Gekarameliseerde uiendip is een romige dip met mascarpone, Griekse yoghurt en gekarameliseerde uien. Serveer deze dip met stokbrood of bij chips.

Omdat je niet veel ingrediënten nodig hebt en deze dit heel goed de dag van te voren klaar kunt maken is het een perfect recept voor als je een feest geeft.
Ik raad je zelfs aan om hem van te voren te maken zodat alle smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
Deze romige uiendip past door zijn milde smaak niet alleen bij wijn of een kaasplank maar is ook erg lekker op brood.
Direct naar
Ingrediënten
Gekarameliseerde uien - de ster van deze dip zijn natuurlijk de gekarameliseerde uien. Deze zijn helemaal niet moeilijk om te maken maar je hebt er wel wat geduld voor nodig.
Je maakt dit door uien in dunne ringen te snijden en ze heel langzaam in wat boter te karamelliseren. Laat ze voor je ze door het roomkaas mengsel roert wel goed afkoelen.
Hoe langer je de uien zachtjes laat bakken hoe zoeter ze worden wat deze dip extra lekker maakt!
Griekse yoghurt - yoghurt geeft een frisse smaak aan de dip en zorgt dat het wat minder dik wordt. Ook is de uiendip daardoor wat minder vet dan een dip op basis van mayonaise.
Roomkaas - ik gebruik het liefst mascarpone als ik deze dip maak. Door de zachte smaak komen de uitjes goed tot hun recht.
Andere roomkaas zoals Philadelphia of een huismerk zijn ook prima.
Bieslook - bieslook heeft een lichte uien smaak en past daardoor erg goed in deze frisse dip. Ik gebruikte gedroogde bieslook maar verse bieslook kan natuurlijk ook.
Je kan de bieslook ook vervangen door wat tijm.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!

Benodigdheden
- Om alles goed te kunnen mengen heb je een mengkom nodig.
- Leuke bakjes om de gekarameliseerde uiendip in te serveren.
Bewaar tips
In de koelkast kan je deze dip ongeveer 2-3 dagen bewaren.
Haal de gekarameliseerde uiendip een half uur voor je hem wilt serveren uit de koelkast zodat de kaas iets zachter kan worden.
Recept

Gekarameliseerde uiendip
Gekarameliseerde uiendip is een romige dip met mascarpone, Griekse yoghurt en gekarameliseerde uien. Serveer deze dip met stokbrood of bij chips.
Ingrediënten
- 250 gram roomkaas
- 250 ml Griekse yoghurt
- ½ theelepel bieslook
- 2 eetlepels boter
- 3-4 uien
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
- 1 eetlepel balsamico azijn
Bereidingswijze
De gekarameliseerde uien
- Maak de uien schoon en snij ze in halve ringen.
- Verhit de boter in een pan met een dikke bodem en voeg de uien en het zout toe.
- Laat de uien op een laag vuur ongeveer een uur zachtjes bakken. Het is belangrijk dat je de uien tijdens het karamelliseren af en toe blijft roeren om te voorkomen dat de uien aanbranden. Als het toch te veel aankoekt kan je eventueel een klein beetje water toevoegen.
- Voeg een de balsamico azijn toe en als de uien een mooie, diepe bruine kleur hebben gekregen zijn ze klaar. Laat ze helemaal afkoelen voor je verder gaat.
De dip
- Doe de roomkaas, Griekse yoghurt, peper, bieslook en de gekarameliseerde uien in een mengkom en roer alles goed door elkaar. Breng de dip eventueel nog op smaak met wat zout en peper.
- Doe de dip in een leuk schaaltje en serveer op kamertemperatuur met wat chips of stokbrood.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 1 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 95Totale hoeveelheid vet: 2gVerzadigd vet: 2gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 1gCholesterol: 9mgNatrium: 105mgKoolhydraten: 11gVezels: 0gSuiker: 11gEitwit: 8g
Laat een reactie achter!