Dit makkelijke gezonde wortelsoep recept maak je snel met maar een paar basis ingrediënten zoals wortel, bouillon, bleekselderij en uien. Omdat deze soep zo makkelijk te maken is, is hij perfect voor drukke weekenden en de volgende dag is hij zelfs nog lekkerder!

Deze wortelsoep maak je net als mijn bietensoep en rode linzensoep met tuinkruiden of groentebouillon wat hem zeer geschikt maakt voor vegetariërs.
Omdat dit recept vol met groente zit is wortelsoep perfect als een lichte lunch of bij een diner. Serveer de soep bijvoorbeeld samen met wat stokbrood en kruidenboter.
Waarom zijn wortelen oranje?
Voor de 16e eeuw waren wortelen vooral wit, geel of paars. Oranje wortelen werden voor het eerst geteeld in Nederland.
Veel kwekers beweerde dat ze deze kleur ontwikkeld hadden als eerbetoon aan het koningshuis, maar daar is nooit bewijs voor gevonden.
Wat wel bekend is is dat een van de populairste rassen van de 19e eeuw uit Hoorn kwam.
De vroege Hoornse was zo populair dat veel grote koks en tuinders ze aanraden in hun boeken en folders.
Ook in Amerika was deze wortel erg geliefd. Amelia Simmons noemde ze in hun kookboeken 'American cookery' en gaf als advies ze tussen de uien te zaaien.
Tegenwoordig kun je over de hele wereld niet meer om onze mooie oranje wortelen heen en moderne rassen stammen nog af van de vroege Hoornse.
Ingrediënten
Wortelen - het maakt niet zoveel uit wat voor wortelen je gebruikt.
Winterpenen zijn fijn omdat je hier minder van nodig hebt.
Bouillon - ik gebruik kruidenbouillon bij het maken van deze soep, maar kippenbouillon is ook erg lekker!
Bleekselderij - de bleekselderij zorgt ervoor dat de soep niet te zoet wordt door de grote hoeveelheid wortelen en uien.
Hou je niet van bleekselderij? Je proeft het gelukkig niet echt terug.
Hoe maak je wortelsoep

Deze vegan soep is super makkelijk om te maken waardoor het recept perfect is voor iedereen die graag wilt leren koken. Volg de onderstaande stappen en in een half uurtje staat er een heerlijke zelfgemaakte soep op tafel.
Doe de ui in een pan en bak ze in de hete olie tot ze glazig worden.
Voeg de wortelen en selderij toe en bak deze een paar minuten mee.
Giet de bouillon over de groente, breng het aan de kook en laat de soep 15-20 minuten pruttelen tot alle groente zacht zijn.
Pureer de soep met een staafmixer en breng het op smaak met wat zout en peper.
Benodigdheden
Voor dit receot heb je een grote (soep)pan om de soep in te maken en een staafmixer om de soep te pureren nodig. Je kunt dit ook met een zeef doen, maar dat is best veel werk.
Natuurlijk kunnen lejke soepkommen om de soep in te serveren niet ontbreken.
Bewaar tips
Koelkast: in de koelkast blijft deze wortelsoep ongeveer 2-3 dagen goed.
Vriezer: je kunt deze wortelsoep ook heel goed invriezen. In de vriezer blijft de soep ongeveer 3 maanden goed.
Meer makkelijke soep recepten
Recept
Wortelsoep
Ingrediënten
- 1 kilo wortelen
- ½ stronk selderij
- 1,7 liter groentebouillon
- 1 ui
- Peper
- Zout
- 1 eetlepel olie
Bereidingswijze
- Maak de groente schoon en snij ze in kleine blokjes.
- Verhit de olie in een soeppan en voeg de uien toe.
- Fruit de ui een paar minuten tot ze glazig en zacht zijn.
- Voeg de rest van de groente toe en bak deze ook even mee.
- Voeg de bouillon toe, breng het aan de kook en laat het met het deksel op de pan zachtjes ongeveer 20 minuten pruttelen tot de wortelen en de bleekselderij zacht zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer en breng de soep op smaak met wat peper en zout.
Laat een reactie achter!