Deze no-bake lemon meringue taartjes zijn geweldig voor de zomer. Door de koekjes bodem, een verfrissende citroenvulling en Italiaanse meringue deze taartjes perfect voor elke gelegenheid.

No bake recepten zoals tiramisu, no bake appeltaart, chocolademoussetaart en chocolade cheesecake zijn een paar van de meest populaire recepten op mijn website. Dat was te verwachten natuurlijk want wie is er nu niet gek op makkelijke desserts! Nu dat de lente eindelijk echt begonnen is dacht ik dat een no bake lemon meringue pie wel op zijn plek was.
Direct naar
Ingrediënten
- Koekjes - ik gebruik meestal digestives voor mijn no bake taarten
- Citroen - omdat je de schil van de citroen ook gebruikt kan je het beste biologische citroenen gebruiken. Deze bevatten minder bestrijdingsmiddelen.
- Bloem - dit is om er voor te zorgen dat de lemon curd vulling wat dikker wordt. Je kan de bloem ook vervangen door maizena.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je no bake lemon meringue taart
DE KOEKJESBODEM
- Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een ziplock zakje en druk ze fijn met een deegroller.
- Smelt de boter en voeg de koekkruimels toe. Meng dit goed door elkaar
- Doe het koekjes boter mengsel in een taartvorm en druk het goed aan. Laat de bodem in de koelkast afkoelen.
DE CITROEN VULLING
- Roer het citroensap, de citroenrasp, de suiker, eidooiers, zout, bloem en de melk door elkaar in een steelpan met een dikke bodem of verwarm het au-bain-marie.
- Blijf roeren terwijl je het mengsel op een LAAG vuur verwarmt tot het dik word.
- Haal de pan van het vuur, voeg de boter toe en blijf roeren tot de boter helemaal is opgenomen.
- Giet de citroenvulling in de taartvorm en laat het helemaal afkoelen.
DE MERINGUE
- Breng het water met de suiker aan de kook en laat het op een zacht vuur koken tot het 105°C is. Zodra de siroop de 105°C heeft bereikt begin je met het opkloppen van het eiwit.
- Doe het eiwit samen met een beetje zout in een kom en mix tot de suiker 116 °C is.
- Blijf mixen en giet LANGZAAM de hete suiker siroop bij het eiwit.
- Blijf mixen tot de meringue helemaal is afgekoeld en je een zachte glanzende meringue hebt.
- Verdeel het over de citroenvulling en kleur de meringue met een brander.
Tip: Vervang de meringue door slagroom.
Variaties
- De meringue topping kan je ook vervangen door opgeklopte slagroom.
- Probeer eens een ander koekje. Jodekoeken of zandkoekjes zijn ook erg lekker als bodem!
Deze taartjes lijken veel op mijn no bake vanilleroom taartjes die ik al eerder maakte.
Wat heb je nog meer nodig
- Kleine taartvormpjes
- Een steelpan
- Een mengkom
- Een zeef
Hoe bewaar ik no bake lemon meringue taartjes?
Omdat er ei en slagroom in deze taartjes zit moet je ze in de koelkast bewaren. Hier blijven ze 3-4 dagen goed.
Recept
No-bake lemon meringue taartjes
Deze no-bake lemon meringue taartjes zijn geweldig voor de zomer. Door de koekjes bodem, een verfrissende citroenvulling en Italiaanse meringue deze taartjes perfect voor elke gelegenheid.
Ingrediënten
Voor de koekjes bodem
- 7 digestive koekjes
- 50 gram boter
Voor de citroen vulling
- 80 ml citroensap, gebruik wel verse citroenen en geen citroensap uit een flesje
- 1 eetlepel citroenrasp
- 140 gram suiker
- 3 eidooiers, bewaar 1 eiwit voor de meringue!
- Een snufje zout
- 1 ½ eetlepel maïzena of bloem
- 50 gram boter
- 60 ml volle melk
Voor de meringue
- 60 gram suiker
- 1 eiwit
- Een snufje zout
- 1 theelepel vanille-extract
- 20 ml water
Bereidingswijze
Voor de koekjesbodem
- Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een ziplock zakje en druk ze fijn met een deegroller.
- Smelt de boter en voeg de koekkruimels toe. Meng dit goed door elkaar
- Doe het koekjes boter mengsel in een taartvorm en druk het goed aan. Laat de bodem in de koelkast afkoelen.
Voor de citroen vulling
- Roer het citroensap, citroenrasp, suiker, eidooiers, zout, bloem en de melk door elkaar in een steelpan met een dikke bodem of verwarm het mengsel au bain-marie.
- Blijf roeren terwijl je het mengsel op een LAAG vuur verwarmt tot het dik wordt.
- Haal de pan van het vuur, voeg de boter toe en blijf roeren tot de boter helemaal is opgenomen.
- Giet de citroenvulling in de taartvorm en laat het helemaal afkoelen.
Voor de merengue
- Breng het water met de suiker aan de kook en laat het op een zacht vuur koken tot het 105 °C is. Zodra de siroop de 105 °C heeft bereikt begin je met het opkloppen van het eiwit.
- Doe het eiwit samen met een beetje zout in een kom en mix tot de suiker 116 °C is.
- Blijf mixen en giet LANGZAAM de hete suiker siroop bij het eiwit.
- Blijf mixen tot de meringue helemaal is afgekoeld en je een zachte glanzende meringue hebt.
- Verdeel het over de citroenvulling en kleur de meringue met een brander.
Opmerkingen
Om een taart van 20 cm te maken heb je een dubbele hoeveelheid van dit recept nodig.
Als je geen taartvorm met een losse bodem hebt is het een goed idee om de vorm te bedekken met wat vershoudfolie, zo kun je de taart er later makkelijk uithalen.
Als je toch liever geen eiwit gebruikt, kun je deze taart ook decoreren met slagroom!
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 162Totale hoeveelheid vet: 7gVerzadigd vet: 3gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 3gCholesterol: 3mgNatrium: 83mgKoolhydraten: 24gVezels: 1gSuiker: 16gEitwit: 2g
Laat een reactie achter!