Donuts

Zelf donuts maken is erg leuk om te doen. Met dit basis recept maak je ongeveer 10 stuks en kan je eindeloos variëren, maak bijvoorbeeld ook eens chocolade of kaneel donuts!

donuts met suiker op een witte achtergrond

Donuts zijn net als oliebollen een gefrituurde snack gemaakt van een gist deeg. Meestal worden ze als ze nog warm zijn door de suiker gehaald of gedecoreerd met een glazuur.

Ik maakte met dit basisrecept ook mijn Valentijnsdag mini donuts met aardbeien glazuur. Deze zijn een stuk kleiner dan gewone donuts maar net zo lekker!

Direct naar

Ingrediënten

  • Bloem - voor het maken van doughnuts kan je het beste patentmeel gebruiken. Deze meelsoort bevat net iets meer gluten wat zorgt voor een zacht en luchtig deeg.
  • Gist - om het deeg te laten rijzen heb je gist nodig. Voor dit recept hebt je 1 zakje instand gist nodig.
  • Melk - het vet in de melk zorgt er net als het ei en de boter voor zachte donuts.

Decoreren

Suiker

De meest bekende dougnuts zijn toch wel de suikerdonuts. Doe wat grof kristalsuiker in een ondiepe schaal en wentel de nog warme donuts hier in.

Glazuur

Meng in een ondiepe schaal 100 gram poedersuiker met 1 eetlepel water of melk. Dip de bovenkant van een afgekoelde donut in de glazuur en laat hem op een rekje helemaal hard worden. Je kan de glazuur ook een kleurtje geven met een paar druppels kleurstof of bietensap.

Chocolade

voor een makkelijke chocolade glazuur meng je 4 eetlepels cacaopoeder met 100 gram poedersuiker en 2 eetlepels melk. Roer alles goed door elkaar tot je een glad glazuur hebt en dip er de afgekoelde donuts voor de helft in.

Nadat je ze in glazuur hebt gedipt kan je ze ook nog versieren met sprinkels!

Wat heb je nog meer nodig

  • Het bakken van doughnuts gaat het beste in een frituurpan. Zo weet je zeker dat de temperatuur goed blijft en heb je minder kans op ongelukken.
  • Grote mengkommen en een theedoek om het deeg in te maken
  • keukenweegschaal het liefst digitaal.

Bewaar tips

Donuts kan je het beste 2-3 dagen op kamertemperatuur bewaren. In de koelkast worden ze net als brood een beetje droog.

Je kan ze ook invriezen. Doe de afgekoelde doughnuts in een diepvrieszakje, op deze manier blijven ze ongeveer 3 maanden goed.

Recept

Donuts

Amerikaanse donuts, gerold in fijne suiker. Ik ben er gek op en het bakken is makkelijker dan je denkt. Wil je zelf donuts maken? Met dit recept zet je ze in een handomdraai op tafel.
Recept afdrukken
close-up van een donut op een lichtgrijze achtergrond.
Voorbereidingstijd:5 minuten
Bereidingstijd:5 minuten
Additional Time:1 uur 30 minuten
Totale tijd:1 uur 40 minuten

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 170 ml melk
  • 1 zakje gist 7 gram
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • 50 gram boter
  • 1 theelepel vanille extract *optioneel

Instructies

  • Doe de bloem, gist, suiker, en het zout in en mengkom en roer het goed door elkaar.
  • Voeg de melk, het water, de gesmolten boter en het ei toe en meng dit tot je een wat plakkerig deeg hebt.
  • Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het deeg zacht en soepel is. Dit gaat het beste als je je handen en je werkblad met een beetje olie invet voor je begint.
  • Vet een mengkom in en laat hierin het deeg onder een theedoek ongeveer 45-60 minuten rijzen.
  • Kneed het nog even door en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 1-2 cm dik.
  • Steek met een ronde uitsteker rondjes uit het deeg en steek daar met een kleinere uitsteker nog een rondje uit. Glazen werken ook erg goed!
  • Leg ze op een dienblad of bakplaat met een vel bakpapier en laat de donuts afgedekt met een theedoek nog 30 minuten rusten.
  • Verhit de zonnebloemolie in een frituurpan op 180 graden.
  • Doe de donuts in porties in de hete olie en bak ze aan beide kanten goud bruin. Dit duurt ongeveer 3-5 minuten.
  • Laat ze even afkoelen in een schaal met een paar vellen keukenpapier en rol de nog warme donuts door de suiker.

Notities

De voedingswaarden zijn van de ingrediënten voor het frituren.

Voedingswaarde

Portie: 1g | Calorieën: 182kcal | Koolhydraten: 29g | Eiwitten: 4g | Vet: 5g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudig onverzadigd vet: 0.4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvetten: 0.2g | Cholesterol: 29mg | Natrium/Zout: 46mg | Kalium: 67mg | Vezels: 1g | Suiker: 6g | Vitamine A: 177IU | Calcium: 30mg | Ijzer: 1mg
Porties: 10 grote donuts
calorieën: 182kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

5 from 14 votes (14 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept