Speculaas appeltaart

Speculaas appeltaart is de perfecte taart voor pakjesavond! Door wat speculaaskruiden aan het deeg en de appels toe te voegen krijgt de taart een heerlijke kruidige smaak die perfect past hij de herfst.

Speculaas appeltaart op een schaal.

Het allerlekkerste recept voor speculaas appeltaart

Ik ben echt gek op oud-Hollandse appeltaart, maar deze speculaas variant is zeker net zo lekker! Door het toevoegen van speculaaskruiden krijgt de korst een heerlijke smaak die goed past bij de Sinterklaas periode. En zoals ik in het intro al zei, is deze taart eigenlijk altijd erg lekker! Waarom zou je alleen in december speculaas eten?

Door de basterdsuiker te vervangen door donkere basterdsuiker krijgt de speculaastaart een prachtige diepe kleur en accentueer je de speculaaskruiden. Ik doe ook altijd wat van de kruidemix door de appelblokjes, maar dat hoeft natuurlijk niet. Vind je genoeg dat alleen je deeg naar speculaas proeft, dan kun je de appels ook heel goed met wat kaneel en eventueel wat gember mengen. Zelf roer ik er ook vaak wat sinaasappelschil door. Dit past erg goed bij de warme smaak van de specerijen.

De beste appels voor speculaas appeltaart

Ik gebruik meestal een iets zoetere appel zoals een jonagold of Elstar als ik deze taart maak. Hierdoor is het niet nodig om veel suiker toe te voegen en ik vind zoete appels net iets beter bij de kruidige korst passen. Een mix van appels is ook erg lekker. Combineer bijvoorbeeld een zoetere appel met een frisse appel zoals een Granny Smith of voeg wat andere vruchten zoals peer of cranberries toe!

Bewaar tips

Verse speculaas appeltaart kun je zeker vijf dagen op kamertemperatuur bewaren. Wil je het langer bewaren dan kun je de taart beter invriezen. Ingevroren blijft hij namelijk zes maanden goed. Omdat appeltaart er vrij lang over doet om helemaal te ontdooien raad ik het aan om hem de avond voor serveren uit de vriezer te halen en hem op het aanrecht te laten ontdooien. Zo weet je zeker dat je niet mis grijpt. Als je net als ik gek bent op warme appeltaart dan kun je hem even in een voorverwarmde oven opwarmen.

Tip! Als je snel een puntje wilt ontdooien dan kun je de taart voor het invriezen al aansnijden en per punt inpakken. Zo haal je wanneer je trek hebt snel een puntje uit de vriezer waar je in no-time van kunt genieten!

Meer makkelijke Sinterklaas recepten

Recept

Speculaas appeltaart

Speculaas appeltaart is de perfecte taart voor pakjesavond! Door wat speculaaskruiden aan het deeg en de appels toe te voegen krijgt de taart een heerlijke kruidige smaak die perfect past hij de herfst.
Recept afdrukken
Appeltaart van speculaasdeeg op een grijze achtergrond.
Voorbereidingstijd:20 minuten
Bereidingstijd:1 uur
Totale tijd:1 uur 20 minuten

Benodigdheden

  • 1 Beslagkom
  • 1 bakkwast

Ingrediënten

Voor het speculaas deeg

  • 390 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 280 gram donkere basterdsuiker
  • 3 eetlepels speculaaskruiden
  • ¼ theelepel zout
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 2-3 eetlepels melk

Voor de appel vulling

  • 800 gram appels
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel bloem
  • 2 eetlepels paneermeel *optioneel

Instructies

Hoe maak je het speculaasdeeg

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een ruime mengkom en kneed het snel tot een stevig deeg, Als het deeg te droog is, kun je eventueel nog wat melk toevoegen.
  • Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het minstens twee uur in de koelkast. Hoe langer je het deeg laat rusten, hoe lekkerder het wordt!

Het maken van de speculaas appeltaart

  • Verwarm de oven voor op 170C.
  • Vet een springvorm in en bestrooi hem met een beetje bloem. Klop het overtollige bloem er uit en zet de springvorm aan de kant.
  • Schil de appelen en snij ze in kleine blokjes.
  • Roer er de speculaaskruiden en eventueel een beetje bloem door en zet ze apart.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het even snel door.
  • Verdeel het in drieën en rol twee delen uit tot een dunne lap van ongeveer een halve centimeter dik.
  • Leg de deeglap in de ingevette springvorm en druk het lichtjes aan.
  • Doe de appels in de vorm, maak sliertjes van het overgebleven deeg en leg ze in ruit patroon op de appels.
  • Druk de randen aan en bestrijk de bovenkant met een beetje melk of een losgeklopt ei.
  • Zet de speculaas appeltaart in het midden van de oven en bak hem in 55-60 minuten gaar.
  • Laat de taart afkoelen voor je de buitenrand er af haalt en de taart aansnijdt.

Notities

  1. Vervang de bloem en bakpoeder door zelfrijzend bakmeel.
  2. Maak je speculaas appeltaart vega door de boter en melk te vervangen door een plantaardige variant.
  3. Kneed het deeg niet te lang dan wordt het deeg erg taai en droog.
  4. Leg het deeg minstens twee uur in de koelkast. Hierdoor ontwikkelen de smaken zich beter en krijgt je deeg een waanzinnig mooie kleur.

Voedingswaarde

Calorieën: 435kcal | Koolhydraten: 69g | Eiwitten: 4g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvetten: 1g | Cholesterol: 43mg | Natrium/Zout: 153mg | Kalium: 172mg | Vezels: 3g | Suiker: 36g | Vitamine A: 544IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 44mg | Ijzer: 2mg
Porties: 10 porties
calorieën: 435kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 reacties