Deze Toscaanse kip met zongedroogde tomaten en spinazie is een makkelijk eenpansgerecht perfect voor drukke dagen. Serveer deze romige kip met wat rijst en een salade voor een zomerse maaltijd.

Ik ben gek op eenpansgerechten zeker als ze zo makkelijk zijn als deze. Dit recept voor romige kip zit niet alleen heel makkelijk maar zit ook vol met groente zoals spinazie en zongedroogde tomaatjes.
Toscaanse kip of kip Toscana is in tegenstelling tot wat de naam doet denken ontstaan in Amerika. Het is bedacht door de chef van the Olive Garden maar is nu over de hele wereld onwijs populair.
Het originele recept wordt alleen niet gemaakt met zongedroogde tomaatjes maar met in reepjes gesneden gegrilde paprika. Ook erg lekker maar ik vind dat de fris zure smaak van de tomaatjes net iets beter in het gerecht past.
Dit zomerse kip gerecht is erg lekker bij pasta. Er zijn dan ook niet voor niets ook veel recepten voor pasta kip Toscana te vinden!
Direct naar
Waarom je dit recept echt wilt maken
- Het staat in een half uur op tafel hierdoor is dit recept perfect voor een drukke doordeweekse dag.
- De kip heeft een heerlijke romige saus met de zomerse smaak van zongedroogde tomaten.
- De saus zit vol groente!
- Kinderen vinden dit gerecht ook vaak erg lekker ondanks de spinazie 😉.
- Je kan makkelijk variëren met de groente door er bijvoorbeeld boerenkool of champignons aan toe te voegen.
- Omdat je alles in één pan maakt, scheelt weer afwas!
- Voor het maken van dit recept heb je geen ingewikkelde ingrediënten nodig maar het zit wel boordevol smaak.
Ingrediënten
Kippendijfilet - ik gebruik altijd kippendijfilet als ik dit recept maak. Dit heeft meer smaak, is malser en ook nog eens goedkoper dan kipfilet.
Je kan natuurlijk wel kipfilet gebruiken als je dat wilt. Ik raad dan wel aan om de kip voor het bakken in stukken te snijden zodat het sneller gaar is en minder snel uitdroogt.
Zongedroogde tomaatjes - julienne gesneden tomaatjes op olie maken dit gerecht extra snel.
Spinazie - gebruik verse spinazie als je Toscaanse kip maakt. Dit is een stuk lekkerder dan uit de diepvries en blijft ook een beetje knapperig.
Melk - ik gebruik altijd halfvolle melk als ik dit recept maak. Veel recepten voor Toscaanse kip, zeker Amerikaanse, voegen ook wat slagroom toe.
Je zou ook plantaardige melk zoals kokosmelk of havermelk kunnen gebruiken.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Bereiding

Strooi wat peper en zout over de kip en wrijf dit goed in. 1-2 eetlepels bloem erbij en zorg dat elk stukje kip bedekt is.
Verwarm wat olie in een pan met een dikke bodem en bak hierin de kip gaar. Haal de kip uit de pan en zet het even apart.
Snipper de ui en de knoflook en laat de zongedroogde tomaatjes uitlekken.
Fruit de ui en de knoflook in de achtergebleven olie tot ze glazig en zacht worden. Voeg de zongedroogde tomaatjes toe en bak deze ook even mee.
Doe 2 eetlepels bloem bij de uien en bak dit 1-2 minuten tot de bloem gaar is en voeg dan langzaam de melk toe.
Giet nu de bouillon er bij en laat het geheel ongeveer 3 minuten pruttelen. Als je saus te dik is kan je er eventueel nog wat water bij doen.
Voeg de spinazie toe en laat deze even meebakken tot het geslonken is. Dit duurt ongeveer 2 minuten.
Breng het geheel op smaak met wat zout en peper. Doe de kip weer in de pan en serveer meteen.
Mijn tips voor de perfecte kip Toscana
- Bak niet alle kip in een keer. Voor perfect gebakken kip is het belangrijk om niet teveel kip tegelijk in je pan te doen. Zorg er voor dat alle stukjes op de bodem van de pan kunnen liggen.
- Voeg de spinazie pas op het laatste moment toe. Door de spinazie niet te lang mee te koken blijven er meer vitamines behouden en blijft het nog een beetje knapperig.
- Gebruik niet teveel boter. Door de kip met niet teveel boter te bakken krijgt het een lekker knapperig laagje.
- Kies voor volle melk. De saus wordt extra romig als je volle melk gebruikt. Sommige recepten voegen ook een beetje slagroom toe.
- Verse spinazie. Gebruik voor dit recept verse spinazie. De knapperige grotere blaadjes is een van de dingen die deze kip zo lekker maakt.
- Julienne gesneden tomaatjes. Er ging een wereld voor me open toen ik laatst in reepjes gesneden zongedroogde tomaten tegen kwam! Zo is dit gerecht nog sneller klaar!
Benodigdheden
- Een grote pan met een dikke bodem. Ik gebruik altijd mijn BK braadpan als ik dit recept maak.
- Een snijplank met een scherp mesje.
Veelgestelde vragen
Deze romige kip is erg lekker bij pasta en een salade maar rijst of gebakken aardappeltjes passen er ook goed bij.
Jazeker! Je kan dit recept 2-3 dagen van te voren maken. Ik zou de spinazie er alleen pas op het laatst doorheen roeren en de kip apart bewaren.
Bewaar tips
Je kan dit gerecht ongeveer 2-3 dagen in de koelkast bewaren. De kip wordt dan wel iets zachter.
In de vriezer blijft het ongeveer 3 maanden goed. Zet de kip de avond voor je het wilt serveren in de koelkast om langzaam te ontdooien.
Warm het gerecht na het ontdooien op in een pan op laag vuur of in de magnetron.


Kip met zongedroogde tomaten en spinazie
Ingrediënten
- 500 gram kippendijtjes
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 kippenbouillonblokje
- 250 ml water
- 125 ml melk
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
- 200 gram spinazie
- 150 gram zongedroogde tomaten *uitgelekt
- 3 eetlepels boter
- 3 eetlepels bloem *2 voor de kip en 1-2 voor de saus
Bereidingswijze
- Bestrooi de kip met peper en zout. Bestrooi de kip daarna met 2 eetlepels van de bloem en zorg dat overal een beetje bloem zit.
- Verhit wat boter in een pan met een dikke bodem en bak hierin de kip goudbruin en gaar. Als niet alles in een laagje in de pan past moet je dit in delen doen.
- Zet ze gare kip apart en bak de uitjes met de knoflook in de achtergebleven boter.
- Voeg de zongedroogde tomaatjes en de laatste 1-2 eetlepels bloem toe en bak dit nog een minuutje mee.
- Giet het water, de melk en het bouillonblokje in de pan en roer het goed door elkaar.
- Voeg zodra het begint te koken de spinazie toe en laat dit 3 minuten zachtjes pruttelen.
- Doe de kip weer in de pan en serveer meteen.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 520Totale hoeveelheid vet: 24.6gVerzadigd vet: 10gCholesterol: 203mgNatrium: 822mgKoolhydraten: 10.6gVezels: 1.6gSuiker: 2.5gEitwit: 61.7g
Gertrude Drenth zegt
Kan het ook met kokosmelk of kookroom?
Maayke zegt
Hoi Gertrude. Dat kan zeker! Hou er als je kokosmelk wilt gebruiken wel rekening mee dat je het vuur niet te hoog zet omdat het kan schiften. Ik heb de toscaanse kip zelf ook een keer met water gemaakt maar dan is het natuurlijk wel minder romig. Succes!
Gertrude Drenth zegt
Dank je voor je snelle reactie. Het was erg lekker!
Maayke zegt
Graag gedaan! Fijn om te horen dat het gerecht in de smaak viel, het staat hier ook regelmatig op tafel.