Citroencake met glazuur is een makkelijke cake met een milde citrus smaak. Serveer de cake met wat slagroom of een heerlijke zelfgemaakte lemon curd.

Citroen is zeker in het voorjaar en de zomer een van mijn lievelings ingrediënten.
Het was dan natuurlijk ook te verwachten dat er een recept voor citroencake online zou komen! Het citroenglazuur is optioneel, maar maakt de cake wel extra feestelijk.
Citroencake is heerlijk bij een kop thee of koffie en doet het altijd erg goed tijdens Pasen en kerst.
Ingrediënten
Bloem - voor het maken van deze citroencake gebruik ik altijd gewone tarwebloem.
Boter - boter zorgt niet alleen voor stevigheid, maar heeft de cake ook een lekkere romige smaak. Natuurlijk kun je de boter ook vervangen door margarine of een andere plantaardige boter.
Bakpoeder - om de cake lekker luchtig te maken voegen we een beetje bakpoeder toe. Heb je geen bakpoeder? Je kunt de bloem en het bakpoeder ook vervangen door zelfrijzend bakmeel.
Citroen - voor dit recept heb je zowel het sap als de schil van de citroen nodig.
Suiker - ik gebruik eigenlijk altijd kristalsuiker als ik een cake bak maar wil je een extra zachte cake dan kun je de suiker vervangen door witte basterdsuiker.
Poedersuiker - voor het glazuur heb je poedersuiker nodig. Samen met een beetje citroensap maak je hier een heerlijk citroenglazuur van.
Heb je geen poedersuiker in huis? Geen paniek! Met een beetje kristalsuiker maak je met een hakmolentje heel snel zelf poedersuiker.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Mijn tips voor dit citroencake recept

Mix niet te lang. Voor de perfect luchtige cake is het belangrijk om te stoppen met het mixen van het beslag zodra de bloem is opgenomen. Ga je te lang door dan krijg je een compacte, droge cake.
Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Voor de lekkerste citroencake is het belangrijk dat je je ingrediënten ruim van tevoren uit de koelkast haalt.
Bewaar je je eieren in de koelkast vergeet deze dan niet!
Gebruik vers citroensap. Vers geperst citroensap geeft een veel betere smaak aan de cake dan citroensap uit een flesje.
Als je ook geraspte citroenschil toevoegt koop dan onbespoten citroenen. Zo weet je zeker dat je zo min mogelijk schadelijke stoffen binnen krijgt.
Bakpapier. Leg een laagje bakpapier op de boven van je cake blik. Zo haal je je cake na het bakken makkelijk uit de vorm.
Benodigdheden
Om deze citroencake te maken heb je een grote mengkom, een garde of mixer, een spatel, een cakeblik van 25 cm, een citruspers, een keukenweegschaal, een maatbeker en een stuk bakpapier nodig.
Bewaar tips
Deze citroencake kun je ongeveer 2-3 dagen op kamertemperatuur bewaren. Zorg er wel voor dat er geen lucht bij kan komen, anders droogt hij sneller uit.
Je kunt hem ook invriezen. Wikkel de cake in vershoudfolie en bewaar hem ongeveer 3 maanden in de vriezer.
Als je de cake voor het invriezen in plakjes snijdt, kun je er makkelijk een portie uit halen. Wikkel deze apart van elkaar in folie voor het invriezen.
Meer lekkere cake recepten

Citroencake
Citroencake met glazuur is een makkelijke cake met een milde citrus smaak. Serveer de cake met wat slagroom of een heerlijke zelfgemaakte lemon curd.
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 180 gram suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 200 gram boter
- ½ theelepel zout
- 4 eieren
- 4 eetlepels citroensap
- 1 theelepel citroenrasp
Voor het glazuur
- 100 gram poedersuiker
- 1 eetlepel citroensap *voeg het sap beetje bij beetje aan de poedersuiker toe tot de glazuur de gewenste dikte heeft
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet het cakeblik in. Leg een stukje bakpapier op de bodem en zet het cakeblik apart.
- Doe de zachte boter en de suiker in een ruime mengkom en klop de boter met een mixer of garde tot het romig en licht van kleur is. Dit kan wel 5 minuten duren.
- Voeg een voor een de eieren toe. Het is belangrijk dat je het volgende ei er pas bij doet als de vorige helemaal is opgenomen.
- Giet het citroensap en de citroenrasp er bij en roer het door het botermengsel.
- Voeg de bloem, het zout en het bakpoeder toe en roer het door de boter.
- Giet het cakebeslag in de beboterde cakeblik en zet de vorm in het midden van de oven.
- Bak de cake in ongeveer 50-55 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Komt de prikker er droog uit dan kun je de cake uit de oven halen en laten afkoelen.
- Haal de cake na 10 minuten uit de vorm en laat hem verder op een rooster afkoelen.
- Meng als de cake helemaal is afgekoeld de poedersuiker met een beetje citroensap en verdeel de citroenglazuur over de cake.
Aanbevolen producten
As an Amazon Associate and member of other affiliate programs, I earn from qualifying purchases.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 12Hoeveelheid per portie: Calorieën: 262Totale hoeveelheid vet: 15.4gVerzadigd vet: 9.2gCholesterol: 98mgNatrium: 218mgKoolhydraten: 28.2gVezels: 0.5gSuiker: 15.3gEitwit: 4g
Laat een reactie achter!