Dit klassieke pepersaus recept is erg lekker bij biefstuk of ander vlees. Deze saus maak je met bloem, boter en slagroom die je op smaak brengt met zwarte peperkorrels en cognac.

Klassieke sauzen zoals pepersaus zijn vooral in de winter rond kerst erg populair. Ik vind deze saus is vooral erg lekker bij biefstuk of gebraden kip. Pepersaus maken doe je net als roomsaus, bechamelsaus en veel andere klassieke sauzen op basis van een roux. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het gelukkig niet. Een roux is niets anders dan een mengsel van boter, bloem en een vloeistof zoals bouillon of melk. Als je deze basis eenmaal onder de knie hebt pas je de hoeveelheid saus makkelijk aan.
Ingrediënten
- Peperkorrels - voor deze klassieke pepersaus gebruik ik zwarte peperkorrels.
- Boter - dit is, samen met de slagroom, de basis van de saus. Gebruik voor deze saus een ongezouten roomboter.
- Cognac - als je de saus voor zwangere vrouwen of kinderen maakt, kun je deze natuurlijk weglaten.
- Slagroom - dit geeft een heerlijk romige smaak aan de pepersaus. Je kunt de slagroom ook vervangen door een lactosevrije of plantaardige room.
Tip: je kunt de peperkorrels even in wat water laten wellen om ze iets zachter te maken.
Variaties
- Groene peper - groene peperkorrels de onrijpe besjes van de peperplant en worden vaak in pot op basis van zijn verkocht.
- Witte peper - deze peperkorrels hebben een iets scherpere smaak dan de zwarte peperkorrels.
Hoe bewaar je zelfgemaakte pepersaus
Koelkast: je kunt zelfgemaakte pepersaus ongeveer 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Dek de saus wel goed af met verhoudt folie (direct op de saus) om te voorkomen dat er een vel op komt.
Vriezer: doe de saus in een diepvrieszakje of bakje en bewaar het ongeveer 3 maanden in de vriezer.
Opwarmen: om de pepersaus op te warmen doe je het in een steelpan en breng je het op een laag vuur langzaam weer op temperatuur. Als de saus te dik is geworden kun je er een beetje water of melk aan toevoegen tijdens het opwarmen.
Recept
Pepersaus
Ingrediënten
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 100 ml slagroom
- 1 sjalotje
- 25 gram boter
- 20 gram bloem
- 2 eetlepels cognac
- 200 ml runderbouillon
Instructies
- Snipper het sjalotje, kneus de peperkorrels in een vijzel en laat de boter in een steelpan smelten.
- Doe het sjalotje in de pan en fruit het ongeveer 5 minuten tot het zacht en glazig wordt.
- Voeg de bloem toe er laat dit al roerend een paar minuten meebakken zonder dat het te bruin wordt.
- Roer de bouillon en de slagroom roe en breng dit al roerend aan de kook.
- Voeg de gekneusde peperkorrels en de cognac toe en roer ze goed door de saus.
- Laat de pepersaus op een laag vuur al roerend zachtjes pruttelen tot hij de gewenste dikte heeft en breng hem op smaak met wat zout.
- Giet de saus in een kommetje en serveer direct.
Deze saus gemaakt maar dan zonder runderbouillon. Bijna alle bouillon die je koopt bevat smaakversterkers (e621/ gistextract) Dat verpest een mooie zelfgemaakte saus. Daarvoor in de plaats een extra scheutje cognac 😜 en melk en zout.
Was een groot succes bij een mooi stuk biologisch ossenhaas van de keurslager
Wat fijn dat de saus goed gelukt is! Helaas zitten er in veel producten smaakversterkers maar gelukkig is een beetje extra cognac niet verkeerd ;-).
In biologische winkels zijn bouillonblokjes te koop zonder smaakversterkers en gistvrij, ik koop ze al jaren, zijn in alle soorten te koop!
Hoi Tilly. Wat een goede tip bedankt!
Gemaakt en na vele geprobeerd te hebben behoord deze tot de favoriet
Hoi Inge. Wat leuk om te horen. Ik ben blij dat het gesmaakt heeft!
Hi,
Voor hoeveel personen is dit recept voor pepersaus?
Hoi Monique. Bij mij thuis is dit recept genoeg voor 4-5 personen.
Een smaakvolle pepersaus, eenvoudig en snel te maken