• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
Nutmeg & Vinegar logo
  • Home
  • Recepten
  • Over mij
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Home
  • Recepten
  • Over mij
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Home
    • Recepten
    • Over mij
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Home » Pannenkoeken en poffertjes

    10x de lekkerste pannenkoek recepten

    Geplaatst: mrt 9, 2023 · Laatste update: mrt 9, 2023 door Maayke · Deze post kan affiliate links bevatten ·

    • Share
    • Tweet

    Met deze 10 pannenkoek recepten zet je met elke gelegenheid snel wat lekkers op tafel. Zelf pannenkoeken bakken is namelijk niet alleen erg leuk om te doen en perfect als dessert of ontbijt.

    Tien lekkerste pannenkoek recepten met toppings

    Kinderen zijn er dol op en heel eerlijk word ik er ook nog altijd erg blij van. We hebben het natuurlijk over pannenkoeken!

    Ik heb een verzameling gemaakt van mijn favoriete recepten en ik geef je mijn tips en tricks zodat je elke keer de perfecte pannenkoek bakt.

    Dikke of dunne pannenkoeken

    In nederland eten we vooral de oer-Hollandse dunne pannenkoek. We beleggen deze massaal met stroop, poedersuiker, kaas of spek.

    De dikkere pannenkoeken die je met bakpoeder maakt winnen ook steeds meer aan populariteit en dat snap ik wel!

    Ze zijn vullende, snel klaar en makkelijk om te maken.

    Wat zijn American pancakes?

    Het grootste verschil tussen gewone pannenkoeken en American pancakes is dat je bakpoeder aan het beslag toevoegt. Hier door worden ze lekker dik.

    Het beslag is ook wat dikker waardoor het makkelijker is om ze mooi rond te maken.

    Ik schep altijd 1 tot 2 eetlepels per pannenkoek in de hete pan. In een pan van 30 cm bak je 4 tot 5 pancakes tegelijk.

    Tips & tricks

    De lekkerste pannenkoeken of pancakes te bakken is niet moeilijk, maar er zijn een paar trucjes waardoor ze echt elke keer lukken.

    1. Laat je pan goed heet worden. Iedereen weet dat de eerste pannenkoek vaak mislukt, maar door je pan goed heet te laten worden voor je er beslag in giet voorkom je dat!

    2. Mix het beslag niet te lang. Door het beslag te lang te roeren vormen er gluten waardoor je pannenkoeken minder luchtig en zelfs taai kunnen worden.

    Stop dus met mengen als alles gemend is, maar het hoeft niet helemaal glad te zijn.

    Een collage van vier pannenkoek recepten zoals crêpes, citroen, mini en gewone pannenkoeken

    3. Voor extra luchtige pancakes kun je het beste Karnemelk of yoghurt gebruiken.

    Heb je je wel eens afgevraagd hoe je je American pancakes zo luchtig mogelijk krijgt? Het geheim is om een zuur product toe te voegen.

    Het bakpoeder reageert namelijk op het zuur in de karnemelk of yoghurt waardoor er meer luchtbelletjes ontstaan.

    Dit werkt ook zo met azijn of citroensap als je liever Vega eet.

    4. Zet het vuur tijdens het bakken weer wat lager.

    Zo geef je ze de tijd om helemaal gaar te worden zonder dat de onderkant te donker wordt.

    Hoe hoog het vuur moet staan is bij elk fornuis anders dus het is even uitproberen wat bij jou het beste werkt.

    5. Laat het beslag even rusten. Dit geldt vooral als je crêpes of dunne pannenkoeken maakt.

    Omdat de bloem veel vocht absorbeert is het slim om het beslag even te laten staan om te zien of er nog wat water of melk bij moet.

    De beste pan om ze in te bakken

    Ik gebruik het liefst een koekenpan met pfsa vrije antiaanbaklaag. Tijdens het bakken wordt je pan erg heet en zo voorkom je dat er schadelijke stoffen vrij komen.

    Als je liever helemaal geen pan met antiaanbaklaag gebruikt zijn de pannen van DeBuyer ook erg fijn.

    Hou er wel rekening dat je die moet inbranden en dat je ze niet in de vaatwasser kunt zetten.

    Toppings voor pannenkoeken in een collage van vier foto's

    Toppings

    Toppings hoeven helemaal niet ingewikkeld te zijn. Een beetje poedersuiker of stroop is al erg lekker!

    Wil je een keer goed uitpakken dan zijn deze toppings ook leuk om een keer te proberen.

    • Lemon curd
    • Vanillesaus of chocoladesaus
    • Kaas en bacon
    • Gekarameliseerde appel
    • Vers fruit zoals banaan, bessen of aardbeien
    • Boter met een smaakje zoals honingboter
    • Vers geklopte slagroom
    • Fijngehakte noten met wat Nutella
    • Banketbakkersroom of Zwitserse room
    • Jam

    Boodschappenlijstje

    Om pannenkoeken te bakken heb je niet veel ingrediënten nodig. De volgende ingrediënten zijn handig om in huis te hebben.

    • Bloem of zelfrijzend bakpoeder
    • Melk
    • Suiker
    • Eieren
    • Zout
    • Bakpoeder
    • Stroop of honing
    • Boter of margarine
    • Cacaopoeder

    Met deze lijst met basisingrediënten kon je de meeste recepten maken waar je eindeloos mee kunt variëren.

    Hoe eet jij ze het liefst of ga je toch liever voor poffertjes?

    10x de beste pannenkoek rcepten

    Opbrengst 14

    Chocolade pannenkoeken

    Chocolade pannenkoeken zijn perfect voor Valentijnsdag! Je maakt ze, inclusief de chocoladesaus, in minder dan 20 minuten/

    Opbrengst 2-3 personen

    Havermout pannenkoeken

    Door de havermout voeg je op een lekkere manier extra vezels toe aan je dieet en zit je lekker lang vol. Dit recept is zonder banaan.

    Totale tijd 8 minuten Opbrengst 4 porties

    Luchtige pannenkoeken met slagroom

    Slagroom zorgt ervoor dat deze kleine pannenkoekjes lekker zacht zijn en een heerlijke romige smaak hebben. Serveer ze met wat honing en eventueel wat fruit met slagroom.

    Totale tijd 13 minuten Opbrengst 4 porties

    Citroen pannenkoeken

    Door het toevoegen van citroensap zijn deze citroen pannenkoekjes perfect voor het voorjaar! Serveer ze bijvoorbeeld tijdens het paasontbijt met wat honing en poedersuiker.

    Totale tijd 5 minuten Opbrengst 18

    Yoghurt pannenkoeken

    Door de yoghurt in dit recept worden de pannenkoekjes extra luchtig en dik. Hou je niet van yoghurt? Geen probleem! De smaak van de yoghurt is helemaal niet overheersend.

    Totale tijd 8 minuten Opbrengst 4 porties

    Mini pannenkoeken

    Vind je gewone pannenkoeken te groot? Probeer dan eens deze mini variant. Ze zijn door hun kleine formaat ook nog eens lekker snel klaar en kinderen vinden ze geweldig.

    Totale tijd 5 minuten Opbrengst 2 porties

    Bananenpannenkoeken

    Bananenpannenkoeken zijn mega populair en een makkelijke manier om wat extra fruit binnen te krijgen. Serveer ze met wat stroop en wat extra plakjes banaan.

    Totale tijd 10 minuten Opbrengst 18

    Pannenkoeken

    Oer-Hollandse pannenkoeken kunnen in dit lijstje natuurlijk niet ontbrekend! Met dit basisrecept kun je alle kanten op. Leg er bijvoorbeeld eens plakjes spek, kaas op appel op tijdens het bakken.

    Totale tijd 5 minuten Opbrengst 12 pancakes

    American pancakes

    American pancakes zijn net wat dikker en kleiner dan gewone pannenkoeken, maar zeker niet minder lekker. Dit basisrecept is snel klaar en super lekker.

    Totale tijd 3 minuten Opbrengst 15-18

    Crêpes recept

    Deze Franse crêpes zijn heerlijk als dessert. Serveer ze met wat warm fruit of wat Zwitserse room.

    Meer recepten zoals deze

    • een side shot van pannenkoeken met havermelk met een blauwe achtergrond
      Pannenkoeken met havermelk
    • griekse yoghurt pancakes op een wit bord
      Yoghurt pannenkoeken
    • Een close-up van pannenkoeken met citroen en suiker
      Citroen pannenkoeken
    • een close up van een stapel banaan pannenkoeken met stroop op een bord
      Bananen pannenkoeken
    • Share
    • Tweet

    Lees Interacties

    Laat een reactie achter! Reactie annuleren

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Primaire Sidebar

    Maayke van Nutmeg&Vinegar in Glasgow

    Hoi welkom op Nutmeg & Vinegar! Wat leuk dat je mijn blog hebt gevonden. Ik ben Maayke en hier deel ik mijn favoriete en makkelijke recepten.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • koude salade met pasta, kip, pesto en zongedroogde tomaatjes
      Koude pasta salade met kip en pesto
    • gezonde pannenkoeken met appel
      Havermout pannenkoeken zonder banaan
    • gesneden komkommer in een glazen pot met zoetzure dressing
      Zoetzure komkommer salade
    • Sperziebonen koken in een blauwe schaal
      Sperziebonen koken

    Footer

    ↑ back to top

    About

    • Over mij
    • Samenwerken
    • Omrekentabel cups

    Nieuwsbrief

    • Mis nooit meer een recept! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

    Contact

    • Contact
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright © 2023 Nutmeg & Vinegar