Marinara saus is een vegetarische basissaus voor pasta en pizza. Deze tomatensaus maak je met tomaten, ui, knoflook en wat kruiden

Deze snelle Amerikaanse pasta saus is ook erg lekker als basis voor je pizza! Door de milde smaak past hij namelijk bij al je favoriete toppings!
Deze saus is ook de basis voor spaghetti met gehaktballetjes en fried spaghetti.
Ingrediënten
Tomaten - voor deze saus gebruik ik altijd een mix van gezeefde tomaten en tomaten blokjes uit blik.
Uien - door de uien langzaam te fruiten komen de natuurlijke suikers vrij en zullen ze een beetje gaan karameliseren. Hierdoor is het meestal niet nodig om extra suiker toe te voegen.
Kruiden - ik gebruik altijd Italiaanse kruiden als ik deze saus maak. Je kunt deze kant en klaar in de supermarkt kopen maar ik maak mijn Italiaanse kruiden zelf.
Op deze manier bepaal je zelf de smaak en heb je wat meer controle over de hoeveelheid zout er in je eten gaat. Je kunt het ook vervangen door een theelepel oregano en 1 theelepel basilicum.
Let er wel op dat als je verse kruiden toevoeg je deze pas op het laatst door de saus roert.
Hoe maak je marinara saus
Variaties en tips
- Door de uitjes heel fijn te snijden en ze langzaam 10 minuten te bakken karameliseren ze en krijgt de saus een heerlijke zoete smaak. Dit is vooral fijn als je de saus als basis voor je pizza toppings wilt gebruiken.
- Voeg eens een scheutje wijn toe!
- Het is ook erg lekker om er fijn gesneden olijven of kappertjes in te doen.
- Maak wat meer en vries het in!
Benodigdheden
Voor deze saus heb je een pan met een dikke bodem nodig. Dit hoeft helemaal geen grote pan te zijn, ik maak deze marinara saus vaak in een ruime steelpan.
Bewaar tips
Marinara saus blijft in de koelkast ongeveer 2-3 dagen goed. Je kunt de saus ook invriezen om hem langer te bewaren.
laat de saus dan helemaal afkoelen en verdeel het over diepvries zakjes of bakjes. Op deze manier kun je de sus ongeveer zes maanden bewaren.
Haal de saus voor serveren uit de vriezer en laat het ontdooien. Warm het daarna op in een steelpan of in de magnetron.
Meer pasta recepten om een keer te proberen
Recept
Marinara saus
Marinara saus is een vegetarische basissaus voor pasta en pizza. Deze tomatensaus maak je met tomaten, ui, knoflook en wat Italiaanse kruiden
Ingrediënten
- 1 blikje tomatenblokjes
- 1 pakje gezeefde tomaten
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 2 eetlepels olie
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
Bereidingswijze
- Snipper de ui en de knoflook teentjes.
- Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook tot ze glazig zijn. Tip! Door het vuur laag te zetten en de groente langzaam te bakken karameliseren de uien waardoor de saus een milde zoete smaak krijgt.
- Voeg de tomaten en de kruiden toe en laat de saus 20-30 minuten zachtjes pruttelen.
- Breng het geheel op smaak met peper en zout en serveer met wat pasta.
Laat een reactie achter!