Kip teriyaki is een makkelijk kip gerecht met zelfgemaakte teriyakisaus en kipfilet. Je maakt dit gerecht in minder dan 15 minuten!

De inspiratie voor deze kip teriyaki komt van de blog van Catharina. Op haar blog De keuken van de zoete inval kwam ik haar recept voor beef teriyaki tegen waar ik dit kipgerecht op heb gebaseerd.
Dit recept is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens snel klaar wat het perfect maakt voor een doordeweekse dag!
Voor een complete maaltijd serveer je de kip natuurlijk met rijst en groente zoals bijvoorbeeld broccoli of een lekkere salade.
Ingrediënten
Kip - ik gebruik altijd kipfilet als ik dit recept maak omdat dit magerder is dan andere stukken, maar kippendijen zijn ook erg lekker!
Een ander voordeel daarvan is is dat kippendijen een stuk goedkoper zijn dan kipfilet.
Mirin - is een Japanse rijstwijn. De meeste supermarkten verkopen deze wijn, maar als je het niet kunt vinden zou je ook sake kunnen gebruiken.
Ik zie ook veel recepten waarin het vervangen wordt door rijstazijn. Dit raad ik niet aan omdat dit een vrij zure smaak aan je saus geeft.
Bruine basterd suiker - de suiker zorgt voor een lichte karamel smaak. Het geeft ook een mooie glans aan de kipblokjes.
Je kunt de suiker ook vervangen door extra honing toe te voegen. Proef dan wel even om te voorkomen dat de smaak van de honing overheerst.
Bloem - de bloem zorgt er voor dat de saus tijdens het koken dikker wordt en goed aan de kip blijft plakken. Je kunt hier ook een beetje maizena voor gebruiken.
Benodigdheden
Om kip teriyaki te maken heb je niet veel nodig. Een koekenpan met pfsa vrije antiaanbaklaag en een schaaltje om de saus in te maken is handig om klaar te zetten zodat je in een keer door kunt gaan.
Bewaren en invriezen
Dit gerecht blijft in de koelkast ongeveer 2-3 dagen goed. Als je het langer wilt bewaren kun je het beter invriezen.
De saus blijft wel wat langer goed. Goed afgesloten kun je de saus ongeveer een week in de koelkast bewaren.
Om de kip in te vriezen verdeel je het voor het invriezen over diepvrieszakjes. Het is handig om de kip in porties in te vriezen zodat je nooit teveel ontdooit!
In de vriezer kun je het ongeveer drie maanden bewaren.
Opwarmen gaat het beste in de magnetron of in een pan op het fornuis. Je kunt eventueel een beetje water toevoegen als de saus wat te dik is geworden.
Meer recepten met teriyakisaus

Kip teriyaki
Kip teriyaki is een makkelijk kip gerecht met zelfgemaakte teriyakisaus en kipfilet. Je maakt dit gerecht in minder dan 15 minuten!
Ingrediënten
- 300 gram kipfilet
- 2 eetlepels olie
Voor de tetiyakisaus
- 80 ml sojasaus
- 3 eetlepels water
- 1 theelepel verse gember, geraspt
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- 1 theelepel honing
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 eetlepel mirin
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel bloem *optioneel
Bereidingswijze
- Snij de kip in blokjes.
- Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de kipblokjes gaar.
- Meng ondertussen in een schaaltje alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar.
- Giet de teriyakisaus over de kip en laat dit even meebakken tot de saus de gewenste dikte heeft. Dit gaat erg snel! Mocht de saus te dik zijn geworden dan kun je eventueel een beetje extra water toevoegen.
Opmerkingen
Tip! Serveer de kip met rijst en broccoli voor een complete maaltijd.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 18Totale hoeveelheid vet: 0gVerzadigd vet: 0gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 0gCholesterol: 0mgNatrium: 5mgKoolhydraten: 3gVezels: 0gSuiker: 3gEitwit: 0g
Trudy zegt
Ga t vast van de week maken ben benieuwdwant uit t zakje zit altijd veel pepers en ik kan en mag deze niet eten
Maayke zegt
Hoi Trudy! Wat vervelend dat je daardoor dingen niet kunt eten. Was de kip lekker?