Aioli is een romige saus gemaakt met knoflook en olijfolie en staat binnen 10 minuten op tafel. Deze Spaanse saus doet het altijd goed op stokbrood.

Het woord aioli bekend letterlijk knoflook en olie. Traditionele aioli maak je met alleen knoflook en olie dus dit recept is eigenlijk meer knoflook mayonaise.
Maar omdat niet iedereen een vijzel heeft en we in Nederland gek zijn op deze saus wil ik deze iets minder traditionele aioli toch met je delen.
Je maakt deze saus net als mayonaise met eidooier en olie. In plaats van azijn gebruik je alleen citroensap en voeg je er knoflook aan toe.
Direct naar
Ingrediënten
Knoflook - dit is natuurlijk de ster van het gerecht. Gebruik geperste, verse knoflook tenen. Hou je van knoflook? Voeg gerust wat meer teentjes aan het recept toe.
Citroen - vers geperst citroensap maakt deze saus een stuk lekkerder!
Olie - gebruik bij het maken van dit recept een neutrale olie zoals zonnebloemolie. Je kunt ook olijfolie gebruiken, maar kies er dan een uit die niet te sterk is van smaak.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe kun je zelf aioli maken
Aioli maken is niet moeilijk, maar je moet wel even weten waar je op moet letten. Het is belangrijk om de olie er beetje bij beetje bij te doen zodat je een gladde saus krijgt.
Doe het eidooier, de zout samen met het citroensap in een mengkom en roer het even door elkaar. Blijf roeren en giet er langzaam al kloppend de olie bij.
Zodra alle olie helemaal is opgenomen pers je de knoflook uit en roer je het door de saus.
Mijn tips voor dit aioli recept
- Als je niet zoveel tijd hebt of wanneer je liever geen rauwe eieren eet, kun je dit recept ook maken met kant-en-klare mayonaise.
- Voeg de olie langzaam toe. Door de olie langzaam bij de eidooier en het citroensap te voegen krijg je een dikke, luchtige mayonaise.
- Gebruik vers citroensap. De smaak van vers geperst sap is een stuk beter dan die uit een flesje. Heb je geen citroenen? Gebruik dan liever een neutrale azijn.
- Pers de knoflook. Om er voor de zorgen dat de knoflook goed door de saus verdeeld is en zodat je niet ineens een groot stuk knoflook in je mond hebt, is het belangrijk om de knoflook uit te persen.
- Pas de dikte aan naar smaak. Ik vind het lekker als mijn saus wat stevig is, maar dit kun je makkelijk aanpassen door meer of minder olie toe te voegen. Je kunt ook een beetje extra citroensap door de aioli roeren.
Benodigdheden
- Een mengkom.
- Garde of staafmixer om de saus mee te mengen.
- Knoflookpers om de knoflook uit te persen.
Veelgestelde vragen
Jazeker! Je begint deze aioli net als wanneer je mayonaise maakt met het mengen van het ei, de zout, het citroensap en de olie. Hier kun je gerust de staafmixer voor gebruiken. Roer de knoflook er wel even met een lepel doorheen.
Als je saus schift, heb je waarschijnlijk teveel olie tegelijk toegevoegd. Voor een gladde aioli is het echt belangrijk om de olie beetje bij beetje toe te voegen
Bewaar tips
In de koelkast kun je deze saus ongeveer 2 dagen bewaren. Zorg er wel voor dat je het potje goed afsluit want anders ruikt en proeft alles in je koelkast naar knoflook!
Recept

Aioli
Aioli is een romige saus gemaakt met knoflook en olijfolie en staat binnen 10 minuten op tafel. Deze Spaanse saus doet het altijd goed op stokbrood.
Ingrediënten
- 1 eidooier
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel citroensap
- 80 ml olijfolie
Bereidingswijze
- Doe de eidooier samen met de zout en het citroensap in een mengkom en roer het even door elkaar.
- Voeg beetje bij beetje de olie toe tot alle olie helemaal is opgenomen en je een gladde saus hebt.
- Pers de knoflook uit en roer deze door de aioli.
Laat een reactie achter!