Rode kool met appel is het perfecte bijgerecht in de herfst en winter bij bijvoorbeeld gebraden kip of een stoofpot. Dit rode kool recept is super makkelijk om te maken en je hebt maar een paar ingrediënten nodig.

Rode kool met appel is het hele jaar door populair, maar vooral in de winter rond Kerst en in de herfst. Het is zeker een van mijn favoriete gerechten!
Direct naar
Ingrediënten
Rode kool - gebruik een mooie stevige kool.
Citroensap of azijn - hierdoor blijft de mooie paarse kleur behouden en krijgt de kool een lichtzure smaak.
Suiker - helpt om het gerecht zijn zoetzure smaak te geven.
Appel - gebruik zoete appels zoals Elstar of Golden Delicious.
Kaneel - geeft de kool een lekkere warme smaak.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je rode kool
Om de rodekool schoon te maken haal je de buitenste lelijke bladeren van de kool af en snij je de kern er uit. Dit gaat het makkelijkst als je de kool in vieren snijdt en dan uit elk deel de harde witte kern haalt.
Daarna kun je de kool makkelijk met een mes in dunne reepjes of als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken in de keukenmachine.
- Schil de appel, snij hem in blokjes en snipper de ui.
- Smelt de boter in een pan en bak daarin de ui en de appel tot de ui glazig is.
- Voeg de kruiden toe en bak deze nog een minuut of twee mee.
- Doe nu ook de rode kool, het water en de suiker in de pan, breng alles aan de kook en laat het op een laag vuur ongeveer 20 minuten pruttelen.
- Breng de rode kool op smaak met wat peper en zout.
Tip: het zuur in de citroensap zorgt ervoor dat de kool zijn mooie paarse kleur behoud.
Veel gestelde vragen
Nee hoor. Het citroensap zorgt ervoor dat de kleur van de kool mooi blijft en het geeft een frisse smaak aan het gerecht, maar je zou het kunnen weglaten als je het niet in huis hebt.
Ik serveer meestal kip en gebakken aardappels bij rode kool, maar eigenlijk vind ik alle echte wintergerechten er wel bij passen!
Ja! Je kunt dit recept makkelijk 2-3 dagen van tevoren maken en het in de koelkast bewaren!
Hoe kun je rode kool met appel bewaren
Koelkast: Je kunt rodekool met appel ongeveer 2-3 dagen in de koelkast bewaren.
Vriezer: Je kunt het ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Verdeel het alvast in porties voor je het invriest!
Meer winterse recepten
Zoek je nog meer recepten met appel?
Kijk eens op mijn recepten voor appelmoes, appeltaart of no bake appeltaart voor mijn andere appel recepten.
Recept
Rode kool met appel
Rode kool met appel is het perfecte bijgerecht in de herfst en winter bij bijvoorbeeld gebraden kip of een stoofpot. Dit rode kool recept is makkelijk om te maken en je hebt maar een paar ingrediënten nodig.
Ingrediënten
- 1 rode kool
- 2 appels
- 2 eetlepels citroensap of azijn
- 100 ml water
- 40 gram suiker
- 2 theelepels kaneel
- Peper
- Zout
- 1 ui
Bereidingswijze
- Schil de appel, snij hem in blokjes en snipper de ui.
- Smelt de boter in een pan en bak daarin de ui en de appel tot de ui glazig is.
- Voeg de kruiden toe en bak deze nog een minuut of twee mee.
- Doe nu ook de rode kool, het water en de suiker in de pan, breng alles aan de kook en laat het op een laag vuur ongeveer 20 minuten pruttelen.
- Breng de rode kool op smaak met wat peper en zout.
Opmerkingen
Je kunt de kaneel ook een keer vervangen door nootmuskaat of kruidnagel.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 168Totale hoeveelheid vet: 0.5gVerzadigd vet: 0gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 0gCholesterol: 0mgNatrium: 45mgKoolhydraten: 42gVezels: 10gSuiker: 30gEitwit: 4g
Laat een reactie achter!