Met deze 10 pannenkoek recepten zet je met elke gelegenheid snel wat lekkers op tafel. Zelf pannenkoeken bakken is namelijk niet alleen erg leuk om te doen en perfect als dessert of ontbijt.

Kinderen zijn er dol op en heel eerlijk word ik er ook nog altijd erg blij van. We hebben het natuurlijk over pannenkoeken!
Ik heb een verzameling gemaakt van mijn favoriete recepten en ik geef je mijn tips en tricks zodat je elke keer de perfecte pannenkoek bakt.
Dikke of dunne pannenkoeken
In nederland eten we vooral de oer-Hollandse dunne pannenkoek. We beleggen deze massaal met stroop, poedersuiker, kaas of spek.
De dikkere pannenkoeken die je met bakpoeder maakt winnen ook steeds meer aan populariteit en dat snap ik wel!
Ze zijn vullende, snel klaar en makkelijk om te maken.
Wat zijn American pancakes?
Het grootste verschil tussen gewone pannenkoeken en American pancakes is dat je bakpoeder aan het beslag toevoegt. Hier door worden ze lekker dik.
Het beslag is ook wat dikker waardoor het makkelijker is om ze mooi rond te maken.
Ik schep altijd 1 tot 2 eetlepels per pannenkoek in de hete pan. In een pan van 30 cm bak je 4 tot 5 pancakes tegelijk.
Tips & tricks
De lekkerste pannenkoeken of pancakes te bakken is niet moeilijk, maar er zijn een paar trucjes waardoor ze echt elke keer lukken.
1. Laat je pan goed heet worden. Iedereen weet dat de eerste pannenkoek vaak mislukt, maar door je pan goed heet te laten worden voor je er beslag in giet voorkom je dat!
2. Mix het beslag niet te lang. Door het beslag te lang te roeren vormen er gluten waardoor je pannenkoeken minder luchtig en zelfs taai kunnen worden.
Stop dus met mengen als alles gemend is, maar het hoeft niet helemaal glad te zijn.

3. Voor extra luchtige pancakes kun je het beste Karnemelk of yoghurt gebruiken.
Heb je je wel eens afgevraagd hoe je je American pancakes zo luchtig mogelijk krijgt? Het geheim is om een zuur product toe te voegen.
Het bakpoeder reageert namelijk op het zuur in de karnemelk of yoghurt waardoor er meer luchtbelletjes ontstaan.
Dit werkt ook zo met azijn of citroensap als je liever Vega eet.
4. Zet het vuur tijdens het bakken weer wat lager.
Zo geef je ze de tijd om helemaal gaar te worden zonder dat de onderkant te donker wordt.
Hoe hoog het vuur moet staan is bij elk fornuis anders dus het is even uitproberen wat bij jou het beste werkt.
5. Laat het beslag even rusten. Dit geldt vooral als je crêpes of dunne pannenkoeken maakt.
Omdat de bloem veel vocht absorbeert is het slim om het beslag even te laten staan om te zien of er nog wat water of melk bij moet.
De beste pan om ze in te bakken
Ik gebruik het liefst een koekenpan met pfsa vrije antiaanbaklaag. Tijdens het bakken wordt je pan erg heet en zo voorkom je dat er schadelijke stoffen vrij komen.
Als je liever helemaal geen pan met antiaanbaklaag gebruikt zijn de pannen van DeBuyer ook erg fijn.
Hou er wel rekening dat je die moet inbranden en dat je ze niet in de vaatwasser kunt zetten.

Toppings
Toppings hoeven helemaal niet ingewikkeld te zijn. Een beetje poedersuiker of stroop is al erg lekker!
Wil je een keer goed uitpakken dan zijn deze toppings ook leuk om een keer te proberen.
- Lemon curd
- Vanillesaus of chocoladesaus
- Kaas en bacon
- Gekarameliseerde appel
- Vers fruit zoals banaan, bessen of aardbeien
- Boter met een smaakje zoals honingboter
- Vers geklopte slagroom
- Fijngehakte noten met wat Nutella
- Banketbakkersroom of Zwitserse room
- Jam
Boodschappenlijstje
Om pannenkoeken te bakken heb je niet veel ingrediënten nodig. De volgende ingrediënten zijn handig om in huis te hebben.
- Bloem of zelfrijzend bakpoeder
- Melk
- Suiker
- Eieren
- Zout
- Bakpoeder
- Stroop of honing
- Boter of margarine
- Cacaopoeder
Met deze lijst met basisingrediënten kon je de meeste recepten maken waar je eindeloos mee kunt variëren.
Hoe eet jij ze het liefst of ga je toch liever voor poffertjes?
10x de beste pannenkoek rcepten
Chocolade pannenkoeken zijn perfect voor Valentijnsdag! Je maakt ze, inclusief de chocoladesaus, in minder dan 20 minuten/
Door de havermout voeg je op een lekkere manier extra vezels toe aan je dieet en zit je lekker lang vol. Dit recept is zonder banaan.
Slagroom zorgt ervoor dat deze kleine pannenkoekjes lekker zacht zijn en een heerlijke romige smaak hebben. Serveer ze met wat honing en eventueel wat fruit met slagroom.
Door het toevoegen van citroensap zijn deze citroen pannenkoekjes perfect voor het voorjaar! Serveer ze bijvoorbeeld tijdens het paasontbijt met wat honing en poedersuiker.
Door de yoghurt in dit recept worden de pannenkoekjes extra luchtig en dik. Hou je niet van yoghurt? Geen probleem! De smaak van de yoghurt is helemaal niet overheersend.
Vind je gewone pannenkoeken te groot? Probeer dan eens deze mini variant. Ze zijn door hun kleine formaat ook nog eens lekker snel klaar en kinderen vinden ze geweldig.
Bananenpannenkoeken zijn mega populair en een makkelijke manier om wat extra fruit binnen te krijgen. Serveer ze met wat stroop en wat extra plakjes banaan.
Oer-Hollandse pannenkoeken kunnen in dit lijstje natuurlijk niet ontbrekend! Met dit basisrecept kun je alle kanten op. Leg er bijvoorbeeld eens plakjes spek, kaas op appel op tijdens het bakken.
American pancakes zijn net wat dikker en kleiner dan gewone pannenkoeken, maar zeker niet minder lekker. Dit basisrecept is snel klaar en super lekker.
Deze Franse crêpes zijn heerlijk als dessert. Serveer ze met wat warm fruit of wat Zwitserse room.
Laat een reactie achter!