Paasbrood zonder spijs

Zacht paasbrood gevuld met amandelspijs en krenten is onmisbaar tijdens het Paasontbijt. Met dit recept maak je deze zoete stol nu helemaal zelf.

Een versgebakken paasbrood op een stuk bakpapier.

Idee: Je kunt de rozijnen of krenten ook in een beetje alcohol of vruchtensap laten weken!

Bewaren

Je kunt het paasbrood een paar dagen luchtdicht bewaren. Gebruik hier een oude broodzak of een bewaarbakje voor!

In de vriezer blijft dit brood ongeveer die maanden goed. Zorg er wel voor dat je het goed inpakt in bijvoorbeeld vershoudfolie.

Meer lekkere Paas recepten

Recept

Paasbrood (Paasstol)

Zacht Paasbrood met een vulling van rozijnen en amandelspijs is een klassiek recept die natuurlijk niet op de Paastafel tijdens het ontbijt mag ontbreken. Serveer deze paasstol met boter en bestrooi hem met wat poeder suiker om hem helemaal af te maken.
Recept afdrukken
Paasbrood uit de oven op bakpapier.
Voorbereidingstijd:10 minuten
Bereidingstijd:30 minuten
Additional Time:1 uur
Totale tijd:1 uur 40 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 250 gram krenten of rozijnen
  • 3 eieren
  • 1 zakje gist
  • ½ theelepel zout
  • 30 gram boter gesmolten
  • 100 ml lauwe melk
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 gram suiker

Voor de amandelspijs

  • 1 pakje amandelspijs
  • 1 eidooier

Instructies

  • Doe de melk, suiker en gist in een kom en roer dit even door.
  • Meng in een grote kom de bloem, zout, kaneel, nootmuskaat en de krenten goed door elkaar.
  • Voeg de gesmolten boter en de melk toe en kneed dit even door.
  • Leg alles op een met bloem bestoven aanrecht en kneed het ongeveer 10 minuten tot je een soepel deeg hebt.
  • Dek het deeg af en laat het ongeveer een uur rijzen tot het bijna verdubbelt, is in omvang.

Hoe maak je de amandelspijs vulling

  • Doe de spijs samen met de eidooier in een kom en meng het goed door elkaar.
  • Haal het deeg uit de kom en verdeel het in tweeën.
  • Rol de stukken deeg uit tot ze ongeveer 3 cm dik zijn.
  • Vorm een worst van de spijs die zo groot is als je Paasbrood en leg hem in het midden van het deeg.
  • Vouw het deeg over de spijs en leg de broden op de bakplaat om nog een half uurtje te rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bak de broden ongeveer 30 minuten tot ze een mooie goudbruine kleur hebben.
  • Je kunt de broden na 10 minuten insmeren met wat gesmolten boter.

Notities

  • Om het bakken van een paasbrood extra makkelijk te maken gebruik je natuurlijk een keukenmachine om het deeg te kneden.
  • De voedingswaardes zijn voor 1 brood.
  • Versgebakken Paasbrood blijft ongeveer drie dagen vers als je hem op kamertemperatuur bewaart. In de vriezer kun je hem ongeveer zes maanden bewaren.

Voedingswaarde

Calorieën: 1645kcal | Koolhydraten: 318g | Eiwitten: 41g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 12g | Meervoudig onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvetten: 1g | Cholesterol: 381mg | Natrium/Zout: 352mg | Kalium: 1490mg | Vezels: 16g | Suiker: 29g | Vitamine A: 946IU | Vitamine C: 7mg | Calcium: 195mg | Ijzer: 16mg
Porties: 2 broden
calorieën: 1645kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

5 from 11 votes (11 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept