Indische gehaktballetjes in ketjapsaus

Indische gehaktballetjes in ketjapsaus zijn lekker als borrelhapje of bij een rijsttafel. Serveer deze gehaktballetjes met rijst en groente voor een heerlijke maaltijd.

indische gehaktballetjes in een blauwe kom

De inspiratie voor deze Indische gehaktballen komt van de blog van Kevin en zijn zus Esther. Ze delen samen hun favoriete recepten op de blog kokenmetfamilie.

Ik mag vanwege een foodblogswap een van hun recepten proberen en de oosterse gehaktballetjes zien er wel erg lekker uit! Natuurlijk pas ik het recept een beetje naar mijn smaak aan.

Ik heb er bijvoorbeeld voor gekozen om de pindakaas en de maizena weg te laten en wat gember toe te voegen.

Direct naar

Ingrediënten

Ketjap - de ketjap geeft de gehaktballetjes hun oosterse smaak. Ik gebruikte de zoete ketjap manis maar met asin worden ze net zo lekker.

Bruine suiker - om de saus wat dikker te maken en een beetje te karameliseren voeg je wat bruine suiker toe. Deze suiker heeft al een lichte karamelsmaak en geeft de ketjapsaus een mooie bruine kleur.

Rietsuiker, kokosbloesemsuiker of gewone kristalsuiker werken ook prima. Ik zou zelf geen zoetstof gebruiken als vervanger, kies dan liever voor honing.

Paneermeel - paneermeel geeft wat stevigheid aan de gehaktballen en zorgt er samen met het ei voor dat je balletjes minder snel droog worden. In plaats van paneermeel kun je ook verkruimeld beschuit of oud brood gebruiken.

Bloem - de bloem in de saus zorgt ervoor dat de saus dikker wordt en goed aan de gehaktballetjes blijft plakken. Je kunt hiervoor ook maizena gebruiken.

Bereidingswijze

rauwe indische gehaktballetjes

Meng in een grote mengkom het gehakt, het ei, het paneermeel, knoflook, gember, peper en wat zout door elkaar.

Draai kleine balletjes van het gehakt. Ik maak ze het liefst 3-4 cm groot.

gebakken gehaktballetjes in een pan

Verhit de olie in een ruime pan en bak de balletjes tot ze gaar zijn. Bij mij duurde dit ongeveer 7-8 minuten.

Roer ondertussen in een kom de basterdsuiker, gemberpoeder, azijn, water en ketjap door elkaar.

gehaktballetjes in ketjapsaus

Giet zodra de gehaktballetjes gaar zijn de saus er bij en laat dit zachtjes pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft.

Mijn tips voor de lekkerste Indische gehaktballetjes

  • Gebruik half-om-half gehakt. Half-om-half gehakt gevat meer vet wat voorkomt dat je balletjes te droog worden.
  • Melk of water. Door 1-2 eetlepels water of melk aan het gehakt toe te voegen drogen ze ook minder snel uit. Dit is vooral handig als je alleen rundergehakt gebruikt.
  • Meng niet te lang. Kneed tot alle ingrediënten goed gemend zijn maar niet langer, zo voorkom je dat je vlees taai wordt.
  • Braad ze snel aan.

Benodigdheden

  • Mengkom om het gehakt te mengen.
  • Hapjespan of braadpan. Zelf gebruik ik het liefst deze BK braadpan als ik gehaktballetjes maak.
  • Snijplank met een scherp mesje.

Bewaar tips

In de koelkast blijven deze balletjes ongeveer 2-3 dagen goed. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze beter invriezen.

Verdeel de balletjes in porties en doe ze in diepvrieszakjes of bakjes. Na het invriezen blijven ze ongeveer 3 maanden goed.

Haal ze voor serveren uit de vriezer en laat ze langzaam in de koelkast ontdooien. Warm ze op in een koekenpan of in de magnetron.

Meer gehaktbal recepten om te proberen

Recept

Indische gehaktballetjes in ketjapsaus

Indische gehaktballetjes in ketjapsaus zijn lekker als borrelhapje of bij een rijsttafel. Serveer deze gehaktballetjes met rijst en groente voor een heerlijke maaltijd.
Recept afdrukken
Indische gehaktballetjes in ketjapsaus van dichtbij in een blauwe schaal
Voorbereidingstijd:15 minuten
Bereidingstijd:15 minuten
Totale tijd:30 minuten

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes

  • 300 gram half-om-halfgehakt
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 ei
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • ¼ theelepel zout
  • ¼ theelepel zwarte peper

Voor de ketjapsaus

  • 2 eetlepels ketjap
  • 3 eetlepels olie
  • 1 theelepel donkere basterdsuiker
  • 100 ml water
  • 1 theelepel bloem
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel zwarte peper

Instructies

  • Meng in een grote mengkom het gehakt, het ei, het paneermeel, knoflook, gember, peper en wat zout door elkaar.
  • Draai kleine balletjes van het gehakt. Ik maak ze het liefst 3-4 cm groot.
  • Verhit de olie in een ruime pan en bak de balletjes tot ze gaar zijn. Bij mij duurde dit ongeveer 7-8 minuten.
  • Roer ondertussen in een kom de ingrediënten voor de saus goed door elkaar.
  • Giet zodra de gehaktballetjes gaar zijn de saus er bij en laat dit zachtjes pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft.

Voedingswaarde

Portie: 1g | Calorieën: 38kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 5g | Vet: 2g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudig onverzadigd vet: 0.2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvetten: 0.1g | Cholesterol: 25mg | Natrium/Zout: 44mg | Kalium: 81mg | Vezels: 0.03g | Suiker: 0.2g | Vitamine A: 17IU | Vitamine C: 0.04mg | Calcium: 5mg | Ijzer: 1mg
Porties: 14 stuks
calorieën: 38kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

4.68 from 34 votes (34 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 reacties