Klassieke Franse uiensoep is een heerlijke winterse soep. Deze uiensoep serveer je met stukbrood en kaas die je natuurlijk even onder de grill hebt gezet.

Een van mijn favoriete oude Franse kookboeken is ‘Guide de la bonne cuisiniere’. Dit kookboek is Geschreven in de 19e eeuw en staat vol recepten die niet kunnen ontbreken in de keuken van de 21e eeuw.
Soep recepten zijn perfect voor een warme lunch. Ik denk dat je mijn recept voor wortelsoep of vegan rode linzensoep ook erg lekker vind!
Direct naar
De geschiedenis van Franse uiensoep
Over de geschiedenis van uiensoep bestaan een paar leuke verhalen. Een van de verhalen gaat erover dat Louis XV na een lange dag in de buitenlucht thuis kwam en hij niets in huis had. Alles wat hij in huis had waren uien, boter en champagne. Hij zou alles in een pan hebben gegooid en zo een deze soup hebben ontdekt.
Het andere verhaal gaat ook over Louis XV en zijn familie. Dit keer zou de vader van Koningin Marie, de hertog van lorraine. Tijdens de reis naar zijn dochter in een hotel verblijven waar Nicolas Appert deze soep voor hem maakte. Hij zou de soep zo lekker hebben gevonden dat hij het recept mee wilde nemen naar het paleis van zijn dochter. Appert gaf dit recept in zijn kookboek dan ook een koninklijke naam: Onion soup a la Stanislas.
Ingrediënten

- Uien - gewone uien werken het beste voor dit recept. Door ze langzaam te garen karameliseren ze en krijgen ze een zoete smaak.
- Bouillon - ik gebruik altijd kruidenbouillon als ik uiensoep maak
- Stokbrood - deze leg je in plakjes met wat geraspte kaas op de soep.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je Franse uiensoep

- Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en voeg de uien toe.
- Bak de uien tot dat ze zacht en gekarameliseerd zijn. Dit duurt ongeveer 40 minuten.
- Voeg de bloem toe en bak dit nog een minuut of 3.
- Voeg de bouillon toe. Roer ook goed over de bodem van de pan om alle bruine delen los te maken!
- Breng op smaak met peper en zout en laat de soep ongeveer 30 minuten zacht pruttelen.
- Strooi ondertussen wat kaas over de plakjes stokbrood en laat de kaas smelten onder de grill.
- Verdeel de soep over de soepkommen en doe ik elke kom 2 stukjes stukbrood.
Tip: deze soep is nog lekkerder als je de bouillon ook zelf maakt!
Wat heb je nog meer nodig
- Een grote soeppan.
- Leuke soepkommen om de soep in te serveren.
Hoe bewaar je Franse uiensoep
In de koelkast blijft deze soep ongeveer 2-3 dagen goed.
Recept

Franse uiensoep
Klassieke Franse uiensoep is een heerlijke winterse soep. Deze uiensoep serveer je met stukbrood en kaas die je natuurlijk even onder de grill hebt gezet.
Ingrediënten
- 6 grote uien, in dunne plakjes gesneden
- 2 liter runderbouillon
- 1 eetlepel bloem
- 2 eetlepels boter
- Peper
- Zout
- 100 gram geraspte kaas
- 1 stokbrood, in plakjes gesneden
Bereidingswijze
- Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en voeg de uien toe.
- Bak de uien tot dat ze zacht en gekarameliseerd zijn. Dit duurt ongeveer 40 minuten.
- Voeg de bloem toe en bak dit nog een minuut of 3.
- Voeg de bouillon toe. Roer ook goed over de bodem van de pan om alle bruine delen los te maken!
- Breng op smaak met peper en zout en laat de soep ongeveer 30 minuten zacht pruttelen.
- Strooi ondertussen wat kaas over de plakjes stokbrood en laat de kaas smelten onder de grill.
- Verdeel de soep over de soepkommen en doe ik elke kom 2 stukjes stukbrood.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 8Hoeveelheid per portie: Calorieën: 142Totale hoeveelheid vet: 7.7gVerzadigd vet: 4.7gCholesterol: 21mgNatrium: 929mgKoolhydraten: 11.5gVezels: 2.4gSuiker: 4.8gEitwit: 7.4g
Laat een reactie achter!