Cajun kruiden is een pittige kruidenmix voor vlees en groente gerechten. Voor deze mix heb je een paar kruiden nodig zoals tijm, paprikapoeder en oregano.

Als je vaker op mijn website komt dan weet je wel dat ik gek ben op het maken van mijn eigen kruidenmixen.
Niet alleen omdat dat een stuk goedkoper is dan kruidenmengsels uit de supermarkt, maar ook omdat je het eindresultaat van je gerechten zo veel meer in de hand hebt.
Ik hou bijvoorbeeld echt niet van nootmuskaat dus daarvan voeg ik vaak minder toe.
Een ander voordeel is dat je zelf kunt bepalen hoeveel zout je toevoegt.
We weten inmiddels allemaal wel dat teveel zout niet gezond is en dit is een makkelijke manier om een beetje te minderen.
Ingrediënten
Paprikapoeder - ik vind het zelf altijd erg lekker om gerookte paprikapoeder te gebruiken.
Bruine basterdsuiker - net als ik hamburger kruiden gaat er een klein beetje suiker in deze mix.
De bruine suiker zorgt voor een lichte karamel smaak en een mooie kleur.
Zout - in deze cajun kruiden zit een beetje zout dit versterkt de smaak, maar je kunt het ook weg laten.
Voeg dan tijdens het koken wat zout naar smaak toe.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Cajun kruiden gebruiken
Deze kruidenmix mix wordt het vaakst gebruikt als marinade voor kip.
Cajun kip is een lekker en pittig kipgerecht, zeker als je de kip ook nog even door wat ei en paneermeel haalt.
Maar je kunt nog veel meer met cajun kruiden!
- Garnalen en vis. Garnalen en vissoorten die niet te sterk van smaak zijn passen goed bij deze kruidenmix. Strooi bijvoorbeeld eens een beetje cajun kruiden over gebakken kabbeljauw of maak er een keer romige garnalen met rijst.
- Groente en aardappelen. Gebakken aardappelen maak je helemaal af door er een beetje van deze kruiden over te strooien.
- Vlees zoals varkensfilet. Gebruik cajun bijvoorbeeld als smaakmaker voor spiesjes op de BBQ!
- Gebruik de mix als smaakmaker in pasta gerechten. Maak er bijvoorbeeld eens romige cajun spaghetti mee.
Benodigdheden
- Een schaaltje en lepeltjes om de cajun kruiden te maken.
- Lege kruidenpotjes. Het is handig als je er meteen een label bij maakt. Zo vergeet je nooit welke mix er in welk potje zit!
Zelfgemaakte cajun kruiden bewaren
Net als alle zelfgemaakte kruidenmixen nu je ze lang bewaren.
Als je ze in een goed afgesloten potje doet, kun je ze op een koele, donkere plek zeker een jaar goed houden.
Na dat jaar zijn je kruiden niet bedorven, maar wordt de smaak langzaam minder sterk.
Zoals met alles is het wel belangrijk dat je voor gebruik even kijkt of ze nog goed zijn.
Meer makkelijke kruidenmixen

Cajun kruiden
Cajun kruiden is een pittige kruidenmix voor vlees en groente gerechten. Voor deze mix heb je een paar kruiden nodig zoals tijm, paprikapoeder en oregano.
Ingrediënten
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1,5 theelepels uienpoeder
- 1,5 theelepels bruine basterdsuiker
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel tijm
- ½ theelepel cayenne peper
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
Bereidingswijze
- Doe alle kruiden en specerijen in een schaaltje en roer ze goed door elkaar.
- Giet de cajun kruiden voorzichtig in een leeg kruidenpotje en bewaar ze op een koele, donkere plek.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 3 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 2Totale hoeveelheid vet: 0gVerzadigd vet: 0gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 0gCholesterol: 0mgNatrium: 0mgKoolhydraten: 0gVezels: 0gSuiker: 0gEitwit: 0g
Harry Boertien zegt
Hoi,
Ja ik heb dit gemaakt en vind het erg lekker. 😊👍
Maayke zegt
Hoi Harry! Wat fijn om te horen.