Deze panna cotta met yoghurt, citroen en honing is een zomers dessert dat je goed van tevoren kunt bereiden. De citroensiroop geeft de panna cotta een frisse zomerse smaak.

Ingrediënten
Citroen - gebruik altijd vers citroensap als je recepten maakt waar citroen in verwerkt wordt. Dit is een stuk lekkerder dan citroensap uit een flesje.
Gebruik waar het kan, zeker als je ook de schil gebruikt, ook een biologische of onbespoten citroen. Zo weet je zeker dat je zo min mogelijk chemische middelen binnen krijgt.
Yoghurt - door het gebruik van yoghurt wordt de panna cotta iets minder vet en dat is wel zo lekker in de zomer!
Gelatine - de gelatine zorgt er voor dat de panna cotta mooi opstijft. Voor de werking van de gelatine is het belangrijk dat de slagroom niet te heet is voor je het er door roert.
Bereiding
Doe de slagroom en de suiker in een steelpan en laat het al roerend warm worden. Laat ondertussen de gelatine in wat koud water weken.
Zet zodra de slagroom tegen de kook aan zit het vuur uit en laat het een paar minuten afkoelen. Roer de gelatine er door tot het helemaal is opgelost.
Roer in een hittebestendige kom de Griekse yoghurt, het citroensap en de vanille goed door elkaar. Voeg de warme slagroom toe en blijf roeren tot je een glad mengsel hebt.
Giet het slagroommengsel in de glaasjes en zet ze in de koelkast om op te stijven.
Om de citroensiroop te maken doe je het citroensap samen met de honing in een pan en laat dit zachtjes pruttelen tot alle honing is opgelost. Giet het voorzichtig over de panna cotta en laat het afkoelen.
Het citroen laagje blijft zacht, als je liever een stevig laagje hebt, kun je er een beetje gelatine aan toevoegen. Kijk hiervoor op de verpakking voor de juiste verhouding.
Benodigdheden
- Een steelpan met een houten lepel.
- Leuke glazen om de panna cotta in te serveren.
- Een citruspers om de citroen uit te persen.
Bewaar tips
Citroen panna cotta blijft in de koelkast ongeveer 3 dagen goed. Je kunt het helaas niet invriezen.
Recept
Panna cotta met yoghurt en citroen

Ingrediënten
Voor de panna cotta
- 150 ml slagroom
- 125 gram suiker
- 300 gram Griekse yoghurt
- 1 theelepel Vanille-extract *optioneel
- Sap en rasp van 1 citroen
- 3 blaadjes gelatine
Voor de honing citroensaus
- 5 eetlepels honing
- Het sap van 1 citroen
Instructies
- Doe de slagroom en de suiker in een steelpan en laat het al roerend warm worden. Laat ondertussen de gelatine in wat koud water weken.
- Zet zodra de slagroom tegen de kook aan zit het vuur uit en laat het een paar minuten afkoelen. Roer de gelatine er door tot het helemaal is opgelost.
- Roer in een hittebestendige kom de Griekse yoghurt, het citroensap en de vanille goed door elkaar. Voeg de warme slagroom toe en blijf roeren tot je een glad mengsel hebt.
- Giet het slagroommengsel in de glaasjes en zet ze in de koelkast om op te stijven.
- Om de citroensiroop te maken doe je het citroensap samen met de honing in een pan en laat dit zachtjes pruttelen tot alle honing is opgelost. Giet het voorzichtig over de panna cotta en laat het afkoelen.
- Het citroen laagje blijft zacht, als je liever een stevig laagje hebt, kun je er een beetje gelatine aan toevoegen. Kijk hiervoor op de verpakking voor de juiste verhouding.
Panna cotta met yoghurt en citroen
In het recept staat het volgende: Roer in een hittebestendige kom de Griekse yoghurt, het citroensap en de vanille goed door elkaar. Echter bij ingrediënten staat geen vanille.
Moet dit er wel in en zo ja hoeveel
Hoi Peter! Een beetje laat, maar ik was met zwangerschapsverlof. Ik ben een tijdje geleden op een andere recepten kaart overgestapt en niet alle ingrediënten zijn goed meeverhuist. De vanille is optioneel, maar mocht je het willen toevoegen dan gaat het om 1 theelepel vanille-extract. Ik heb het recept ook aangepast. Succes met het maken van de citroen panna cotta! Laat je weten hoe het is geworden?