Deze makkelijke gemberkoekjes maak je met basterdsuiker en verse gember. Het leuke aan deze kruidige koekjes is dat je ze zonder ei maakt en ze al in 20 minuten klaar zijn.

Ik ben gek op kruidige koekjes, maar ik had nog nooit gemberkoekjes gebakken. Vreemd eigenlijk, want andere koeken zoals speculaas staan regelmatig in mijn oven. Dit recept maakte ik op verzoek van mijn vader en ze zijn zo lekker dat ik ze jullie niet wil onthouden.
Naast specerijen als kaneel, kruidnagel en peper voeg ik ook wat verse gember toe. Dit geeft niet alleen een extra gember smaak maar maakt de koekjes ook een klein beetje pittig. Als je net als mijn vader echt gek bent op de smaak van gember dan is het ook erg lekker om fijngesneden stamgember aan het deeg toe te voegen.
De koekjes lopen tijdens het bakken trouwens niet veel uit dus je kunt als het goed is al het deeg tegelijk afbakken. Mocht je toch wat over houden dan kun je dat een paar dagen in de koelkast bewaren of vries het deeg in! Onderaan deze post ga ik daar wat meer op in.

Hoe bak je de lekkerste gemberkoekjes?
Deze koekjes zijn net als chocolate chip cookies en brookies wat zachter van binnen met een knapperige buitenkant. Dit komt door de verhouding suiker en keukenstroop, maar ook omdat je ze voor het bakken even door de fijne suiker rolt. Dit hoeft trouwens niet maar het maakt de gemberkoekjes wel extra lekker! Je kunt ze trouwens ook door de kaneelsuiker rollen.
Omdat ze lekker zacht maar zeker niet taai moeten zijn is het ook belangrijk dat je het deeg niet te lang kneedt. Hierdoor ontstaan er namelijk te veel gluten waar je droge taaie koekjes door krijgt. Stop dus met kneden als alle ingrediënten net gemengd zijn.
Wees trouwens niet te zuinig met de specerijen! Gemberkoekjes zijn vrij zoet en daardoor is het belangrijk om gul te zijn met de specerijen om ze lekker kruidig te maken.
Bewaar tips
Verse gemberkoekjes kun je ongeveer vijf dagen bewaren. Zorg er wel voor dat je ze goed luchtdicht verpakt om te voorkomen dat de koekjes uitdrogen. Dit kan bijvoorbeeld in een diepvrieszakje of in een koektrommel.
Ze zijn ook zeer geschikt om in te vriezen. In de vriezer blijven de koekjes ongeveer zes maanden goed. Het rauwe deeg kun je ook een paar maanden in de vriezer bewaren. Laat het voor gebruik dan helemaal in de koelkast ontdooien en kneed het voor het bakken nog even snel door.

Gemberkoekjes
Deze makkelijke gemberkoekjes maak je met basterdsuiker en verse gember. Het leuke aan deze kruidige koekjes is dat je ze zonder ei maakt en ze al in 20 minuten klaar zijn.
Ingrediënten
- 110 gram boter op kamertemperatuur
- 100 gram bruine suiker
- 70 gram keukenstroop
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels melk
- 1 ½ eetlepel geraspte verse gember
- 200 gram bloem voor alle doeleinden
- ½ theelepel bakpoeder
- 2 theelepels gemalen gember
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel kardemom
- ¼ theelepel kruidnagel
- ¼ theelepel zwarte peper
- Een snufje zout
- 50 gram fijne kristalsuiker om de koekjes in te rollen
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Klop de boter met de suiker in een mengkom tot een luchtig en romig mengsel.
- Voeg de verse gember, melk, vanille-extract en siroop toe en roer even goed door.
- Voeg de droge ingrediënten toe (behalve de kristalsuiker) en meng met een lepel of spatel tot alles net gecombineerd is. Het is belangrijk om het deeg niet te lang te mengen, want dan worden je koekjes taai.
- Schep met een eetlepel kleine balletjes deeg uit je mengkom en rol ze in kristalsuiker. Ik gebruik ongeveer 1 eetlepel deeg per koekje.
- Leg de balletjes op de bakplaat en bak ze ongeveer 10-12 minuten in het midden van de oven tot ze een mooie goudbruine kleur hebben.
- Laat ze ongeveer 5 minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze volledig laat afkoelen op een rekje.
Aanbevolen producten
As an Amazon Associate and member of other affiliate programs, I earn from qualifying purchases.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 18Hoeveelheid per portie: Calorieën: 117Totale hoeveelheid vet: 5.2gVerzadigd vet: 3.3gCholesterol: 14mgNatrium: 47mgKoolhydraten: 16.4gVezels: 0.5gSuiker: 6.5gEitwit: 1.3g
Laat een reactie achter!