Franse uiensoep

uiensoep

Een van mijn favoriete Franse kookboeken is ‘Guide de la bonne cuisiniere’. Dit kookboek is Geschreven in de 19e eeuw en staat vol recepten die je tegenwoordig nog steeds tegenkomt in moderne kookboeken. Deze uiensoep is perfect om weer warm te worden op een koude herfstdag.

Over de geschiedenis van uiensoep bestaan een paar leuke verhalen. Een van de verhalen gaat erover dat Louis XV na een lange dag in de buitenlucht thuis kwam en hij niets in huis had. Alles wat hij in huis had waren uien, boter en champagne. Hij zou alles in een pan hebben gegooid en zo een deze soup hebben ontdekt.

Het andere verhaal gaat ook over Louis XV en zijn familie. Dit keer zou de vader van Koningin Marie, de hertog van lorraine. Tijdens de reis naar zijn dochter in een hotel verblijven waar Nicolas Appert deze soep voor hem maakte. Hij zou de soep zo lekker hebben gevonden dat hij het recept mee wilde nemen naar het paleis van zijn dochter. Appert gaf dit recept in zijn kookboek dan ook een koninklijke naam: Onion soup a la Stanislas.

Dit recept is erg simpel. Snij de uien in plakjes, bak ze en blus ze af met de bouillon. Als je de soep nog lekkerder wil maken kan je er ook nog een glas wijn en wat tijm aan toevoegen bij stap 3. Ik heb er voor gekozen om het brood en de kaas te grillen voordat ik de soep er bij schonk. Je kan natuurlijk ook het brood al in de soep leggen, met kaas bestrooien en de hele soepkom even onder de grill te zetten totdat de kaas gesmolten is.

Print

Franse uiensoep

 • Difficulty:Easy
 • Serves:8

Nutrition per portion

Ingredients
 • 6 grote uien, in dunne plakjes gesneden
 • 2L runderbouillon
 • 1 eetl bloem
 • 2 eetl boter
 • Peper
 • Zout
 • 100g geraspte kaas
 • 1 stukbrood, in plakjes gesneden
Method
 1. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en voeg de uien toe.
 2. Bak de uien tot dat ze zacht en gekarameliseerd zijn. Dit duurt ongeveer 40 minuten.
 3. Voeg de bloem toe en bak dit nog een minuut of 3.
 4. Voeg de bouillon toe. Roer ook goed over de bodem van de pan om alle bruine delen los te maken!
 5. Breng op smaak met peper en zout en laat de soep ongeveer 30 minuten zacht pruttelen.
 6. Strooi ondertussen wat kaas over de plakjes stokbrood en laat de kaas smelten onder de grill.
 7. Verdeel de soep over de soepkommen en doe ik elke kom 2 stukjes stukbrood.

Heb je iets gemaakt van mijn blog? Ik vind het leuk om jullie creaties te zien! Deel ze op Instagram #nutmegandvinegar en tag me @nutmegandvinegar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skip to Recipe