Zelf patat maken van verse aardappelen is helemaal niet moeilijk. Alles wat je er voor nodig hebt zijn aardappelen en wat olie of een airfryer.

Is het patat of friet
Ik kan een heel verhaal vertellen over waarom ik gelijk heb en het patat is, maar beide is goed. Het komt beide namelijk van patates frites! Maar of je het nu hebt over patat of zelf friet maken het aller belangrijkst is natuurlijk dat ze lekker knapperig zijn! En hoe je dat doet, leg ik je graag uit.
Hoe maak je patat?
Het is natuurlijk erg makkelijk om een zak bevroren patatjes te halen en die in de frituurpan of airfryer te bakken, maar zelfgemaakte patat is ook helemaal niet moeilijk om te maken. Zeker niet als je een fietsnijder gebruikt om je aardappelen om te toveren tot patatjes.
Alles wat je nodig hebt, is een paar aardappelen of een zak verse patat. Oké dat is misschien een beetje valsspelen, maar het maakt echt niet uit of je de aardappelen zelf in reepjes snijdt of dat dat al is gedaan.
Wat wel belangrijk is, is dat je de aardappelen voorbakt. Zo zorg je er namelijk voor dat de buitenkant lekker knapperig is en de binnenkant gaar en zacht. Als ze gaar zijn strooi je er natuurlijk nog wat zout of patatkruiden over, maar dat was het!

Wat serveer je bij patat?
- Mayonaise is een klassieke combinatie. Wil je een keer wat anders dan is zelfgemaakte aioli saus ook erg lekker!
- Speciaal
- Joppiesaus
- Serveer ze met stoofvlees! Belgisch stoofvlees is natuurlijk het lekkerst, maar ik eet ze ook graag bij hachee of draadjesvlees.
Serveer ze met een lekkere hamburger of frikandel en om toch een groente te eten maak ik er vaak een frisse salade bij.
Meer gefrituurde snacks
Recept
Zelf patat maken
Ingrediënten
- 1 kilo aardappelen
- Frituurvet *optioneel
Benodigdheden
- 1 frituurpan of airfryer
- 1 schaal met keukenpapier
Bereidingswijze
Patat bakken in een frituurpan
- Schil en was de aardappelen en laat ze in een vergiet goed uitlekken.
- Snij de aardappelen in smalle reepjes. Ik maak mijn patat meestal 1 cm dik.
- Dep de patatjes even droog met een stukje keukenpapier.
- Verwarm je frituurpan tot 150 graden en bak de patat ongeveer 5 minuten.
- Haal ze uit de hete olie en laat ze afkoelen.
- Zet de frituurpan weer aan en warm de olie op tot het 180 graden is.
- Bak de patatjes nog een minuut of 5 tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
- Laat ze uitlekken en bestrooi ze met een beetje zout of patat kruiden.
Patat bakken in een airfryer
- Begin met de eerste 4 stappen die hierboven zijn beschreven.
- Verwarm ondertussen de airfryer voor op 200 graden.
- Leg de patat in je mandje en bak ze in ongeveer 15-20 minuten gaar. Het is belangrijk dat je patatjes niet over elkaar heen liggen want dan worden ze niet knapperig! De totale baktijd hangt van de dikte van je patat af. Controleer af en toe dus of ze al gaar zijn!
Bert zegt
Wat de friet knapperig maakt is als ze naar de eerste keer bakken stevig afkoelen, misschien zelfs invriezen. Daarnaast neemt de friet dan bij de 2e keer bakken minder of geen vet op omdat de friet direct dichtschroeit. Ook kun je de friet eerst koken, 5 a 10 min. Daarna weer stevig afkoelen, zomogelijk invriezen. Dit geldt ook voor bitterballen, kroketten natuurlijk etc. Ik heb dit niet van mijzelf een Franse sterrenkok heeft dit zo bedacht.en daarna had ik geen slappe friet meer.
Maayke zegt
Hallo Bert! Bedankt voor de tip!
Leen Huizer zegt
Hallo, leuk dit te lezen. Doe het ook altijd zelf zoals boven omschreven in de frituur. Alleen was ik de gesneden patat nog een keer en laat ze een paar uur in water staan om de aardappelzetmeel zoveel mogelijk te verwijderen en dan goed droog maken in een groente centrifuge.
Maayke zegt
Bedankt voor de tip! Ik ga he5 de volgende keer dat ik Patat bak zeker proberen.