Wortelsoep

Wortelsoep

Zaterdag is het Koningsdag en dat kan ik natuurlijk niet voorbij laten gaan zonder er iets mee te doen. Om alvast in de sfeer te komen probeerde ik deze (erg oranje) wortelsoep. Heb jij al leuke plannen voor Koningsdag? Deze soep is snel klaar dat komt goed uit als je geen tijd of zin hebt om te koken dit weekend.

Voor de 16e eeuw waren wortelen vooral wit, geel of paars. Oranje wortelen werden voor het eerst geteeld in Nederland. Veel kwekers beweerde dat ze deze kleur ontwikkeld hadden als eerbetoon aan het koningshuis maar daar is nooit bewijs voor gevonden. Wat wel bekend is is dat een van de meest populaire rassen van de 19e eeuw uit Hoorn kwam. De vroege Hoornse was zo populair dat veel grote koks en tuinders ze aanraden in hun boeken en folders.

Ook in Amerika was deze wortel erg geliefd. Onder andere Amelia Simmons noemde ze in haar kookboek ‘American cookery’ en gaf als advies ze tussen de uien te zaaien. Tegenwoordig kun je over de hele wereld niet meer om onze mooie oranje wortelen heen en moderne rassen stammen meestal nog af van de vroege Hoornse.

Omdat dit een 19e eeuws recept is heb ik dit keer gekozen voor oranje wortelen. Helaas geen vroege Hoornse maar misschien kan ik mijn zusje wel overhalen om ze dit jaar in haar moestuin te zaaien. Het recept is makkelijk te maken en als je een kruidenbouillon gebruikt ook geschikt voor vegetariërs. Je kan deze wortelsoep ook heel goed invriezen. Laat de soep dan afkoelen, verdeel het over bakjes of vriezer zakjes en vries ze in. De soep blijft zo ongeveer 3 maanden goed.

Misschien vind je deze soep recepten ook leuk

Franse uiensoep

Wortelsoep

Wortelsoep

Yield: 6
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 25 minutes
Total Time: 35 minutes

Ingredients

 • 1 kg wortel
 • 1/2 stronk selderij
 • 1,7 l bouillon
 • 1 ui
 • Peper
 • Zout
 • 1 eetl olie

Instructions

 1. Maak de groente schoon en snij ze in blokjes.
 2. Verhit de olie in een soeppan en voeg de uien toe.
 3. Fruit de ui een paar minuten tot ze glazig zijn.
 4. Voeg de rest van de groente toe en bak deze ook even mee.
 5. Voeg de bouillon toe, breng het aan de kook en laat het met het deksel op de pan zachtjes ongeveer 20 minuten pruttelen tot de wortelen zacht zijn.
 6. Pureer de soep met een staafmixer en breng de soep op smaak met wat peper en zout.

Heb je iets gemaakt van mijn blog? Ik vind het leuk om jullie creaties te zien! Deel ze op Instagram #nutmegandvinegar en tag me @nutmegvinegar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skip to Recipe