Hutspot is een makkelijke Hollandse stamppot met wortel, ui en aardappelen. Je maakt deze stamppot in minder dan 30 minuten.

Als de dagen weer korter worden en het 's avonds eerder donker is zet ik ook weer vaker een stamppot of stoofschotel op tafel.
Omdat je voor hutspot maar één pan nodig hebt en hij zo snel klaar is is dit recept perfect voor een drukke doordeweekse avond.
Door de milde zoete smaak van de wortelen en uien vinden kinderen dit gerecht ook vaak erg lekker.
Direct naar
Ingrediënten
Wortelen - ik gebruik altijd winterwortelen omdat ze lekker goedkoop zijn. Je hebt ook pakketten met kant-en-klare hutspot groente.
Aardappelen - kruimige aardappelen zijn het lekkerst als je hutspot maakt. Deze zijn minder stevig en zorgen voor een mooie gladde puree.
Er zijn ook speciale stamppot aardappelen te koop. Deze zijn ook vaak wat groter zodat het schillen lekker snel gaat.
Kruiden - traditionele hutspot kook je zonder kruiden en als er wat wat in gaat is het vaak een laurier blaadje.
Wil je het toch wat extra's geven? Roer dan een eetlepel hutspot kruiden door de groente.
Boter - een klontje boter zorgt ervoor dat je hutspot lekker romig wordt maar het hoeft niet. Je kunt ook een beetje melk toevoegen.
Eet je vegan? Vervang de boter dan door een plantaardige boter of margarine.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je dit hutspot recept
Schil en was de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Doe dit ook met de wortelen en snij de uien in halve ringen.
Als je voorgesneden groente en aardappelen gebruikt kun je deze stap overslaan.
Doe de groenten in de pan en voeg net zoveel water toe tot alles onder staat.
Breng het water aan de kook, draai het vuur lager en laat de groente ongeveer 20 minuten pruttelen tot de groente zacht is geworden.
Giet af en stamp de aardappelen met een aardappelstamper fijn tot je een puree hebt.
Roer de boter er door en breng het geheel op smaak met wat peper en zout.
Om de avondmaaltijd helemaal af te maken serveer je deze hutspot met rookworst, spekjes of een gehaktbal en zelfgemaakte jus kan natuurlijk ook niet ontbreken.
Benodigdheden
- Een ruime pan om de groente in te koken.
- Een dunschiller en een aardappelstamper.
Bewaar tips
Hutspot kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren. Opwarmen gaat het beste in een pan op het fornuis of in de magnetron.
Voeg eventueel nog een beetje melk toe als het een beetje droog is geworden.
Meer Hollandse stamppotten
Recept
Hutspot
Hutspot is een makkelijke Hollandse stamppot met wortel, ui en aardappelen. Je maakt deze stamppot in minder dan 30 minuten.
Ingrediënten
- 800 gram kruimige aardappelen
- 700 gram wortel
- 2 grote uien
- 30 gram boter
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
Bereidingswijze
- Schil en was de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Doe dit ook met de wortelen en snij de uien in ringen. Als je voorgesneden groente en aardappelen gebruikt kun je deze stap overslaan.
- Doe de groenten in de pan en voeg net zoveel water toe tot alles onder staat.
- Breng het water aan de kook, draai het vuur lager en laat de groente ongeveer 20 minuten pruttelen tot de groente zacht is geworden.
- Giet af en stamp de aardappelen met een aardappelstamper fijn tot je een puree hebt.
- Roer de boter er door en breng het geheel op smaak met wat peper en zout.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 310Totale hoeveelheid vet: 6gVerzadigd vet: 4gCholesterol: 16mgNatrium: 469mgKoolhydraten: 59gVezels: 10.5gSuiker: 13g
Laat een reactie achter!