij simpel een karnemelk vervanger maken met wat melk en azijn.
Verse kruiden - in ranch dressing gaan verschillende kruiden zoals dille en bieslook. Het lekkerst is het als je die vers toevoegt, maar als je dat niet in huis hebt, kun je gerust gedroogde kruiden gebruiken.
Hou er dan wel rekening mee dat gedroogde kruiden een stuk sterker zijn van smaak en dat je van elk kruid maar een theelepel toevoegt.
Verse of gedroogde kruiden voor ranch dressing
Als je verse kruiden gebruikt moet je die vooraf even wassen en goed droog maken. Hak daarna ongeveer een eetlepel van elk kruid fijn en roer ze door de rest van de ingrediënten.
Gedroogde kruiden zijn een stuk sterker van smaak en daardoor heb je er veel minder van nodig. Neem van elke kruid ongeveer een theelepel. Als je de smaak niet sterk genoeg vind kun je nog een beetje toevoegen.

Bereidingswijze
Doe de mayonaise samen met de zure room, de kruiden, de azijn, knoflookpoeder, uienpoeder en de zwarte peper in een schaaltje en roer het goed door elkaar.
Voeg beetje bij beetje de karnemelk toe en breng de dressing op smaak met wat zout.
Waar eet je ranch dressing bij
Deze dressing is niet alleen lekker over een salade of als dip bij wat groente. Je kunt het bijna een saus of dip noemen.
- Bij kipkluifjes
- Op een pizza
- Als dip bij chips
- Omdat de smaak veel lijkt op die van knoflooksaus is ranch dressing ook erg lekker bij de BBQ, gourmetten of bij een broodje shoarma!
Als je deze saus als dip wilt gebruiken kun je de karnemelk ook weglaten dan wordt hij het iets dikker.
Benodigdheden
Om dit recept te maken heb je niet veel nodig. Denk bijvoorbeeld aan een schaaltje, een lepel en iets om de kruiden mee fijn te hakken.
Bewaar tips
Ranch dressing kun je afgedekt ongeveer een week in de koelkast bewaren. Je kunt deze dressing helaas niet invriezen.
Let op! Als je zelfgemaakte mayonaise gebruikt als basis voor dit recept is hij minder lang houdbaar. Door de rauwe eieren raad ik het dan niet aan om hem langer dan 1-2 dagen in de koelkast te bewaren.
Meer recepten voor de lekkerste dressings en dips

Amerikaanse ranch dressing
Ranch dressing is een Amerikaanse dressing gemaakt met zure room, mayonaise en verse kruiden. Dit recept wordt vaak gegeten als groente dip of over een salade.
Ingrediënten
- 4 eetlepels mayonaise
- 4 eetlepels zure room
- 2 eetlepels karnemelk
- 1 theelepel azijn of citroensap
- 1 theelepel gedroogde dille
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- 1 theelepel gedroogde bieslook
- ¼ theelepel zwarte peper
- ¼ theelepel zout
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten in een schaalt en roer het door elkaar.
- Breng de ranch dressing op smaak met wat peper en zout en voeg eventueel nog wat kruiden toe.
Opmerkingen
* De voedingswaarden zijn voor het hele recept
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 1 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 375Totale hoeveelheid vet: 41gVerzadigd vet: 6gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 34gCholesterol: 23mgNatrium: 351mgKoolhydraten: 0gVezels: 0gSuiker: 0gEitwit: 1g
Laat een reactie achter!