Rodekool met appel

rode cool overhead foto

Ik ben altijd al gek op rodekool geweest. Vooral in de winter maar ook in de zomer zet ik deze groente graag op tafel. Voorheen haalde ik altijd mijn rodekool uit de vriezer tot ik ontdekte hoe makkelijk het eigenlijk is om zelf rodekool met appel te maken.

Om de rodekool schoon te maken haal je de buitenste lelijke bladeren van de kool af en snij je de kern er uit. Dit gaat het makkelijkst als je de kool in vieren snijdt en dan uit elk deel de harde witte kern haalt. Daarna kan je de kool makkelijk met een mes in dunne reepjes of als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken in de keukenmachine.

Kan ik rodekool invriezen?

Jazeker! Als je de rodekool na het koken helemaal laat afkoelen kan je het in een diepvrieszakje ongeveer 3 maanden bewaren. Als je de kool weer wilt ontdooien warm je het direct uit de vriezer op in een pan op laag vuur of zet je het even in de magnetron.

Moet ik perse citroensap of azijn gebruiken?

Nee hoor. Het citroensap zorgt ervoor dat de kleur van de kool mooi blijft en het geeft een frisse smaak aan het gerecht maar je zou het kunnen weglaten als je het niet in huis hebt.

Wat is lekker bij rodekool?

Ik serveer meestal kip en gebakken aardappels bij rode kool maar eigenlijk vind ik alle echte wintergerechten er wel bij passen!

Kan ik rodekool ook van te voren maken?

Ja! Je kan dit recept makkelijk 2-3 dagen van te voren maken en het in de koelkast bewaren!

rode cool overhead foto

Rode kool

Yield: 4
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 25 minutes
Total Time: 35 minutes

Rodekool met appel en kaneel

Ingredients

 • 1 rode kool
 • 2 appels
 • 2 eetl citroensap of azijn
 • 100 ml water
 • 40g suiker
 • 2 tl kaneel
 • Peper
 • Zout
 • 1 ui

Instructions

 1. Schil de appel, snij hem in blokjes en snipper de ui.
 2. Smelt de boter in een pan en bak daarin de ui en de appel tot de ui glazig is.
 3. Voeg de kruiden toe en bak deze nog een minuut of twee mee.
 4. Doe nu ook de rode kool, het water en de suiker in de pan, breng alles aan de kook en laat het op een laag vuur ongeveer 20 minuten pruttelen.
 5. Breng de rode kool op smaak met wat peper en zout.

Notes

Je kan de kaneel ook een keer vervangen door nootmuskaat of kruidnagel.

Heb je iets gemaakt van mijn blog? Ik vind het leuk om jullie creaties te zien! Deel ze op Instagram #nutmegandvinegar en tag me @nutmegvinegar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skip to Recipe